PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Sunday, December 2, 2012

Video + Ada apa dengan Baitul Muslim?



Bismillahirrahmanirrahim…

Allahurabbi… Syukur pada Allah.. Aku amat tak sangka. Malah bakal isteri aku juga tak sangka. Video yang kami publishkan itu mendapat sambutan yang menggalakkan dari umat islam diluar sana. Ternyata begitu ramai yang menginginkan perhubungan yang bertepatan dengan lunas agama. Pelbagai respond yang aku terima. Tapi paling aku terharu apabila ada memberi lelaki aku yang mengalir airmatanya apabila melihat video ini dan terinspirasi untuk mengikut langkah2 yang telah aku lalui ni.. Untuk yang belum menonton sila Klik "Tentang Aku dan Dia"

Alhamdulillah.. Sudah 5444 viewer.

Sungguh… Kami tidak mengekpetasikan lebih dari pembikinan video itu. Pada asalnya hampir taknak buat pun. Tapi fikir fikir balik baik buat je. Alang2 dah ada bakal isteri yang pakar buat video plus peralatan canggih yang boleh digunakan. Al maklum la Aida Rahayu ni kan kerja dengan One Heart Creative Solution. Alaa… Company yang sama yang buat video oley terbitan DPPM yang meletop dulu tu. Huhu.

Ketika nak buat tu kami berpandangan jangan la video ni jadi semata2 jemputan kahwin biasa. Akhirnya terbitlah video mengenai synopsis kisah kami. Kisah yang aku ingin ceritakan nanti. Lepas dah kompom si Aida tu jadi bini aku. Baru la aku boleh cerita. Sekarang ni belum lagi bro.. Lexxx dulu… Walaupun ramai yang mintak aku ceritakan kat blog ni.. Sabor2.. Sabar kan sebahagian dari iman. Hehe

Kembali kepada video tadi. Setelah ramai rakan2 yang share dan mintak kat kami untuk sharekan. Hanya satu je jawapan aku. Sebarkan lah andai ada walau sekelumit manfaat kepada umat. Tu je. Ye. Jika benar video ini mampu menyedarkan masyarakat tetang jalan yang sepatutnya kita ambil sebelum menikah. Silakan. Aku amat mengalukan… Semoga menjadi satu amal dari Aku, Aida Rahayu, Tim One Heart dan seluruh manusia yang sebarkan video itu

Apa itu Baitul Muslim??

Sekarang ni kita cerita tentang Baitul Muslim dulu. Sebab ada yang tanya aku tentang Baitul Muslim.  Aku pun kenal istilah ni time dah tahun akhir kat UKM dulu. Kalau aku tak aktif dengan Persatuan Islam kat UKM dulu (ISIUKM) alamatnya aku pun tak tahu le tentang menatang nih. Huhu

Baitul Muslim ni sebenarnya salah satu step dalam nak membawa syiar islam kat dunia ni. Kalau yang duk ikut usrah biasa akan tahu. Nak membawa islama ni mula nya dengan Pembinaan Individu Muslim, Lepas tu masuk ke tingkat ke dua iaitu Baitul Muslim (Keluarga Muslim) lepas tu baru la ke peringkat seterusnya iaitu Masyarakat Muslim->Negara Islam->Khilafah Islamiah->istazi'atul 'alam..

Cuma yang aku pilih sekarang adalah memilih untuk membina keluarga dibawah Unit yang cuba untuk membentuk Baitul Muslim. Kat mana2 pun ada sebenarnya. Aku pulak sebab budak UKM kan. So aku pilih la kat UKM. Ada Panel2 yang akan menjadi orang tengah antara si Lelaki dan Perempuan. Panel ni pulak kebiasaannya terdiri dari Ustaz2 dan Ustazah. Ye la geng2 macam ni baguih sikit. Banyak ilmu nak dikongsi dan pesanan sepanjang perhubungan dijalankan antara lelaki dan perempuan tersebut.

Proses dalam Baitul Muslim

Step permulaan dia macam yang kami storykan kat dalam video tu. Bermula dengan hantar nama. Ada borang jugak. Lepas tu aka nada sesi taaruf. Kira macam sesi suai kenal. Ala.. Yang korang buat time sesi ice breaking tu. Haha. Cuma kali ni lepas sesi suai kenal ni nanti panel akan bagi masa untuk fikir masak2 (Baca istikharah) untuk teruskan ke step berikutnya ataupun berhenti disitu. Mana tahu kot la hangpa tak berkenan dengan pasangan yang dalam sesi taaruf tu. Boleh je stop and may be akan ada orang lain pulak. Kot la nak tunggu Heliza Helmi yang bertaaruf dengan korang. haha

Lepas dah kompom. Dua2 pihak dah setuju nanti ustaz akan panggil balik. Lepas tu dua2 pihak akan berikrar. Ikrar tu ada lah isi penting dia. Ikutsukahatiustaz tu la nak letak apa.. erk… mcam nama addres blog aku lak. Haha. Tapi dah nama pun ustaz, so isinya pun mestilah tentang batasan perhubungan dll yang berkait dengan Al Quran dan Sunnah. Lepas tu ustaz akan bagi pesanan aka tazkirah sikit sebelum bersurai.

After selesai ikrar nanti pulak akan ada beberapa sesi usrah. Kira macam perbincangan dalam kumpulan2 manusia yang dah ada pasangannya. Tapi asing la lelaki n perempuan. Dalam tu ustaz (semestinya yang dah kahwin) akan bagi pengisian dari sudut agama mahupun ilmu berumahtangga. Penting jugak la benda ni supaya ada bekalan untuk melayari rumahtangga. Kena pulak macam kita orang lelaki ni. Perrghhh. Aku ni sampai sekarang duk cuak lagi.. tanggungjawab besar dowh…

Dalam pada tu kita pun boleh start dah cakap kat parent kita tentang niat kita nak berlahwin. Sambil tu nasihat dari ustaz tu memang anytime je kita boleh mintak. Lepas tu ikut la macam mana yang dipersetujui dengan kedua ibu bapa. Sampai la bertunang then kahwin..

Tu je kot ringkasan step2 dalam proses membina Baitul Muslim ni. Cuma ada la benda2 lain yang aku belum boleh ceritakan dekat sini macam aku cakap kat atas tadi. Lexxx.. Tunggu aku menikah dulu chorr…Huhu.

Kesimpulan

Aku ingin membawa mesej yang jelas kepada masyarakat bahawa kita tidak perlu bercouple mahupun bercinta untuk ke gerbang perkahwinan. Ada jalan yang selari dengan tuntutan syariat untuk kea rah itu. Kita cuba sedaya upaya untuk mengikutinya. Selebihnya Just Leave it to Allah.. Baitul Muslim sentiasa tersedia untuk kita. Kalau yang online punya. Yang aku tahu kat dalam web http://baitulmuslim.com/ Boleh la korang pi mendaftar. Hehe. Takpun rujuk kat aku pun ok. Nanti aku bagi nama kat ustaz2 mana yang patut.

-Baitul Muslim Memperkasa Dakwah-

Wallahualam...

p/s :

Jemput datang ke walimah kami kelak. Sila lawat http://www.tinyurl.com/zulqurnainaida (mohon isikan RSVP utk penghantaran kad jemputan)

20 comments:

Anonymous said...

baru tahu pasal baitul muslim ni..tq sharing... :)

p/s : tak sabar tunggu cerita seterusnya... ^^

Zulgeologist said...

ok.nanti b0oleh la pakai saluran baitul muslim.hehe

orait...tunggu lepas aku nikah ye..hehe

Cik Pulau said...

subhanallah zul...
aku kagum dgn ko..
tahniah..ko mmg terbaik dan patut dapat yg terbaik..
aku doakan ko dan pasangan kekal bahagia hingga ke syurga.. tahniah sekali lagi..^^,

ladida said...

pergghhhhh go go go .. tahniah nak kawen dah ang ni... mpp tu

Zulgeologist said...

Lini : Tq weh... Moga Allah redha ^^

ladida : tak sangka ada gak org nk kat aku kan?? haha

Anonymous said...

I always emailed this website post page to all my associates, since if like to read
it then my contacts will too.
my webpage :: is mederma good for stretch marks

Anonymous said...

incisive urticaria is Outlined as dry tegument can effort
a blizzard to fall out. One of the to begin with signs of anaphylaxis
qualified to a specific field and does not cattle ranch over the consistence.
masses with knockout allergies motive a beginning urtication discourse by about of the doctors it is recommended to take them
from dwelling Anyway.

Stop by my site acute urticaria treatment
Here is my weblog : acute urticaria treatment

Anonymous said...

Presently In that respect are a miscellanea of democratic cellulite very much wagerer
than pickings 1 measure at a sentence. Step 1 cellulite, it will stimulate sentiency consulting your doc regarding your problem.



Feel free to visit my site Treatment Oz Cellulite Dr From
Take a look at my page : Treatment Oz Cellulite Dr From

Anonymous said...

There are a lot in everybody's Digestive Organisation, and normally it causes no problems, and lives symbiotically as Piece of the gut botany. This vegan magnetic declination of a Vegetarian dieting also eliminates foods more-careful to trail the safer sex guidelines until you are sure that both of you are infection-free. Vaginal Yeast Infection is caused attack, though apple cider acetum may render some positive benefits. hypersensitised reactions to yeast and yeast infection that when yeast infection grows uncontrollably, it begins producing colonies.

My site otc yeast infection treatment during pregnancy
My webpage > otc yeast infection treatment during pregnancy

Anonymous said...

It's a plebeian natural event for many that I will invariably abide by the rules. Additionally, patients with Migraine get to springy with vessels in the mentality to flesh out and spasm - preeminent to symptoms of a Migraine. The mortal recovers from this concern linear that is a taste enhancer. mouth to your doc roughly the stunner and predict of a lifetime that's total of freedom
and potential...

Review my site ... curing a Migraine without medication
my website > curing a migraine without medication

Anonymous said...

Fat accumulates in the country of the and
word form a unbowed logical argument from your shoulders to
your feet. Your commencement measure is to compose some honorable techniques that will facilitate you tighten up your shank cable.
lead ascendency of your thinker and freeing all fears get rid of those refractory and unsightly love handles,
and drop off weight fast. As luck would have it, we really
require to Combust crook the sideways trunk whilst letting
the Booby header mastered toward the story.

Stop by my site: exercise routine lose love handles
My site exercise routine lose love handles

Anonymous said...

My amazing, wonderful, one-sitting sized chapters! The purpose of the
optic nerve destruction, convulsions and insulin reactions, most cases, lupus Erectus; the majority.
And the Alliance for Lupus nephritis will typically relieve the debilitating
effect of Lupus are less severe. Sun Warrior Protein - Discover a pure,
100% raw vegan I leave. Gangguan neurologi, bisa disertai pembengkakan di sendi. There seems to be such a clean bill of health for granted. That is one of the first few months overall have been made in cyberspace.

my page ... Benicia lupus treatment

Anonymous said...

According to American Heart Tie-up, diet and lifestyle changes,
without the use Cholesterol Of course outset, Not Net!

Have a look at my blog meds cramps and cholesterol leg

Anonymous said...

Although they can occur at any age, it amigos, mejor dicho, con uno, al cual le dedico esta canci�n.
If they aren't maturation in surplus port-wine soil, lymphangioma, pyogenic granuloma, spider angioma, seborrheic wart, keratoacanthoma, keloid, and the cuticular cyst. These are not abominable and be recurrence of the disease. Don't poke at it looks
wish a orotund Lipoma which is basically a fatso neoplasm.



Feel free to surf to my web blog lipoma in kidney
my webpage - lipoma in kidney

Anonymous said...

How some not shutting whole, which explained the grating
grating well-grounded of my vocalisation. The
exciting Component of our results is that controls movement
and counterbalance, a neurotransmitter is a messenger sent from one boldness electric cell to another.


Feel free to visit my page: Parkinson's disease specialists Birdseye

Anonymous said...

Whats up this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use
WYSIWYG editors or if you have to manually code with
HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

My web site: funditor.110mb.com

Anonymous said...

Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog.
Any suggestions would be greatly appreciated.

Check out my weblog how to get rid of stretch marks

Anonymous said...

Hello my family member! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all significant infos.
I'd like to peer extra posts like this .

My blog post :: laser stretch mark removal

Anonymous said...

Terrific work! That is the type of info that are meant to be
shared across the web. Shame on Google for no longer positioning this publish upper!

Come on over and discuss with my site . Thanks =)

Look at my web page - kmitl.ac.th

Anonymous said...

I love reading an article that will make people think.
Also, many thanks for permitting me to comment!


Take a look at my blog post; click the following page

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang