PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Thursday, November 14, 2013

Aku dan Pembedahan ACL (part 1)

Bismillahirrahmanirrahim...

Esok genaplah tujuh minggu aku telah menjalanai pembedahan rekonstruksi ACL. dah 7 minggu baru aku sempat nak share kat sini. Sori la.. Nak menap tu ada tapi perasaan malas tu menguasai diri.hoho.

Sebelum pergi jauh. mesti kome tak tahu kan ape tu ACL. Aku pun before kena dulu memang tak tahu pun. ACL ni nama panjangnya Anterior Cruciate Ligamen. Kira dia ni adalah salah satu ligamen utama kat lutut. Ligamen tu yang benda yang menyambungkan antara tulang lutut dan tulang kaki. Tengok gambar dibawah ni.



Masalah ACL aku bermula 

Dalam beberapa bulan lalu. Aku main futsal dengan kawan2 Pemuda PAS. Time tu main kat Putrajaya. Gelecek punya gelecek sekali aku terjatuh. Aku ni main futsal memang suka menggentel. Hari tu mungkin aku dah sampai limit kot. Sebab hari isnin futsal, Rabu futsal, khamis badminton jumaat pulak futsal. yang time hari jumaat tu yang aku kena. Tapi time tu aku tak jumpa pakar pun. Aku just pergi jumpa klinik mediviron. Walaupun dia suruh aku pergi jumpa pakar tapi aku tak pergi jumpa sebab aku kena jaga projek kat Tasik Kenyir. Hulu Terengganu. Nak cari bank pun jauh wooo... Ni kan nak pergi cari Doktor Pakar.

Setelah beberapa bulan keadaan still tak memberangsangkan. Aku pergi mengurut, Aku rasa ini yang punca ligamen aku bukan saja koyak. malah putus terus.. hoho. So aku nasihatkan kalau kome2 kena ACL ni jangan menggedik nak pergi  mengurut. \

Time bulan puasa hari tu kaki aku dah makin ok dan boleh lipat habis. Mungkin kesan banyak solat sunat kot. hahaha. Aku pun try la main badminton dalam bulan 9 tu. Walaupun tak berapa perform tapi kira dah ok la tu. Aku pun try main futsal pulak. Kali ni dengan kawan2 KIZ UKM dulu. Time tu aku jatuh lagi sekali. Rasa nak pitam dah time tu. Before ni aku tak rasa aku punya kaki ada masalah serius. Tapi lepas jatuh kali kedua ni aku rasa memang ada something serious...

Akibat dah rasa macam memang masalah ACL ni. So aku pun pergi jumpa Doktor Pakar kat Ampang Puteri. Namanya Dr Syed Ali As Saggof. Keturunan nabi ni weh. ossem!  Dia cek aku time tu memang katanya masalah ACL. So dia nasihatkan aku buat MRI scan. Ni lah hasilnya...


Ada lagi beberapa keping gambar. Yang aku pun tak tau nak tengok macam mana. Aku tau kome pun tak tau nak tengok kan? haha. Takpelah.. Tengok gambar scan luaran ni memang kita tak faham. Tengok je gambar sebenar. Gambar time doktor bedah kaki aku. Dia ada ambik gambar sebelum dan selepas rekonstruksi ACL dilakukan.. Time aku follow up kali kedua dia bagi. Buat souvenir katanya. Boleh tahan Doktor ni bergurau dengan aku. haha

Tapi aku tak uplad sekarang. Nantikan part 2 dari aku..tunguuuuuuuuuuuu. hahaha...

wallahualam...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang