PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Saturday, October 31, 2009

agama yg x d amalkan


"ala..die tu amik kos agama pun rilek je wat maksiat"


Ni antara dialog yg agak hot ketika membicarakan tntg permasalahan ILMU TANPA AMAL.. Ble tgk dak yg amik kos agama ni buat perkara bukan2 nescaya byk mulut yk akn bercakap2. X ke benda ni akn timbul fitnah kpd ISLAM?? kte tgk pulak budak BEKAS SEKOLAH AGAMA..ade yg x mencirikan langsung bahawa yang die tu bekas pelajar yg penah masuk ke dalam aliran agama 1 ketika dulu. X kire la maahad ke SMKA ke SAR ke..yg penting 1 aliran.huhu. benda2 ni sume akn menimbulkan FITNAH kpd agama kite yg kite SAYANG SANGAT2 ni..

Aku bkn nak totally menyalahkan golongan2 ni..tp pandangan peribadi aku menyatakan bahwa golongan2 spt ni sepatut n semestinye lebih memahami ajaran ISLAM ngan lebih bagus. Tp ade gak yg dah paham. Tp buat2 x paham.haha. Aku rase gejala ni dah semakin meruncing. kalu org nak tgk umat islam. mst la org tgk org yg terjun le bidang agama ni lebih dr golongan yg besa2. Ni x. Kadang tu yg golongan ni la lebih sudu dari kuah. Bagi golongan yg penah masuk dlm aliran agama( aku la tu.huhu). Lupa dah ke kte ngan pesan n nasihat ustaz ustazah kta?? Lupe ke pengisian setiap kali siri2 tazkirah ustaz kte?? Aku pun bukan bek mane.. Tp sepatutnye golongan cam kte ni perlu ad nilai yg lebih sikit berbanding rakan2 yg x pernah terjun ke aliran agama ni.

1 peristiwa kat diri aku yg ak nak kongsi. Time ak masuk PLKN. Bile kumpul kat surau ntuk pertama kalinye. Cikgu kat PLKN tu suh lantik imam. Pastu die tanye sape bekas skol agama. Ade la dlm 4 org yg TERPAKSA mengaku.hehe.aku salah sorgnye..sbbnye die ckp die da tau da.ade database kat die.huhu. so kami ber4 ni d kerah menjadi USTAZ terjun.huhu. Yg buat ak tersentuh bile bab2 agama ni org duk tanye kat kami. Bile kengkawan tanye aku. aku rase diri ni kecik je..timbul rase insaf.huhu. ye la.time skol dulu. Ustaz bg tazkirah, kami pegi menyembang. main baling2 kertas.teruk2.huhu. sejak ari tu ak terpk..kalu bukan org yg belajar dlm aliran agam ni. sape lg nak membantu rakan2 yg x berpeluang masuk ke aliran tu..

Untuk sahabat2 yg x pernah masuk ke aliran agama.. JGN IGT KORG TERLEPAS.hehe. walaupun korg ni bukan aliran agama. Tp kte adalah sesame muslim. sumenye agama islam. so kte kne la berusaha sendiri nak cari ilmu agam tu. boleh je pegi kuliah2 kat masjid ke. cari ustaz2 dr FPI ke( ntuk dak UKM). download syarahan agam kat internet ke. skang ni sebenarnye byk lubang2 ILMU yg boleh kte masuk n amik ILMU tu..

cukup sekadar tu ntuk peringatan kte bersame..x kre d mane posisi kte sekarang..amalkan lah islam secara menyeluruh.jadikan ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP kte..

wallhualam..

Friday, October 30, 2009

Gereja pun membantah ISRAEL..KITA???




Gambar 1,2 & 3 di atas Atallah Hanna, Bawah sekali umat Islam Palestin hanya bersholat di luar dinding masjid.

Oleh Drs Mohd Rashidi Deraman

"KAMI berseru semua gereja Kristen di dunia berdiri teguh menentang dan melawan tindakan Israel terhadap Al Aqsha dan sikap diskriminasi kaum terhadap saudara-saudara Muslim kami di Palestin."

Begitulah seruan salah seorang dari tokoh Kristian Ortodoks Yunani Jerusalem, juga seorang paderi yang mendesak supaya semua gereja di dunia membantu membela Masjid Al-Aqsha dari serangan dan cengkaman Israel. Beliau ialah Paderi Besar bernama Atallah Hanna yang berseru kepada seluruh semua umat Islam dan Kristen supaya bersatu dalam rangka mencegah serangan dan penodaan terhadap Masjid Al Aqsha.

Seruan ini berlaku setelah pasukan khas Israel menyerang Masjid Al-Aqsha di wilayah pendudukan Jerusalem Timur, dengan menembak peluru getah dan gas pemedih mata. Menurutnya, kaum Kristian Palestin juga perlu melindungi tempat-tempat suci umat Islam.

"Kami, sebagai orang Kristian Palestin, melihat setiap serangan terhadap tempat-tempat suci umat Islam adalah serangan terhadap tempat suci kami juga! Kami berdiri berwsama Masjid Al Aqsha, dan kami sangat mengutuk pengepungan dan serangan-serangan yang dilakukan oleh rejim Israel terhadap Masjid Al Aqsha." Katanya.

Menurutnya lagi, Israel memang telah berusaha untuk menghancurkan semua tempat suci, kecuali tempat suci umat yahudi, sambil mengingatkan bahawa Israel sebelumnya juga pernah menyerang gereja Ortodoks Yunani. Sekatan dari zionis Israel, menyebabkan warga Palestin tidak dapat masuk ke dalam kompleks Masjid Al Aqsha. Warga Palestina tidak dapat melaksanakan sholat di dalam masjid, dan melaungkan seruan adzan. Sholat pun terpaksa dilakukan di luar masjid.

sumber : http://www.ibnuhasyim.com/

hmm..berdasarkan ape yg berlaku di luar sane..tgk la sahabat2..org bukan islam pun bersungguh nak perjuangkan nasib rakyat palestin.kte ni ape peranan kte??status kte??mahasiswa??pekerja??pendidik??bisnesman??artis??ulamak??negara kte??negara islam??ape peranan negara kte??

renung2kan..

wallahualam..

perihal nama aku..

Setelah lama aku berblog..(lame ke?baru 2 bulan.huhu) rase nak buat taaruf name ak la plak...kalu sesape nak tau leh la bace..kalu xnk tau..stop di sini (.) hehe

Ok memula sekali..nama sebenar AHMAD ZULQURNAIN BIN GHAZALLI..org panggil..byk gelaran..aku gtau sume ek??kalu kat rumah n kampung panggil AIN or EIN je.anak sedare aku panggil aku ACIK AIN..AIN name cam pompuan kan?huhu..mungkin sbb aku ni lemah lembut orgnya.haha..seterusnya time sekolah menengah member2 panggil ak QUR.asal usul sbb dlm dorm aku ade 2 org name hampir same.sorang ZULKARNAIN dan aku ZULQURNAIN.so nak beza panggil la sorg QUR sorg lg KAR.then masuk PLKN. name agak hensem.ZACK name yg aku gune.asal usul sbb time f5 ade cg biologi baru.cg raja.time tu aku gurau2 ckp name aku ZACK.melekat terus die pggl aku ngan name tu.selain tu kat PLKN ade gak pggl aku USTAZ BOTE.sbbnye aku sbg bekas sek agama kena jd imam kat kem tu.asal pulak dari bote.mmg melekat la name USTAZ BOTE.pastu aku masuk MATRIK(KMP).memule aku pki name BON.asal usul sbb sesaje amik name BON. dah rancang ngan member skol (ONEY) n dpt same matrik.sorg BON sorg JON. tetibe bile stat kelas, kami dua2 tukar name.aku perkenalkan diri ngan name CONAN.oney lak name WANTED.tp name bon tu melekat ngan dak mentor mentee aku je..masuk UKM lak..aku nak cari name yg agak skema..huhu.so aku amik name ZUL.melekat la..pastu time aktif kolej aku bg name lg skema.AHMAD.melekat gak kat beberapa org..dak2 kolej(KIZ) aku lak..panggil aku BOTE..asal usul name tu sbb member aku oney (x same ngan oney atas) yg stat panggil name tu.Name aku kat kat internet lak. aku pki DATO' DR AHMAD(bajet hebat.hehe) mane tau nnt 1 hari mmg aku dpt title tu ke..huhu

ni la beberapa name aku..sikit je kan???haha.Name yg aku paling suke ade lah..name ZUL.sbbnye name ni bermaksud YANG MEMPUNYAI.so aku harap aku dpt mempunyai ape2 yg aku perlukan sbg seorg insan dan semestinye sbg seorg hambaNYA..

wallahualam...

Thursday, October 29, 2009

cahaya itu

hmm..aku terpanggil untuk mencoret di sini..kisahnye sbb td taime dah azan maghrib td.tetibe eletrik takde lak kat blok laki. mai aku story sikit rentetan peristiwa.huhu

time tu aku ngah sejukkan badan.lepas bersukan..tetibe eletrik takde..kat lobi je ade..surau yg terletak kat lobi pun ade la gak cahaya n bunyi microphone nye..aku pun bersiap la dlm gelap..terus g surau..tgk2 ramai lak g surau ari ni..penuh surau KIZ.alhamdulillah..time kami ngah berzikir.tetibe eletrik kat surau pun turut takde gak..pastu ade balik..then terus takde sampai la dekat2 ngan isya'....


ni yg aku nak relate..

1.bilik gelap n surau bercahaya..andai semua org nampak cahaya yg ade di surau yg mendirikan solat jemaah tu setiap hari.mst ramai yang dtg surau kan??silap2 kena buat surau baru untuk KIZ ni.hehe

2.Orang yang dapat cahaya(baca hidayah) kat surau tu..jgn igt cahaya tu akn sentiasa kekal bersama kite. dan jangan ingat org yang tak diberikan cahaya tu akn kekal sebegitu..tgk..td pun cahaya tu boleh hilang dan muncul mengikut kehendak ALLAH..sbbnye urusan hidayah ni adalah milikNYA..so kte ni boleh berdoa je la mohon ALLAH kekalkan cahaya tu kat kite..

ni 2 benda yg ak dapat td..just 1 perkongsian..

wallahualam..

wasiat imam al-syahid hasan al banna

1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walau bagaimana keadaan sekalipun.

2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah satu-satunya syiar Islam.

4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.

9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslimin yang ditemui kerana asas gerakan dakwah kita ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.

10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.


NOTA PENULIS: Imam Hassan Al-Banna meninggal pada umur yang sangat muda,namun jasanya pada agama lebih besar dan lebih banyak daripada umurnya,cukup baginya di usia masih muda Allah mengambil nyawanya...namun kita belum tentu umur panjang bakti pada agama masih sedikit.

sumber : http://www.kekoh.blogspot.com/

seks di masjid

sumber : http://www.hmetro.com.my/




PUTRAJAYA: Adegan ‘pelukan ghairah’ pasangan muda di depan Masjid Putra di sini, semakin menjijikkan sehingga pihak berkuasa terpaksa mengeluarkan lebih 180 surat hadir untuk soal siasat dalam tempoh sebulan terhadap pasangan kekasih kemaruk seks yang melakukan perbuatan tidak senonoh di lokasi terbabit.

Lokasi hangat yang hanya kira-kira 200 meter dari masjid berkenaan yang dikenali sebagai ‘dataran romantik’ itu semakin meriah dengan kegiatan berpelukan dan bercium secara terbuka pasangan kekasih terutama selepas solat Maghrib, setiap hari.

Bukan itu saja, adegan memberahikan sehingga terlupa azan Maghrib dan Isyak dilaungkan itu seolah-olah mengasyikkan pasangan terbabit untuk terus memainkan peranan bagi memuaskan nafsu masing-masing di depan khalayak, termasuk kanak-kanak yang mengunjungi kawasan itu.

Malah, bagi pasangan kekasih yang sudah ‘khayal’, mereka tidak segan silu beralih angin bagi meneruskan adegan seks sama ada di dalam kereta atau bergerak ke flet yang disewa pasangan bagi mengelak ditahan pihak berkuasa.


adui... ape nak jadi la ngan remaja ISLAM kat malaysia ni..x kire tempat..kat masjid pun jadi. hmm..ni layang mengundang bala dr ALLAH swt. kite yg baca ni jgn igt kite ni bagus sgt. amik iktibar.semoga ALLAH tetap memberi petunjuk dan hidayahnye kpd kite..amin..

wallahualam..


solusi

TIADA LAGI ISTILAH KERAJAAN PERPADUAN...

dah2 la media UMNO duk menggembar gembur kan benda ni..setelah aku baca dan analisis.sebenarnye kerajaan perpaduan ni just nk d adakan perbincangan je..ternyata perbincangan zaman Pak Lah dulu xde kate sepakat. so time najib ni dah takde isu tu pun senanye..

Hasil dr meeting khas PAS semalam :

1.PAS akan mengadakan satu seminar khas bagi membincangkan halatuju parti itu bagi menggantikann muktamar khas yang dicadangkan oleh Mursyidul Amnya. pada 7 Disember ini di Dewan Datuk Fadzil Noor, Markas Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar, Kuala Lumpur.

2.Lembaga Disiplin PAS yang dipimpin oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyiasat semua dakwaan terhadap PAS Selangor.

3.Isu Kerajaan Perpaduan ditutup sepenuhnya dan tidak akan berbangkit lagi.

Alhamdullah..ALLAH swt buka jalan penyelesaian yg terbaik ntuk jemaah tertua d Malaysia ni. Dari hasil meeting ni menunjukkan bahawa betapa rasionalnye pimpinan PAS dlm megambil pandangan TGNA dan pimpinan yg len.. Diorg x melatah awal..sume duk berbincang elok2..TERBAEK LA PAS!!!! TAKBIR!!!

Wednesday, October 28, 2009

wehdatul fikr, wehdatul amal

Post yg ni agak cuak aku nak menulis.. tp kte kena belajar memberi pandangan..so aku cuba gak..kalu korg rase pandangan aku ni x betoi boleh komen..tp ni hanya pandangan dr aku je..

Baru2 ni negara kte d gemparkan dengan polemik EGM. yang menjadi perbualan hangat skang ni kompom2 la tntg isu muktamar khas PAS ni..hari kuar je kat blog Tuan Guru Nik Aziz.aku dah baca da ari tu gak.. aku da agak da isu ni akn meletup punya le..tgk mmg betoi pun.mcm2 pihak yg amik kesempatan mencanang isu ni.. akhbar arus perdana mmg kompom le. dah tu keje diorg..mmg nak melagakan kepimpinan dlm jemaah islam yang tertua kat malaysia ni..padahal diorg ni ISLAM kan??huhu..

dr segi keperluan mengadakan MUKTAMAR KHAS ni..bg aku sepatutnya benda camni kena d bawa ke majlis syura dulu..hmm..tp may be ni pendekatan len yg di buat oleh tuan guru yg dirasekan sesuai.. bg aku.. ble adenye liputan luas media ni..1 malaysia tau tntg hal ni..sume amik tau tntg perkembangan PAS skang..ni gak mendatangkan kredit ntuk PAS. aku rase pengakhiran kisah ni akn berakhir dengan harmoni setelah perbincangan yg baik dilakukan..dan time tu semua akn tau tntg perkembangan terbaru PAS..ni just agakan aku je.. x mustahil org yg melihat perkembangan PAS ni akn melihat betapa PAS mementingkan wehdatul fikr(kesatuan fikiran) dlm usaha mencapai wehdatul amal(kesatuan bergerak kerja)..betapa prinsip kesatuan ni sebenarnye telah lame di guna pakai oleh pimpinan PAS. setakat 1MALAYSIA??pe barang..huhu

kte tgk lak sejarah perkembangan PAS..PAS bermula dengan x sehebat mane kemudian mendaki naik dan jatuh kemudian skang ni bg aku dah sampai kemuncak nye..petunjuknye kte dpt lihat konsep PAS untuk semua yg d bawa mendapat tempat d hati yang bukan muslim.dan sekitar kekalahan di B.Pinang adakah itu petanda PAS akn kembali jatuh??hmm..bg aku tu hanya adat dlm berjuang.besa la jatuh.tp PAS perlu menyepadukan pemikiran dalam kalangan pemimpin sendiri..mungkin meeting yg d buat ari ni akn mengembalikan keharmonian pemikiran dlm kalangan pimpinan PAS pusat..

harapan aku lak..aku harap sgt2 moga perbincangan ari ni akn menemukan titik kesatuan di kalangan pimpinan PAS yg ak kagumi ni. seterusnya akn memperkasakan lg JEMAAH yg berusaha untuk memenangkan ISLAM di arena siasah dlm usaha menegakkan tarbiyyah di Malaysia tercinta..

wallahualam..

Tuesday, October 27, 2009

tukar penampilan sikit

hmmm..amacam penampilan blog aku?? baru siot.huhu..sebelum ni header kat atas tu aku statekan tntg daie jahil kan? tp setelah dikomen dan d fikirkan..terditik aku nk wat yg baru..so ni hasilnya..sejajar ngan status aku sebagai geologist and nak belajar jadi dai'e..so aku wat la sikit ayat puitis khas untuk blog ni.hehe. semoga sahabat2 mendoakan aku ntuk menjadi batu yang gagah dlm menyampaikan perkara yang benar..dan menjadi batu permata demi ISLAM yang tercinta..amin...



wallahualam...

"Jadilah seperti batu, walau terus di hempas badai, namun tegar bicara kebenaran"



"Jadilah seperti batu, walau terus di hempas badai,
namun tegar bicara kebenaran
"

x semena2 aku terdetik nak buat kata2 yang agak puitis.huhu.. dan mungkin ini kata2 yg bersesuaian dengan status aku selaku seorg geologist(pengkaji batu) dan sebagai insan yg ingin menjadi dai'e d muka bumi ini..

aku terang la sikit dr kata2 aku kat atas ni..batu d dunia ni terus menerus mengalami proses luluhawa..namun dalam keadaan sebegitu.batu akan menceritakan semua perkara yang benar2 belaka.batu merupakan saksi yang melihat perubahan alam semesta ni sejak dahulu kala lagi. dalam mencari kebenaran tntg perkara2 lalu.pengkaji2 batu (geologist) akn mengkaji batu2 ini yang akn berbicara dengan penuh kejujuran..dan batu juga akn mngalami kitaran bermula dr bawah perut bumi dan berakhir juga di bawah sana..dan andai berpeluang akn kembali dengan komposisi yg same ke muka bumi. tu sedikit tntg batu..aku nak relate sikit ngan kehidupan kte d dunia selari dengan peranan kte dlm usaha menjadi dai'e d bumi ALLAH ni..mcm batu td..mmg kte akn di hidangkan dengan pelbagai cabaran dan halangan. namun kte perlu menguatkan keazaman untuk menyampaikan kebenaran yg ingin kte sampaikan..dan seperti batu juga kte bermula dr tanah dan akn kembali ke dalam tanah jugak. yang bezanye..batu akn kembali ke muka bumi mengikut kitarannya..



dan batu terdapat pelbagai jenis..batu yg bernilai dan menjadi keinginan ramai insan adalah batu permata. batu permata ni ade macam2 jenis. ade intan,zamrud,ruby dll. batu permata ni amat2 keras kalau d kelaskan dlm skala mohs berada pada nilai 7 - 10..mmg keras la tu..dan batu permata ini akn tahan dengan luluhawa yg berlaku d sekitarnya. pasal tu batu permata ni amat bernilai d pasaran.dan batu pemata yg paling tahan dan keras adalah intan..dalam nilai 10 dlm skala mohs. jd sy mengajak diri sy dan sahabat2 len untuk menjadi intan ataupun jenis2 batu permata yang lain.yang keras dan tahan luluhawa namun masih tetap menceritakan tntg perkara2 benar. bersam kita menjadi insan yg tetap menyampaikan kebenaran walaupun d sajikan dengan pelbagai mehnah dan tribulasi..so ape lg permata2 ISLAM??? do ur job!!! wallahualam..

Monday, October 26, 2009

tugas untuk anda!!!!

ESOK STAT EXAM!!! waaaa....

ayat atas ni takde kaitan pun ngan pe yg aku nak tulis.huhu. Setelah hampir dua bulan aku berblog. mcm2 respon yg aku terima.. tp dalam usaha pembaikan blog ni..aku harap sgt2 sahabat2 yg mengunjung blog ni dpt memberi komen terutamanya kritikan. x kesah la dr segi penampilan mahupun pengisisan blog ni. ade gak aku dpt beberape komen. cthnye untuk masukkan isu2 semasa skang ni. tp aku tak sempat lg masukkan. maaf kpd pengomen tersebut. insyaALLAH akn di masukkan kelak. ade gak yg komen ntuk teruskan cerita tntg IKHTILAT. insyaALLAH akan d usahakan gak. so kat sini aku harap sgt2 KRITIKAN dr sahabat2 dlm usaha pembaikan blog ni.. mungkin gak ade pendapat aku yg x dpersetujui oleh pembaca sekalian. so aku dengan ini melantik anda semua menjadi PENGKRITIK bebas bg blog aku yg ntah pape ni.. so ape lg pengkritik sekalian??? jalan kan tugas anda...huhu

wallahualam...

Kembara Ibnu Sina melambai


khas untuk sahabat2 dr FST. Best tau KEMBARA ni. aku antara AJK die..join jangan tak join. release tension selapas exam.. sesape yg nak join leh kontek aku..0132009781..tq...

Saturday, October 24, 2009

pergaulan sesame kite..

Baru kejap ni ak dpt 1 link ntuk muhasabah bersame..mmg tazkirah dlm link tu kene tepat kat aku..hmm...tajuk die "intim tanpa cinta"..kat sini ak cube sampaikn ape yg ak paham dr pembacaan aku..

skang ni pergaulan antara 2 insan yg berlawanan jantina mmg sgt2 mudah. maklm la dlm dunia teknologi serba moden ni. on9 je bersusun rakan2 kte yg turut same on9 tak kire same jantina o x. perhubungan yg amat mudah n pantas ni mmg antara faktor pendorong ke arah percintaan.(sebelum ni ak kalu boleh nk elak cite bende2 cinta ni dlm blog ak. tp kte sbg manusia mmg xleh lari dr hakikat cinta ni)..petik ayat quran tntg perkenalan n persahabatan..

“Wahai sekelian manusia, sesungguhnya telah kami jadikan kamu dari kalangan lelaki dan perempuan dan kami jadikan pelbagai bangsa dan kaum agar kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya yang paling mulia di kalangan kamu itu adalah yang paling tinggi ketaqwaannya kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Luas PengetahuanNya”.

Al-Hujuraat : ayat 13

dlm ayat di ats mmg ALLAH swt suh kte saling mengenal.tp sejauh mane perkenalan n persahabatan yg melibatkan 2 jantina yg berbeza..

“Persahabatan lelaki itu tidak berkaitan dengan wanita kerana apabila 2 jiwa itu bertemu akan terdetik kelainan rasa di dalam hati keduanya itu (berbanding apabila 2 hati lelaki bertemu), Kemudian akan masuklah rasa was-was (syaitan) merosakkan 2 jiwa itu lantas akhirnya akan tersebarlah kisah keduanya di hadapan sekelian manusia”.

ni dr kitab karangan Ar-raudhatul ‘Athir karangan syeikh An-Nafzawi

hmm..mmg kte x dpt sangkal.pasti ade rase berbeza bile sembang o chat ngan len jantina. kalu ym kte o kte chat ngan same jantina.paling lame pun 10mt je. tp kalu ngan len jantina. 1 2 jam tu simple je..ak x ckp org len.ak la tu.hmm..mmg kte ni susah nak kawal hati ni.masalah hati mmg sentiasa timbul.dlm bergaul pasti ade gurau senda dan gelak ketawe..kena lak aku ni mmg jenis nk buat org gelak je..hmm..ak tulis entry ni sambil muhasabah diri..aku mmg teruk dlm aspek pergaulan..agak sosial..

hmm..ak pun xtau nk ckp pe da. benda ni mmg kte kne jage. aku pun mengharapkn ade kengkawan yg mengingatkn aku ketika aku melebihi batas pergaulan yg d tetapkn oleh ISLAM. bukn nak kate aku ni jumud, syadid, skema atau yg sewaktu dengannye.. cume aku cuba memasuki ISLAM secara menyeluruh walupun diri ni mmg tersangat lemah dan x berdaya ntuk melawan godaan makhluk DURJANA. semoga ALLAH perkuatkn jiwa kte dlm usaha menjaga pergaulan sesame ISLAM..

Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu.Tetapi jika kamu menyimpang (dari jalan Allah) sesudah datang kepadamu bukti-bukti kebenaran, maka ketahuilah, bahwasanya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

( al- Baqarah
: 208-209 ).


ntuk bacaan lanjut boleh masuk link ni..

http://afais.blogspot.com/2007/06/intim-tanpa-cinta.html

wallahualam..





Friday, October 23, 2009

selamat berjuang...tp..


Salam peperikasaan sahabat2 aku.. Mesti sume ngah sibuk study kan? d kesaempatan ni, aku mengucap semoga berjaye kat korg sume. moga dpt anugerah dekan ek. jgn jumpe dekan ntuk tambah unit sudey..huhu.. aku gak nk mohon maaf kalu ade silap n salah selame kte berkenalan. doakan aku dpt jawab ngan tenang exam nnt seterusnye berjaye dpt pointer yg GEMPAK!! haha..

Dlm kesibukan kte duk study2 ni ak menyeru diri sendiri dan sahabat2 agar jgn lupe kebergantungan kte kpd ALLAH swt..pe gune kte duk study kuat2 pastu kte lupa yg bukan study tu faktor utama kte berjaye. tp kte kena igt kte kne yakin bahawa kebergantungan kte kpd ALLAH swt yg menjadi sbb utama. sbb die yg berkuasa ke atas segala sesuatu.. tp jgn la kte duk bergantung kat ALLAH semate2. ALLAH suh kte berusaha ntuk dapatkan sesuatu. kne ade prinsip bertawakal kat sini. bergantung2 gak, tp usaha tetap kne ade.. tp kte kne igt hanye 0.000000001% je sbb usaha kte.yg 99.99999999% tu adalah milik ALLAH swt.. tp rase bende ni sume org da tau kut..just peringatan ntuk diri ni dan sahabat2 sekalian je..tp USAHA tu tetap kne ade tau..so, SELAMAT BERUSAHA!!!

”Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum berkenaan berusaha mengubah nasib mereka”.

al-Ra’du (11)

wallahualam...

Thursday, October 22, 2009

Kenapa ini?? tidak itu???

"ko nek basikal td pki baju kemeja kan?? mantap...ni la ym yg aku dpt dr sahabat aku td.x sangke die perasan gak aku berbasikal ngan dak2 GMUKM td petang.huhu. td lpas seminar tesis aku g tgk dak2 GMUKM ni berbasikal..aku senanye nek motor je td saje je singgah..sekali ade sorg yg letih sgt.so aku ganti la..huhu..tp nak kate semangat tu mmg betoi aku SEMANGAT!!huhu..tp wajar ke aku semangat ngan dak2 GMUKM ni??persoalan yg aku akn rungkaikn jap lg.. aku rase dah sampai mase nye aku ckp mengape aku bersame ngan GMUKM. sbb byk da org kait aku ngan GMUKM. ye la asik ak ade je ble time event pro mahasiswa (GMUKM) kat UKM ni..

kenape aku bersame GMUKM??(untuk sahabat2 kampus len bace ProMahasiswa)





kalu sahabat2 nk tau dan da tau pun..GMUKM ni la yg nk bawa dan memenangkn ISLAM kt bumi UKM ni(dlm PRK )..penting ke ISLAM masuk bertanding dan terjun dalam arena politik?? aku nak jawab soalan ni ngan TEGAS sememangnye perlu ade org yg nak bawa ISLAM ni masuk ke dalam arena politik..tp kenapa ek???

sabda rasulullah saw : jika kamu melihat kemungkaran,maka cegahlah dengan TANGAN .jika tidak mampu,cegahlah dengan lisan,jika tidak mampu,cegahlah dengan hati.dan itu adalah selemah iman.

GMUKM ni duk masuk bertanding kat PRK nape??sbb nak kuasa..ngan kuasa tu ape yg kite boleh wat untuk ISLAM??..jawapannye mcm2..hmm...hadith kat atas ni da jelas2 ckp yg nabi suh kte cegah ngan tangan yg diertikan dengan KUASA..aku bawak cth la..kalu kte ni nak cegah kensert2 kat UKM ni. cukup kuat ke ngan lisan kte nak cegah n ckp kat pemegang kuasa yg bukan berfikrah islam?? atau kte nak mengambil jalan penyudah dengan bertindak ngan selemah2 iman..kte sememangnye takkan mampu cegah tanpa adenye kuase..jadi kuasa ini la yg ingin d capai dan diperolehi oleh GMUKM. tp diingatkan kpd semua sahabat bahawa bukan kuasa ni yang menjadi matlamat utama tetapi ianya hanye jalan untuk membawa ISLAM di bumi UKM ni.kuasa ni hanya sbg jalan yg menjadi pemangkin untuk menyebarkn ISLAM di bumi UKM secara MENYELURUH...

Sesungguhnya Aku akan menjadikan seorang khalifah diatas bumi (Adam). Maka jawab malaikat: adakah patut Engkau jadikan diatas bumi orang yang akan berbuat bencana dan menumpahkan darah,sedang kami tasbih memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Allah berfirman: Sesunguhnya Aku mengetahui apa-apa yang tiada kamu ketahui

Surah AL-Baqarah (30)

"Dan Kami jadikan dari kalangan mereka beberapa pemimpin, yang membimbing kaum masing-masing kepada hukum agama Kami, selama mereka bersikap sabar (dalam menjalankan tugas itu) serta mereka tetap yakin akan ayat-ayat keterangan Kami."


Surah As-Sajdah (24)


kite tgk zaman dulu kala ketika MAMPU(skang GMUKM) berkuasa.UKM di tadbir oleh insan yg ISLAM dan berfikrah ISLAMIYYAH..kalu dulu..cth : ade dua sejoli duk nek motor berdua..ade je PALAPES yg tahan diorg dan suh pompuan tu turun n lelaki tu bawak motor sengsorang. pastu kes kat tasik kejut lak..dulu kat tasik kejut ni mmg port dating la. tapi ble kuasa d tangan pemimpin yg paham ISLAM ni so ade geng ala2 pencegah maksiat yg g tangkap diorg(siap peg keselamatan join kalu tak silap). Kte bawak lak isu mahasiswa nasional yg berfikrah ISLAM dulu. ngan kuasa yg ade kat mahasiswa ISLAM ni.. diorg ni yg membantah adenye konsert yg ntah ape2 nak masuk kat universiti..aku teringin sgt tgk iklim diniyyah camni hidup kt UKM ni..

dr atas ni.kte dpt lihat betapa besarnye pengaruh KUASA dlm usaha untuk mencegah KEMUNGKARAN. atas beberapa alasn ni la yg menyebabkan aku terus bersama n bersemangat bersame GMUKM.mohon sahabat2 doakan aku istiqamah dlm nak memperjuangkan ISLAM kt bumi UKM ni.. dan ak juga mohon sahabat len yg beragama ISLAM dan diharapkn berfikrah ISLAM ni bangkit bersame2 sy ntuk bawak ISLAM kt bumi UKM ni.. moga2 dengan secebis usaha kte untuk menegakkn ISLAM di UKM ni di nilai oleh ALLAH swt..


Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! (7) Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! / (8)

Al - Zalzalah (7-8)

BERSATU BERUBAH

wallahualam..

Wednesday, October 21, 2009

hmmmm....

Tadi aku baru dpt panggilan dr yong aku.. Satu berite yg agak menyedihkan aku..hm...tatau la sesuai tak cite kat sini tak.. Tapi aku gagahkan gak cite..

Panggilan yg aku dpt td memberitekan yg Pakcik sedare aku meninggal..UCU NOH..Hubungan aku ngan die agak rapat.. Tapi aku lebih rapat ngan isterinye Wancu Bi. Tapi time wancu meninggal dlm setaun lepas.aku tak dpt gak memberi penghormatan terakhir. yg kali ni pun tak dpt gak nmpk gayenye.. Mlm ni gak nak bwk balik jenazahnye ke perak. dan dikebumikan kat sane. Jarak umah aku ngan umah die dlm 100m je.. Aku tak dpt balik..ade mcm2 urusan aku kat ukm ni.Yong n Abang salleh ajak pg kat hospital selayang tempat ucu noh meninggal. tapi aku rase kalu nk g umah abang aku tu dulu pastu baru nk g sane mmg tak sempat la..so aku decide.aku tak gi..aku kirimkan salam aku kat yob aku..hmm...bersalah gak aku rase..tp aku tak terdaye..teringat lg gurauan km sesame dulu..dan paling aku ingat time aku nk masuk matrik..2 suami isteri ni la yg berpesan kat aku suh belajar elok. bekaln duit dan doa dikirimkan bersama..hmm..sedih lak hati ni ble kenang2 balik..

Yang pegi tetap pegi..kite yg hidup ni perlu meneruskan lehidupan.. Otak aku skang ni terus terbang teringat kan opah aku pulak..hari pemergian die merupakan hari yg sgt2 sedih bg aku, die mengajar aku mcm2..asbab die la yg membuatkan aku ade ajaran agama..msih terngiang teguran die yg menegur aku time bace Al-Quran, Die la insan yg bertanggungjawab mengajo aku mengaji. Aku la yg duk jage time opah sakit kat hospital manjung.. Tapi opah tak pergi di pangkuan aku..Aku tak sempat mohon maaf kat die!!! tp mungkin ade hikmahnye. Bile kenang2 balik hari tu..hari pengebumian opah..aku mmg langsung tak dpt tahan air mate ni. Kesucian raut wajahnye masih terbayang sampai sekarang.. tpai opah dah pergi,insan yg aku sayang pergi ketika seminggu lg aku nak meneruskan pengajian ke matrik..tiade lg teguran dlm mengaji..tiada lg nasihat..tp dirimu tetap dikenang..

hmm...opah...terima kasih sgt2..moga opah, ucu noh, wancu bi damai disane..nnt kan kedatangan kami yg sayangkan korg ni di sane..kami akan tetap pergi jua..

" Setiap diri (yang bernyawa) mesti merasi mati, Kami akan uji kamu dengan kejahatan dan kebajikan, sebagai satu ujian; kepada Kami kamu akan dikembalikan"

Surah Al.Anbiyaa' (35)


mlm ni tak semena2 aku sedih yg teramat sgt.. tp ape pun hidup mst diteruskan.. Yg pergi takkan kembali..dan sume yg masih di sini akan ke sane jue..tp persdiaan ntuk kesane masih belum cukup lg.. jd sahabat2 kite yg masih d bumi ALLAH ni berusaha lah..sebelum tiba saatnye..semoga kite d tempatkan dlm kalangan ahli2 syurga kelak..

Rasulullah SAW pernah bersabda:

“kematian itu apabila dikenangkan, seseorang itu akan lebih banyak menangis daripada ketawa”.

wallahualam..

Tuesday, October 20, 2009

di antara dua TI..hmmmm...

Pertame2nye aku nk mohon maaf kpd pembace blog aku.. Sori smlm aku tak sempat post pape..Semalam aku duk sebok ngan hal dunia.huhu. wat slideshow tesis aku. Kne anto td.. Alhamdulillah da setel..Tggu sok je nk present. Tq gak kpd yazid(geologist) yg igtkn aku td ntuk post kat blog ni..

5 September, 2009


eh..pehal pulak letak tarikh ni kat atas ni?? Ni la tarikh aku mule berkecimpung dlm dunie blog ni..

2325

Ni no pe pulak da??ni la nombor counter hit kat blog aku d saat aku wat posting ni..hmm..

Persoalannye, dlm mase lebih sebulan aku blogging ni ape input yg pembace aku dpt?atau hanye masuk tanpa membace entry dan seterusnye mengaplikasikan dlm kehidupan??bukan untuk pembace je..entry2 tu pun senanye adalah peringatan untuk diri aku ni gak.. Aku gak nak ucap time kasih kpd pembace2 aku.. Korg kne doakan aku agar istiqamah.huhu

Yg ats ni just muqadimah je..huhu..Ni br isi penting..

Kalu tgk kat angka ats ni kre boleh tahan la sambutanye.. tapi bukan tu yg aku nak cite o banggekan.takde niat langsung. tapi isu yg aku nak bawak kali ni adalah antara kualiti dan kuantiti mane yg kte utamekan..Bayangkan kalu yg masuk blog aku setiap ari dlm 50 org. Tapi sume tu tak bace pun,just masuk je..Yang bace lak, tak masuk dlm fikiran dan hati pun.. So ape yg cube aku sampaikan gagal la kn? Tu la kuantiti je namenye Tanpa kualiti x gune gak.. kalu yg masuk hanye 5 org sehari dan sume tu bace n hayati.. Tu da memadai bg aku yg baru belajo ntuk menjadi daie(walupun jahil giler,,huhu). So aku harap sgt2 pembaca terutemenye penulis ni akn menghayati ape yg disampaikan..

Masuk cite len tp still berkisar topik yg same..Kat UKM ni khususnye n Seluruh Malaysia amnye. Banyak sgt ahli dlm jemaah ISLAM. Tapi dalam banyak2 tu berape kerat sgt yg bekualiti? Banyaknye tumpang2 j..Terutamanye muslimin yg dlm medan jemaah dakwah ni..da la tak berkuantiti..tak berkualiti lak tu..adui ape cite ni bro???huhu. Cukup la penggerak yg sedikit tp sumenye berkualiti..Kualiti yg kite cari.tp kalu dpt dua2 lg MANTOP!!
Cite alam kampus lak..kite ni ramai sgt mahasiswa yg nak dan sudah grad.. Kalu nak ckp kite ni berkualiti..sahabat2 agak2 mampu ke kte nak pegang title tu?? Siyes aku ckp..kalu aku kuar nnt, aku yakin teramat2 sgt tak mampu mencapai kualiti cam time Prof2 aku grad dulu.. Contoh Prof Hamzah, Prof Wan Fuad Dr Zaitun dan tak ketinggalan papa tesisku Prof Ibrahim.huhu. Sume tu mmg geng2 berkualiti.. Bukan diorg je.. sume mahasiwa lepasan lepasan dulu mmg berkualiti. Tp skang??ntah la..mane silapnye?? lu pk la sendiri..huhu

Sebelum abis..masuk bab ibadat sikit..Kualiti dlm beribadat amat2 penting.. Setakat kualiti belajar nak bersaing??takat buku lali je la..huhu.Nak cite kualiti junjungan besar kite mmg takyah la kut. Sume da tau kehebatan baginda. Cite yg sahabat2 da la ek.. Nak kate betape kualiti ni ibadat sahabat2 Nabi dulu, sampaikan tombak(ke pe ek?) di cabut ketika solat pun tak terase. Betape khusyu'nye bersolat. Tp kte???TERLEBIH kut..haha



hmm..ni je kut coretan aku kali ni.. So kite ni sbg manusia n khalifah di muka bumi ni. cari la kualiti dlm setiap perkare.. Dlm setiap medan kte kene berkualiti. Dan kpd sahabat2 yg berade dlm medan dakwah dan tarbiyah. Kejarla kualiti itu.. Moge2 ngan kualiti tu akn menjadi bukti kte d hadapan ALLAH swt kelak..amin..

wallahualam..

Sunday, October 18, 2009

tika ulama' dibogelkan...

video

Tgk kat tajuk ats ni mmg agak melampau kan?? Tapi tu la yg aku nak sampaikan drpd video ni. Da lame aku tgk video ni. tp baru2 ni ALLAH temukan aku balik ngan video ni. Mmg kite boleh katekan skang ni ulama' di bogelkan. Takde sape yg respek kat ulama'. Tapi kalu artis??di puja2..cakap ape pun takpe. hina islam pun boleh d gelak2 kan je. cam siot je.. tapi kalu ulama'?sape je yg respek? baru ni aku ade baca 1 forum.mmg melampau ayat2 die. org melayu tu.. die gelar ulamak PAS ni 'ULAMAK PUKIMAK'. kuang hajo betoi. Lagi 1 pggl nik aziz tu dgn gelaran 'NIK NAJIS'. diorg tu suci sgt ke? alim sgt ke? sampai nak kutuk2 ulama' tu. jadi kite yg masih waras pemikiran ni..pk la elok2.hormat la islam ni..jgn jadi mcm artis2 kat atas ni. PERKARA AGAMA DI MAIN2 KAN..artis dipuja ni juga salah 1 tanda akhir zaman.. kepada artis malaysia.sayangi la agama anda.igt la sahabat2."ISLAM LAGSUNG TAK MEMERLUKAN KITE, KITE YG SGT2 MEMERLUKAN ISLAM".
wallahualam..

Saturday, October 17, 2009

Ko nak??? ko dapat!!!!

Alhamdulillah...hari ni dapat gak aku pegi rehlah bersama2 teman2 aku. Ikutkan mmg xnak g. Tapi setelah dipkkan.bukan selalu pun..venue kitorg adalah P.D..macam2 suka dan suka (duka takde kut.hehe) yg aku dpt.. tapi yang penting ade benda len yg aku agak tertarik tadi lantas mengimbau kenangan lalu..ni mai aku story sikit..

Tadi lepas kami lunch (mkn ayam bbq hangit) huhu, dah nak masuk zohor da.. So kami decide nak solat dulu. Alhamdulillah ALLAH pilih n gerakkan hati kami bersolat kat tengah2 pantai tu..bukan niat nak riak, tapi kite kena tunjuk kat org len terutama agama len ni bahawa ISLAM IS A WAY OF LIFE..kami ramai2 solat jemaah kat situ. Ade gak aku pelawa abg yg lalu tepi kami tu untuk solat same. tapi die kate nnt la.may be die nak solat kat masjid kut (husnuzan ni)hehe. Bile aku pk2 balik. Andai kite mmg betoi2 nak jaga solat kite, mmg xkan ade alasan yg boleh menghalang. Aku pun terkenang balik kenangan2 aku sebelum ni. Aku cite ni bukan niat nak bangga o ape ke. Doakan aku ikhlas dalam perkongsian ni..

kisah 1 :

Kisah ni time aku n member2 geology aku berfieldwork kat kelantan n terengganu time cuti sem lepas. Jadual kami mmg padat la. Mula pagi sampai la ke petang kena ade kat tapak fieldwork. Macam2 tempat kami pegi. Dari jalan raya, Redah sungai, air terjun n bukit yg kena pegi nek bot merentasi laut. So untuk solat zohor mmg kena kat tapak field la.. Aku cite sikit time kami meranduk sungai Mei kelantan. kat area kuala krai. Kami mmg kena meranduk sambil amik data. so sampai 1 checkpoint tu kami stop untuk makan n rehat. Alhamdulillah ALLAH gerakkan hati aku n coursemate aku untuk solat jemaah bersama beralaskan plastik peta,baju hujan n tak kurang yg beralaskan pasir je. Bangun2 sujud.masing2 ade kesan hitam(senanye pasir putih.huhu) kat dahi(byk sujud tu.haha)

kisah 2 :

kisah ni time aku nak balik UKM dari kampung. sem lepas kut. Bas aku bertolak kul 4. So tak sempat nk solat zohor sebelum gerak. Besa bas akn stop kat 1 r&r tu. Tapi ari tu die terus pulak. So aku yg duk belakang driver ni pun suarakan la untuk mintak stop. Sahabat nak tau ape pakcik yang ISLAM tu ckp?? die jawab "mane boleh stop. rushing ni. kamu ni bising je.pak2 lebai yg naik bas ni sebelum ni pun senyap je". kuang hajo betoi ayat die. Camtu ke islam? bukan aku suh stop untuk lepak pun.suh solat je pun. Kalau di takdirkan bas tu jatuh gaung ke n sume penumpang ditakdirkan meninggal secara berjemaah camne??sape salah?? tapi aku wat rilex je. Aku kol member aku ILYAS (karkun) tanye camne aku nak solat. Aku dapat jawapan yg aku nak n aku berjaya menunaikan kewajiban aku sbg sorg muslim. pakcik tu??hmmm..ntah le..(jama kut)

kisah 3 :

Ni lagi menarik. time tu aku matrik lg kat perlis. Aku sampai Ipoh da dekat maghrib. tetibe aku terjumpa kawan sek rendah aku n abg die. Diorg pelawa aku nak balik ngan diorg. Aku pun on je la..dlm perjalanan. diorg ni wat dek je..takde gaye cam nak berhenti solat. Aku jadi serba salah.hmm...camne ni?? tetibe ALLAH detikkan hati abg die ntuk singgah pasar malam kat Ipoh tu. masalahnye takde surau kat situ. Aku terus je berjalan mengikut langkah aku. tetiba aku sampai kat surau yg TERAMAT KECIL. MASYAALLAH..kuasa ALLAH yg bawak aku kat surau tu. Time tu aku yakin n percaye bahawa kalu kite ni mmg betoi2 nak jage solat, ALLAH akn permudahkan jalan untuk solat tu.




Dari kisah yg aku cite kat ats ni, aku harap sahabat2 dpt tangkap ape yg aku nak sampaikan.. ingatlah, jagala tiang kite ngan sebaiknye. benda ni yg ALLAH swt nak tgk memula nnt.jgn benda basic ni pun kite da kantoi sudey.. aku bukan alim ulama maupun sorg abid yg beribadah 24 jam. Tapi aku hanye mampu lakukan kewajipan je. so kite sbg org yg ade syahadah ni kne la jage benda asas ni..wallahualam...


Friday, October 16, 2009

kulitmu bukan kulitku.kulitmu,kulitku adalah kulitNYA jua..

Kelmarin aku singgah kat padang bola. Ade game bola SUKEM time tu. Dh semi dah. Yg lawannye Kolej Aminuddin Baki(KAB) vs Kolej Burhanudein Helmi (KBH). KIZ??? tewas di awal perjuangan.hehe..tgh2 syok tgk game tu, tetibe ade kawan yg bangkitkan isu yg amat menarik n aku pun tertarik..

Isu yg member aku tu iaitu m.anip utarakan ialah pemain2 KBH sume nye pakai tutup aurat. Mmg salut la kat diorg. Sume pemain die pakai suar tight. So takde yg mendedahkan peha yg huduh spt pemain2 lain.hahaha. Game tu berkesudahan ngan KBH tewas penalti. Takpe2, walupun korg kalah,tp korg dah tunjukkan "islam is a way of life". Kredit aku berikan kat KBH. TAHNIAH!!. So jom kte pk, Nape la dak2 skang ni susah sgt nak tutup aurat ek? Nak kate amal da byk, rasenye tak kut..Nak kate kulit kite ni api neraka resistant?? Lu pk la sendiri.huhu. Dalam kehidupan hari2 aku kat UKM ni mmg kalu tak tgk aurat org len sehari mmg magik la.. Tak tau la nak wat cane. Ade je mamat n minah yg mendedahkan ape yg tak ptt d dedah.hmm..lemah toi iman aku.. Nak tegur pun kekadang tak terdaya.. Aku rase benda ni benda basic je pun. Kanak2 belum mumaiyiz pun paham kalu suh tutup aurat.haha.Aku ni pun bukan baik sgt. lagha je orgnye. Tp sekadar perkongsian. Aku bg la dalil2 sikit..

ni untuk aurat lelaki :

hadis dari Jarhad al-Aslami r.a. yang menceritakan; “Rasulullah duduk bersama kami sedang pahaku ketika itu terbuka. Lalu Rasulullah berkata kepadaku;

أما علمت أنَّ الفخذ عورةٌ
“Apakah kamu tidak mengetahui bahawa paha adalah aurat?”. (Riwayat Imam Abu Daud, Tirmizi dan Malik)

Pandangan ini merupakan pandangan jumhur ulamak.aurat lelaki ialah kawasan di antara pusat dan lutut. Jadi berdasarkan pandangan ini, paha adalah aurat dan wajib ditutup.

ni untuk pompuan :

1)dengan lelaki ajnabi(bukan muhrim)

hadis diriwayatkan oleh Abu Daud dan al-Baihaqi
dari Saidatina ‘Aisyah yang menceritakan;
“Suatu hari Asma’ anak saidina Abu Bakar masuk untuk berjumpa Nabi s.a.w.. Kebetulan ketika itu ia memakai pakaian yang nipis (yang menampakkan bayangan kulitnya). Nabi s.a.w. lalu memalingkan pandangan darinya sambil bersabda (maksudnya): “Wahai Asma’, seorang wanita apabila telah datang haidh (yakni telah sampai umur baligh) tidak harus dilihat dari badannya melainkan ini dan ini sahaja”, sambil baginda menunjukkan kepada muka dan dua tangannya”
(HR Imam Abu Daud).

firman ALLAH swt

Dan hendaklah mereka (yakni wanita-wanita beriman) melabuhkan tudung-tudung kepala mereka hingga ke dada-dada mereka”.

(an-Nur: 31)

so.gadis2..labuhkan lah tudungmu.tutup la selain daripada muka dan tangan..

2)Dengan muhrim dan pompuan muslim

“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali kepada suami mereka, bapa mereka, bapa mertua mereka, anak-anak mereka, anak-anak tiri mereka, saudara-saudara mereka, anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan….”. (31)

tidak diwajibkan wanita menutup badannya kecuali kawasan antara pusat dan lutut sahaja. Ini adalah pandangan jumhur ulamak (termasuk mazhab Syafi’e dan Abu Hanifah). Jadi menurut jumhur ulamak; aurat seorang wanita di hadapan mahram-mahramnya hanya antara pusat dan lutut sahaja.

3) Dengan pompuan kafir

ade 3 pendapat

a) Menurut sebahagian ulamak (iaitu setengah ulamak mazhab Maliki dan Syafi’ie); aurat wanita Islam di hadapan wanita kafir ialah seluruh badan kecuali muka dan tangan sahaja, yakni sama seperti aurat wanita di hadapan lelaki ajnabi.

b) Menurut mazhab Hanafi, mazhab Syafi’ie (mengikut qaul yang muktamad) dan setengah ulamak mazhab Maliki; aurat seorang muslimah di hadapan wanita kafir ialah seluruh badannya kecuali bahagian yang terpaksa dizahirkan ketika bekerja kerana menjadi keperluan pada kebiasaannya untuk dizahirkan. Menurut Imam al-Qurtubi; ini merupakan pandangan kebanyakan ulamak Salaf dan menjadi pandangan Ibnu ‘Abbas, Mujahid dan Ibnu Juraij.

c) Menurut sebahagian ulamak yang lain; sama seperti auratnya di hadapan wanita Islam tadi iaitu antara pusat dan lutut (mengikut pandangan jumhur ulamak). Pandangan ini merupakan mazhab Hanbali dan pegangan sebahagian ulamak mazhab Syafi’ie dan Maliki. Menurut Imam Fakhrurazi; inilah pandangan yang lebih mudah bagi manusia hari ini kerana hampir tidak mungkin untuk para muslimah hari ini berhijab tatkala berhadapan wanita-wanita zimmah..”




Kat atas ni la antara yg aku dpt. So kesimpulannya kepada sahabat2 jejaka yang kacak dan terutamanya gadis2 yg jelita jagalah perhiasan anda. Simpankan ia untuk pasangan anda kelak..baru layan n surprise!! hehe. Untuk bacaan lanjut. Boleh baca kat :

http://fiqh-am.blogspot.com/2009/07/aurat-lelaki.html

http://fiqh-am.blogspot.com/2009/07/aurat-wanita.html

wallahualam..

Wednesday, October 14, 2009

aku=gagak??? TIDAK!!!!!!!

Hari ni aku agak sibuk. Menguruskan abstrak thesis yg kena antor. Sekali, tadi jumpa kak mahani. Tgk2, ade dah list untuk present thesis..waaaaa..aku ditakdirkan kena hari first.ADUYAI..pulun sakan aku pasni. Namun, dalam kesibukan hari ni, ade 1 hal yg aku tgk td yg aku nak cite sikit..

tadi aku punye kelas abih kul 2. Mmg tepu la otak aku belajar subjek geo kejuteraan tu. Macam tak logik pun ade nak ingat sume tu!!! haha. Aku solat zohor lmbt sikit. Aku sampai kat surau FST tgk takdE org. So aku tggu la jap sbb ade abg2 yg ngah amik wudu'. MAsuk la sorg abg ni. Masuk2 je die terus solat kat bahagian tepi sekali. So aku takleh la tepuk die nak jadikan imam aku. sambil tggu org len, aku perhati la solat die.. Mak ai. Macam AYAM PAGUT GANDUM!!!. Ape da..cepat nak mampus. Ni la isu yg aku nak bawak kali ni..

Kite ni kalu nak jumpa kekasih hati pengarang jantung. Bukan men lg kite. kalu boleh taknak berpisah pun. Tapi bile time nak jumpa ALLAH yg mencipta kite ni. Nak cepat je..bukan lame pun. Dalam 5 minit je. Tak leh ke 5 minit tu kite beribadah ngan tenang??takleh ke jumpa ALAH lame sikit??.Ni tak..ade je urusan yg kite pk time kite solat tu. kena cepat g kelas la.da janji ngan kawan nak g makan la.nak g men bola la.nak g meeting la..24 jam ALLAH bg mase kat kite untuk tadbir diri kite. bape minit je di ambil untuk kite menghadap die?tu pun kite nak singkatkan lg mase tu?aku bukan ckp kat org len. Same la aku pun. Tapi tu la kite kena perbaiki la diri..ni ade dalil sikit..

“Sejahat-jahat pencuri adalah orang yang mencuri dalam solatnya. Para sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, bagaimana ia mencuri dalam solatnya?” Baginda menjawab : “Ia tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya.”

(HR Ahmad)

ni kisah lak..

Suatu hari, selesai solat berjamaah, Rasulullah duduk bersama para sahabatnya di salah satu sudut masjid.
Tiba-tiba datang seorang laki-laki ke sebuah sudut lain dan langsung mengerjakan solat sendirian. Dalam solatnya orang itu ruku dan sujud dengan cara seperti mematuk-matuk (sekejap-sekejap) karena terburu-buru.
Melihat hal itu, kemudian Rasulullah berkata kepada para sahabatnya :

“Apakah kalian menyaksikan orang ini? Barang siapa meninggal dalam keadaan [solatnya] seperti ini, maka ia meninggal di luar agama Muhammad”

Nabi Saw kemudian memperumpamakan orang itu seperti burung gagak yang sedang mematuk darah dan seperti orang lapar yang hanya makan sebutir atau dua butir kurma.
”Bagaimana ia boleh kenyang?” , tanya baginda.

Dari ape yg kite bace kat atas ni dah mmg jelas kite kena solat ngan tenang. Jangan jadi spt gagak yg mematuk darah..wallahualam..

Tuesday, October 13, 2009

1=1 atau 1=27?? you make ur choice...

Sebenarnye aku nak buat tesis bile sampai je bilik ni. RAncangan asal dari fak aku tadi. Tapi hati aku ni meronta2 nak wat entry dlm blog ni. Sbb pe?? sbb aku rase kejadian td dah melampau!!!

Mula2 aku ngan member2 lepak ramai2 kat fak. Time tu nak masuk zohor dah. So aku decide nak tggu jap lagi. aku bayangkan sume akan pegi. Tgk2 ade la bape kerat je yg dtg surau. Jarak antara surau n tmpt kami lepak tu jauh sgt kut.huhu. Tak smpi 3 minit berjalan kaki. Tu yang buat kwn2 aku yg lain berat kaki nak pegi kut. Aku mmg sgt2 kecewa. Tak tau nape. Padahal benda tu dah jd benda besa dlm rutin hidup ngan kengkawan aku. Mungkin sbb da terlampau byk kali kut yg wat aku agak meletus..huhu.

Sebenarnye byk lg kes sebelum2 ni. Contoh aku nak cite sikit. Ade 1 kali tu asar kut. Ke maghrib. Aku tak bape ingat. Aku dtg surau agak lewat. time tu dah stat solat. So dengar la imam punye sore kat surau. Elok lak tertembung ngan sorang budak yg belajar agama ni.. Die wat dek je jalan depan aku yg nk parking motor time tu. Padahal org kat surau tu sedang solat tu. Ade 1 kes lg solat isya kut. Aku intai kat kafe sebelum nak parking motor. Tgk2 ade lak mamat yg belajar agama ni (mamat lain) duk makan ngan sorg pompuan. hmmm ape nak jadi la.. Patutnye yg belajar agama ni lebih paham la tntg benda2 ibadah ni. Aku ni ape la sgt sorg yg jahil n cuba nak menjadi daie je.. Ade lg 1 kes. Ni lagi panas. Taun lepas. aku sembang ngan sorg junior kat kafe time tu. Aku ajk die g solat jemaah. Nak tau ape die balas? die ckp kat aku. "Takde benda lain ke nak ckp? asyik ajak solat jemaah je..bosan dah aku" Astaghfirllah..sampi camtu bisikan syaitan kat hati die. Tapi aku cube kawal perasaan tp bengkek gak time tu. May be ALLAH nak uji aku time tu. Sabar je la...

Dari 4 kisah yg aku cite kat ats ni kte dpt wat kesimpulan yg umat akhir zaman ni sgt2 tak pentingkan solat jemaah. sume duk ckp."ala..aku solat gak.bukanye tak solat pun". Kalu yg duk ckp2 tu nak tau betapa junjungan besar kite pentingkan solat jemaah. Dalam keadaan baginda sakit teruk pun baginda tetap pegi bersolat jemaah walaupun terpakse di papah oleh 2 sahabat baginda dan kaki baginda terpaksa terseret untuk pegi solat jemaah tu. Betapa tgginye nilai solat jemaah yg baginda nak tunjuk kat umatnye.tu baru perbuatan.ni aku sertakan dalil naqli sikit tntg solat jemaah.

Dari Abu Hurairah katanya Rasulullah saw bersabda:-

" Demi Allah yang jiwaku berada dalam kekuasannya! Saya bermaksud hendak menyuruh orang-orang mengumpulkan kayu bakar, kemudian menyuruh seseorang menyerukan azan solat, lalu menyuruh seseorang pula untuk menjadi imam bagi orang banyak. Maka akan saya datangi orang-orang yang tidak ikut berjamaah, lalu saya bakar rumah-rumah mereka"
(Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

TENGOK!!! betapa kasarnye ancaman ni. Nabi kite yg amat2 menyayangi umat die pun sanggup nak bakar rumah org yang tak dtg jemaah..

Dari Abu Hurairah katanya Rasulullah saw bersabda :-

Ada seorang buta datang mendapatkan Nabi saw katanya: Ya Rasulullah, saya tidak mempunyai penuntun yang akan membimbing saya ke masjid: Lalu dimohonnya kelonggaran untuk bersembahyang di rumah saja. Permintannya itu dikabulkan oleh Nabi. Tapi baru saja ia pergi, tiba-tiba dipanggil kembali oelh Nabi yang menanyakan: Adakah anda dengan panggilan adan?" Ujarnya: "ya" maka sabda baginda pula "kalau demikian, datang sajalah"


TENGOK!!! sedangkan org buta pun kena g solat jemaah.ni kan kite yg celik mata but may be bute hati.huhu







So, kesimpulanya aku menyeru sahabat2 aku yg terbace entri ni supaya menjaga solat jemaah terutamanye lelaki.. Semoga kite mampu tunjuk bukti kat ALLAH kelak betape kite telah menjaga perintahnye ngan sebaik n terbaiknye.ingatlah.. "TIADA PANGGILAN SEPENTING PANGILLAN ILAHI"

wallahualam...

Monday, October 12, 2009

construction on progress!!!

Pertamanye..NAk mohon maaf kpd sahabat2 sbb tak update blog ni selame 3 ari.. Ni sbb ade keje sikit n balik umah yong aku.die wat open house semalam. Ni aku baru je sampai ukm ni. Sebenarnye aku tak tau ape yg aku nak post kan kali ni. Tapi aku cuba gak cari ilham..jap ek..ngah cari ni..hehe





hmm..semalam aku dengar 1 pengisian. Dlm pengisian tu die ade petik kisah dlm buku ape ek..tajuk die "cinta di rumah hasan al banna" kut.aku pun tak bepe ingat. Lebih kurg tu la tajuk die.. Dalam buku tu ade ckp tntg kisah hasan al banna ni yg sibuk ngan jemaah ikwanul muslimin yg time tu dah berkembang maju pegi melawat anak pompuan die kat umah anak pompuan die tu.. Dalam pertemuan tu hasan al banna ni ckp kat anak pompuan die yang sesungguhnye die sedang membina istana(ke mahligai ek? tak bape psti)di syurga.

ok.dari kate2 kat atas ni ape yang sahabat2 paham?? ape yg d terangkan kat aku n yg aku paham. Dari ape yg d katekan.kte kena yakin bahawa andai kite wat kerja2 yg memperjuangkan islam ni bererti kite sedang membina istana di syurga. Yakin lah wahai sahabat2.selagi kite membantu agama ALLAH pasti akn ade balasan untuk kite. yg penting kite kene ikhlasakn niat dlm memperjuangkan agama yg SYUMUL ni. YAkin la dengan jalan yg kite pilih ni. semoga kte terus thabat dlm perjuangan.semoga kte terus istiqamah nak bawa islam kat muka bumi ni. semoga ALLAH menempatkan kte di SYURGA yg di idamkan oleh sume muslim. Semoga kite berpeluang menjengah istana yang kite sedang bina ni. BAngkit la sahabat2 ku..ingat la kite la tentera2 ALLAH!!!

wallahualam...

Friday, October 9, 2009

Antara anjing dan wanita..

Tadi tgk blog papa BADAR sekolah aku dulu.tgk ade post yg menarik. So aku pun terus mencapai hp murahku untuk kol die. Nak mohon kebenaran. Amat mudah kebenaran di berikan untuk kerja islam ni. Tq Zahir kuucapkan...ni hasil aku dapat dari papa badar aku..


ASSALAMUALAIKUM SEMUA.

Sekadar untuk berkongsi bersama.

BILA ANJING MENGELUH...
LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada yang tak kena je?
ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : Eh? Kenapa?
ANJING: Aku lalu tepi dua orang manusia lelaki dan perempuan yang sedang berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan berkata "hoi anjing, pergi jauh-jauh, najis!".

LEMBU: Ya, lah. Ko kan haram. Najis tahap berat bagi manusia.Biasalah tu.
ANJING: Kalau aku najis sekalipun, kalau dia tersentuh aku, boleh disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa? Boleh ke nak samak dosa?


LEMBU: Betul tu. Memegang wanita yang bukan mahramnya tanpa ikatan yang sah, lebih dahsyat kenajisannya daripada memegang ko anjing, malah tak boleh suci sekalipun disamak.
ANJING: Wah... ayat ko memang power la. Manusia kena ubah pepatah "Pandai macam LEMBU"


Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Majah menyatakan bahawa : "Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram".

Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa). Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat, tetapi menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa dan merupakan maksiat.

Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna".
(Surah Zumar: 9)

"Lahirnya manusia disambut dengan azan... matinya manusia diiringi solat... antara azan & Solat ... alangkah singkatnya hidup ini"

Thursday, October 8, 2009

facebook=bunuh rakyat palestin. Betoi ke??


semalam aku sembang ngan 2 org junior. Diorg tunjuk kat aku risalah tntg facebook. Yang kate facebook ni sumbang kpd pembunuhan rakyat palestin.

hmmm..lame da aku tau tntg kisah ni. Dalam bulan lepas kut. Ade kuar kat dalam majalah Al Islam keluaran bulan lepas(mie..bile nak bagi balik majalah tu kat aku??haha). Nak dijadikan cite aku ni mmg suke bace artikel kat http://saifulislam.com. Tgk2 die pun ade sentuh kat dalam blog die tntg fb ni. Kire cam jawapan kpd isu facebook ni la..baca kat link ni..

http://saifulislam.com/?p=6714

hasil drpd pembacaan aku. aku terus menggunakan facebook. Cuma bagi aku cara kite gunakan tu kena di hadkan sikit. Jangan lagha sgt(kekadang ak terlagha gak)huhu. Facebook ni boleh je kite jadikan sbg medium dakwah. Gunakan sebaiknye sbb ni mmg dah dipakai oleh ramai org. So ni la masenye kite nak bina jalinan ngan org len dlm usaha menyebarkan dakwah di samping mengeratkan hubungan (bace ukhwah) dengan teman2 sekarang mahupun teman yang da lame tak jumpe. Skang ni presiden ISIUKM pun dah menyarankn Exco2 ISIUKM dan ahli2 untuk ade benda facbook ni. Semoga dengan adenye facebook ni kite boleh jadikan die medium yang terbaik untuk pembanggunan islam.wallahualam...

Wednesday, October 7, 2009

AL-QURAN dan disebalik peristiwa gempa di padang..

semalam aku dpt msg..msg tu berbunyi camni..

salam...gempa bumi di PADANG tjadi pada jam 17:16 & 17:58, dan pada hari yang berikutnya pada jam 08:52. cba prhatikan tjemahan Al Quran ayat Surah17:16, 17:58, & 08:52...p/s : Masyaallah!!! Sahabat2 tlglah rujuk Surah2 diatas dan lihatlah ...sahabat2..segala2nya telah diaturkan .Marilah tegakkan suruhan Allah dan tinggalkan laranganNya serta berpesan2lah ssma kita sblum Azab Allah mbersihkan segalanya.sebar2kan.

pastu aku pegi kat laman web www.iluvislam.com.aku tgk kat quran explorer maksud die.hasil yg aku dapat mmg menakjubkan!!!!

Dan apabila sampai tempoh Kami hendak membinasakan penduduk sesebuah negeri, Kami perintahkan (lebih dahulu) orang-orang yang melampau dengan kemewahan di antara mereka (supaya taat), lalu mereka menderhaka dan melakukan maksiat padanya; maka berhaklah negeri itu dibinasakan, lalu kami menghancurkannya sehancur-hancurnya. (17:16)

Dan tiada sesebuah negeri pun melainkan Kami akan membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami menyeksa penduduknya dengan azab seksa yang berat; yang demikian itu adalah tertulis di dalam Kitab (Luh Mahfuz).
(17:58)

(Keadaan orang-orang kafir itu) samalah seperti keadaan Firaun dan kaumnya serta orang-orang yang terdahulu dari mereka. Mereka kufur ingkar akan ayat-ayat Allah, lalu Allah menyeksa mereka dengan sebab dosa-dosa mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha berat seksaNya.
(8:52)

SUBHANALLAH!!semua ni ALLAH aturkan dengan cantik sgt..semua ni kite kena tgk.Betapa ALLAH swt begitu hebat dlm perancangan die.

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (190) (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab Neraka. (191)
(3:190-191)

semoga timbul rase insaf dlm diri kite.
waallahualam..

Tuesday, October 6, 2009

serigala kan menyerang seekor kambing atau sekumpulan kambing?

Semalam time aku borak2 ngan member aku.aku gurau tntg 1 benda. Benda ni berkait ngan jemaah yang die join.Tetiba die jd serius pulak.Tp aku masih lg ngan nada gurau reply kat die.tp die siyes lagi.siap ckp aku perjudis kat jemaah die.so aku yang jarang serius ni pun terpaksa la agak menseriuskan diri.huhu.tp last2 kami ok je.

so, aku nak state kat sini yang aku tak perjudis kat memane jemaah.mungkin dulu aku pernah la.time aku dlm usaha mencari jemaah.kat malaysia ni byk jemaah yang ade.aku tulis pe yg aku igt la ek.antaranye JIM, PAS, KARISMA,TABLIGH, HALUAN, ISMA, HIZBUT TAHRIR,HALAQAH,PKPIM dll lg la.byk jemaah yg tertubuh.Tp kte pun sedia tau walupun jemaah ni mcm2 tp dorg ttp berkiblat yang same bermatlamat yang same.sume nak bawa islam.cume mungkin ade beberapa hal je berlawanan.so nape lak aku nak perjudis kat memane jemaah?aku ade je kengkawan dari jemaah yang aku tulis kat atas ni.elok je ngan sumenye.Siap boleh join program yang diorg wat lg kalu berkesempatan.so rase tak timbul kut istilah perjudis ni..

Masuk lak kat kepentingan berjemaah. dulu mmg aku tak kesah pun tntg jemaah ni.aku rase cukup kut ngan jage diri sendiri.tp sampai 1 tahap aku rase jiwa ni lemah n kosong je.aku rase aku memerlukan 1 jemaah.1 kekuatan dari kengkawan tika aku ni lemah.time aku ngah mencari2 jemaah tu. mcm2 jemaah yang aku jumpa.so aku mohon kat ALLAH agar DIA pertemukan aku ngan jemaah yang sesuai dan terbaik untuk diri aku yang lemah ni. end up ALLAH pertemukan aku ngan ape yang aku cari.Semoga aku istiqamah ngan ape ape yang aku usahakan ni.terima kasih kepada rakan yang mengajak aku join jemaah.dan kepade rakan2 yang masih belum ade jemaah.aku menyeru korg cari la jemaah islam yang terbaik untuk korg.Dengan ade nye jemaah, InsyaALLAH kite akn jd lg kuat dlm usaha melakukan pengislahan diri.

1 hal lg yg nak aku kupas, tentang usrah.may be ade yang dah bace entry aku sebelum ni tajuk die "persetanlah dengan usrah?".sesape yg belum bace jemput bace ek.huhu. bile sebut tentang jemaah mmg kite takleh lari ngan istilah ukhwah dan antara method terbaik dalam membina ukhwah fillah adalah ngan berusrah. Tapi usrah ni sesuai ke ngan kite sbg student universiti ni yang mementingkan akedemik?so mlm ni (selasa,6/10/09) kul 8mlm akn diadekan ummah talk bertajuk "usrah menjana kecemerlangan akedemik".kalu betoi la tajuk die.hehe.tp lebih kurg tu la tajuk die.sesape yang berpeluang n berkelapangan jemput la dtg.mungkin ini titik tolak pertemuan untuk kite rase betape pentingnye hidup berjemaah.tak kire jemaah pape pun.jgn jemaah sesat udah le.jemaah rasul melayu ke.huhu.sesape yang bace entry ni selepas mlm ni jangan riso.aku yakin korg ade kawan yang ade jemaah.so cari la diorg..sekian..wallahualam..

Saturday, October 3, 2009

india+cina+melayu+dll=1

Semalam aku dengar forum sempena MAKA ISIUKM.topik yg dibincangkan tntg 1malaysia.kire nak kait ngan mahasiswa la..byk gak input berguna yg aku dpt.aku cite sikit n tokok tambah sikit la..

mula2 kite pk.nape gagasan yg dibawa oleh PM kite ni mengenai perpaduan.ni hanya agakan kite je la..yg jelasnye mmg perpaduan dalam kalangan rakyat negara kite ni dah agak lemah.may be die nak betoi2 nak kan perpaduan yg diuar2 kan tu.tp may be gak sbb die nak amik balik hati rakyat yg nampak sgt skang ni menolak kerajaan.sbbnye..mcm yg ust idris ckp semalam.mane2 pemimpin yg memperjuangkan perpaduan dan kesamarataan semua manusia mmg akn dpt duduk di hati rakyatnye.cth yg dibawakan ialah mahatma gandhi.lgi bagus kite tgk dulu camne penerimaan umat islam pada awal kerasulan baginda.islam diterima ramai sbb membawa agenda menyamaratakan semua manusia..tgk pulak time peristiwa hijrah berlaku.kan baginda meNYATUkn kaum muhajirin dan ansar.tu kalu kite nak pggl 1madinah pun ok gak kan??ape2 pun diharapkan dari gagasan ni dapat menyatupadukan rakyat malaysia.tp perlu di ingat setiap PM kite ade bwk gagasan masing2.cthnye DR M bawa wawasan 2020.Pak Lah bawa islam hadhari.tp lepas turun dr PM.kn senyap je sume tu.so gagasan ni.kene la betoi2 la dilaksanakan.jangan just ckp je.abih duit je kempen mcm2.jgn sbb nak amik hati rakyat.tp KPI nye tak seindah yg diinginkan..

masuk lak sejauh mane 1malaysia ni dah berjaya sejak di laksanakan.sahabat2 rase berjaye tak setakat ni?aku rase tak sampai lg matlamatnye.kite tgk kes yg besar berlaku kat s.alam ari tu..camtu nk kate nak berpadu??islam sendiri tak ajar umat die hina tuhan agama len.dah state dlm al quran pun..sape la ajar suh buat benda2 camtu.mesti ade yg ajar kan?lu pk la sendiri.huhu.byk r skang sentimen perkauman yg di war2 kan..tambah2 bile sentuh bab politik.sahabat2 pun lg arif rase nye tntg masalah perkauman kat negara kite ni.

masuk lak tntg peranan mahasiswa.
skang ni kite tgk peranan mahasiswa dlm menjayakan hal ni.tp skang ni masalahnye suara mahasiswa dah tak didengari sgt.beza ngan zaman 60an n 70an.suara mahasiswa jadi suara masyarakat.mahasiswa bebilang kaum turun kepada masyarakat.pk masalah masyarakat..cthnye peristiwa memperjuangkan rakyat papa kedana kat baling.sampaikan masalah dunia pun mahasiswa duk pk.cthnye kes pencerobohan rusia kat czekoslavakia taun 1968.tp skang.sayuq!!.aku la tu.haha.susah2 bak mengembalikan era kehebatan mahasiswa dulu2.kite ni tau pegi kelas balik kelas.tu pun kelas pun jarang pegi.haha.
camne la kite nak bawak gagasan yg diwar2 kan oleh PM kite tu.kat ukm ni pun boleh tgk la..program bangsa lain mmg sgt jarang la sume bangsa nak join.bab2 pelajaran pun same.ade yg sanggup simpan nota n d fotostat ntuk kaum sendiri je.tu nak d katekan mahasiswa yg nk bawak 1 malaysia 1 fakulti pun tak tentu lg.huhu.

so.kesimpulannye.1 malaysia ni ade pro n kontra die.kalu baik pelaksanaanye baik la.tp kalu tak baik pelaksanaan die tak baik la.tp bg kite sbg muslim ni.selagi kite berpegang ngan ajaran agama.kite mmg boleh berbaik2 ngan sume bangsa kat mane2 pun.dan sbg mahasiswa lak.pecahkan ruyung perkauman tu semoga sagu perpaduan dapat di miliki..sekian ntuk kali ni...

Friday, October 2, 2009

TERBAEK!!!

video


video kat atas ni la journey kotorg geng semekak batch aku.mmg best giler..walupun penat gak la..ak sbg pengarah mmg tak sangka dpt respon yg teramat baik dari kawan2 sume..best giler tgk kite dpt kumpul ramai cam ari tu..ni la sahabat2 aku yg ade ari tu :

1.aku
2.syed
3.kar
4.raf
5.au
6.wan bakar
7.sab
8.fik
9.amin
10.bogon
11.kamil
12.epit
13.li
14.achoi
15.ai
16.hazim
17.naim bonnet
18.syazmir
19.umaq
20.aiman
21.manap
22.opie
23.zahir
24.anas
25.anip
26.ewan
27.syuk
28.hizam@cap
29.arul
30.am
31.baeh
32.zaril
33.sudin
34.oney
35.syahir
36.ayie
37.fashah
38.adam

ni pulak dayang2.senanye tugas hidang
air n amik gambar kami.hehe
1.ashu
2.eton
3.che nad
4.anis syeda
5.atikah mail
6.ayu


tahniah untuk name2 kat atas.yang takde name lg tu.taun depan usaha lebih sikit ek??hehe.tapi bukan aku lah pengarahnye.bg peluang kat org len lak menimba peluang.kire aku ex-oficio je la.huhu.dak2 SEMEKAK.jumpa lg taun depan.caya la korg!!
igt.cikgu2 kite adalah pendidik kite.jgn lupa diorg.byk ilmu diorg bg kat kite..sekian..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang