PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Thursday, October 10, 2013

Kenangan di G&P Geotechnics Sdn Bhd

Tanggal 16 june 2010 ianya bermula… Hari pertama aku secara rasminya masuk ke alam kerjaya dan bekerja sebagai Engineering Geologist di G&P Geotechnics Sdn Bhd. Esok bersamaan dengan 11 September 2013 pula adalah hari terakhir aku bersama dengan G&P. Lebih 3 tahun kome oi. Banyak pengalaman yang aku dapat. Bukan pengalaman kerja je. Macam2 ada. Tapi pengalaman kerja malas aku nak cerita. Ni nak cerita pengalaman di luar kerja..


3 jejaka hot!

Haha. Hot la sangat. Kami bertiga adalah sekawan yang grad sama2 dari UKM dan juga sama2 kerja kat G&P. Cuma aku senior setengah bulan dari diorang. Haha. Diorang adalah Shi dan Apiz. Dulu memang banyak site yang kami kerja sama2 Cuma dah bila naik 3 tahun kerja ni masing2 kena pergi hantar site yang besar2 n pelik2 sikit. Nampaknya antara kami bertiga ternyata aku yang tak setia dengan G&P terlebih dahulu. Tapi diorang ni pun tak setia mana pun. Menanti masa je tu.. hahaha

Ni gambar time kami sama ada projek kat Pulau Pangkor. Hot tak kami?? haha

Time Dinner 2011 

 Futsal

Ini antara aktiviti terawal yang digerakkan. Aku bila dapat tahu company ada allocate some amount untuk digunakan untuk futsal terus je aku gerakkan geng2 site staff lain. Memula memang perit jugak. Ada sekali tu sebab ada 6 orang je datang terpaksa la main separuh court je. Tu pun pakai gol slipper je. Haha.  Paling best kami pernah join tournament anjuran Emkay land. Dapat nombor 4. Kira mantop jugak le.


Zaman kegemilangan Futsal


Bowling

Dulu time sangat aktif hang out dengan geng G&P ni antara aktiviti yang paling adil untuk semua lapisan masyarakat tak kira jantina. Kena pulak G&P ada buat tournament bowling. So boleh berlatih sekaligus.

Mandi manda

Ni buat dalam tahun 2011. Time tu konvoi 3 bijik myvi yang warnanya sama mencari air terjun. Dari hulu langat last2 ke Janda Baik pulak kami pergi. Relax2 di hujung minggu kejap.



Berkelah di Janda Baik


Usrah

Ni yang aku paling suka. Ada la beberapa siri usrah yang kami dah buat. Bermula di G&P conference room yang time kami buat tu yang geng2 cina duk pelik kami ada mesyuarat apa kat dalam tu hari tu. Paling jauh kami pernah pergi time tu kat Masjid Besi Putrajaya. Sepanjang aku handle usrah ni membuatkan aku mengerti sebenarnya masyarakat inginkan ilmu ini. Cuma kita perlu turun bertemu dengan mereka.

Company Trip

Aku sempat sekali join company trip. Time tu buat kat lumut. Memang merapatkan lagi hubungan kami. Yang tak tahan tu main UNO kat atas batu. Hahaha.. macam2… Taun ni aku x dapat join atas sebab2 tertentu. Buat kat Krabi Thailand. Huh.. xdpt join. Apakan daya.


Company trip @ Lumut

Badminton

Setiap minggu company aku ada buat main badminton. Mula2 time aku start main aku ajak geng2 melayu join. Lama2 dah jarang diorang join aku je la yang melayu yang join. Sambil ada la kadang2 kawan2 melayu lain join jugak macam Shi n Thariq

Pingpong

Kalau aku takde site ataupun ada masa nak pergi ofis time petang2. Memang Pingpong menjadi aktiviti kami. Meriah sangat dulu. Bila dah makin ramai orang resign. Maka dah makin slow sikit. Dulu hari 1st keje terus senior ajak main. Dulu memang ke laut la. Tapi sekarang laut pasific pun mampu ku renangi. Haha


Sambutan hari jadi

Tradisi G&P memang ada buat sambutan besday setiap kali besday seseorang tu. Ni sambutan kat ofis la. Tapi biasanya kami geng2 melayu ni ada buat sambutan kat luar. Buat makan2 sambil sambut besday. Makan bayar sendiri la. Dengan diorang ni la yang aku kenal restoran yang macam2 jenis dan mahal pulak tuh. Nak pergi sendiri jangan harap la.. Orang kampung la katakan. Hahaha

G&P Olympic

Antara aktiviti yang best kat G&P ni adalah setiap tahun ada game G&P olympic. Yang biasa aku join adalah badminton, pingpong n bowling. Futsal takde la pulak. Boleh la. Cuma tahun ni aku tak dapat join sebab site kat terengganu.

Acara pingpong. Time ni aku dapat naib johan je

Ni lah antara aktiviti riang ria yang aku lakukan bersama dengan rakan2 G&P. Ada lah lagi benda2 lain macam karaoke, Tengok Wayang, Mengeteh dll. Cuma apa yang aku nak sampaikan kat sini adalah apabila kita punya rakan sekerja jangan terhadkan hubungan sebagai rakan sekerja sahaja. Get a life with them!! Ajak la keluar lepak2. Rapatkan hubungan. Untuk yang berfikrah dai’e pulak boleh selitkan unsur2 dakwah. Alhamdulillah hubungan yang kami bina mampu memberi kekuatan kepada aku untuk mengajak mereka berusrah bersama

Akhir kata. Semoga hubungan yang terjalin antara kami terus utuh dan diberkati Allah swt.

Sayonara G&P!!

*Lagi gambar2 kenangan :


Ruang Kerja bersama-sama

Khusyu layan Streonet


Dinner Company

Majlis Berbuka Puasa

Farewell kawan yang dah resign







6 comments:

Nurul Ainaa said...

nicely written.tqvm ;-)
waa rindunye!

Unknown said...

kenapa resign?

Alif Zakaria said...

Boleh bg no phone awk x?

Alif Zakaria said...

Awk ade kenalan x di g&p.. Sy nk try aplly kerja di sana

Alif Zakaria said...

Boleh bg no phone awk x?

Unknown said...

Alif Zakaria: saya takde kenalan di G&P tu. saya cuma bantu suami saya yang sedang mencari kerja sebagai Hydro Surveyor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang