PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Thursday, February 11, 2010

Nak berubah konon!! Bajet baik la tu..

Semalam aku sempat berchatting dengan seorang junior aku. Kire die produk smka kerian juga la. Seorang yang mempunyai jawatan gak dulu rasenye. Kire orang penting sekolah gak la.hehe. Chatting bermula dengan die nak mintak kebenaran amik entri aku tentang sungai dalam laut tu. Padahal aku pun copy paste je..hehe. Die nak jadikan bhan untuk perkongsian usrah die. Tu yg buat aku lagi alu2kan..hehe.. Chatting berterusan dengan kisah usrah die masuk ke keinginan die untuk belajar. Same situasi dengan aku dulu. Bile terasa rugi x belajar tntg ilmu agama betui2 time skol dulu. Chatting masuk part yang aku berminat dan ingin jadikan perkongsian pada hari ni..Masuk bab berubah kepada perkara yang sepatutnya.. Besa la dak smka ni dalam je bertudung labuh mahupun berkopiah. Tapi lepas keluar?? macam2 ada..hehe. bagi junior aku tu pun dia nak berubah. Just dari segi pemakaian je agak masalah sikit..hehe


So dikesempatan ni aku nk kongsi cerita tentang perubahan ataupun pengislahan yang berlaku kepada seseorang yang rapat dengan aku..cerita bermula begini......................................................................................(nervous x?)hehe

Dia ni bukan la budak yang betui2 baik. Tapi didikan agama sejak kecil dah diterapkan la. Perkara2 basic tu kire ok la. Tapi bile masuk sek menengah die agak melaghakan diri walaupun dapat sekolah aliran agama. Solat tak berapa nak jaga hinggalah hujung tahun f3. Baru la terhegeh2 nak jaga hubungan dengan ALLAH swt. Maklum la dah nak exam PMR la katakan..hehe

Alhamdulillah die berjaya menyetaykan diri di sekolah yang sama time f4 dan f5. Die ni bukan dari golongan student yang baik sangat tapi x jugak dari golongan pelajar yang nakal sangat. Biasa2 je. Setakat fly, kantoi subuh, main snuker dan bersukaria tu ade la. Takde pun kesedaran kat die untuk menimba ilmu agama ni lebih. Cukup sekadar biasa2 je..

Semua berubah bila die start PLKN. Kat PLKN tu die dikerah untuk menjadi ustaz kat kem tu. Maklumla bekas sekolah agama la katakan.huhu. Masa tu banyak pulak kawan2 die yang tanye tentang hal2 agama ni. Setakat hal2 yang basic boleh la die jawab. Tapi bile masuk benda2 berat ni membuatkan die rasa menyesal sebab tak belajar time die seklah agama dulu. So mula la timbul kesedaran untuk menimba ilmu...

Masuk pulak ke Matrikulasi. Kehidupannya berterusan dengan menjaga ibadah sendiri dan cuba untuk mantain solat jemaah kat masjid. Kena2 pula masjid depan blok die je. Memang nasib baik sangat la. Masa tu die hanya berfikir untuk pengislahan diri die je tanpa hiraukan masyarakat sekeliling. tapi bile time zaman matrikulasi ni die mula rosak dengan penyakit kapel. bajet kapel islamik la tu..haha

Bile zaman masuk universiti pulak. Die mantain macam tu je la. Just solat jemaah kat surau. pastu join aktiviti2 berbentuk kerohanian mahupun x. Soal ibadah asas dijaga dan belajar2 topap dengan perkara2 sunat. Tapi masih belum ada kesedaran untuk betul2 berubah. Just besa2 je..Kesetiaan kepada kekasih tetap diteruskan.haha. Pastu tetiba berlaku satu event besar kat diri die. Pengclashan sejati yang telah disangka berlaku atas kesedaran dan pemangkin di sekitarnya kut. Mungkin itu titik mula die ingin memperbaiki diri die.(Apa lagi sempena bajet hari kekasih ni jom clash ramai2.hehe). Masa tu timbul kesedaran kat dia yang perlunya melakukan gerakan dakwah. Tapi bermula dengan bergerak dengan diri sendiri kompon la tak mampu kan. So dia mula tercari2 jemaah yang bersesuaian untuk diaktifkan bersamanya.huhu. nak dijadikan cerita, Tetiba terjumpa la dia dengan apa yang dihajatinya dengan petunjuk dari ALLAH swt la kan. Dan sekarang dia cuba untuk belajar2 untuk bergerak sebagai pendakwah. Yang paling penting gak aku tengok dia cuba untuk mengislahkan diri dia yang terlampau banyak kekurangannya macam kita semua ni.

So aku sebagai temannya ni mendoakan agar dia berjaya dalam apa saja yang dilakukan untuk kelangsungan gerak kerja islam. Dan perubahan2 yang berlaku dalam diri dia sejak zaman sekolah menengah dan sehingga kini sepatutnya kita ambik iktibar. Hal ni terutamanya kepada pelajar2 bekas aliran agama. Pelajar2 yang sepatutnya menjadi pendokong kepada gerakan islam kini.

Bebalik kepada junior aku tadi. Aku harap sangat beliau berjaya berubah ke arah yang lebih baik. Memang tak dinafikan memang agak sukar naka lakukan perubahan dari segi pakaian untuk perempuan ni(eh2 aku ni pandai2 je pulak..hehe). Tapi xpe la berusaha tu yang penting. Biar lambat asalkan selamat.hehe. Tapi barang di ingat. Niat tu..jaga2 sikit..hehe

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar
Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.

(Bukhari Muslim)

Kepada seluruh pembaca aku pulak, Bersama2 la kita melakuakn perubahan pengislahan diri kita. Biar apa orang kata. yang penting kite lakukan apa yang betul untuk masa depan kita gak. Jangan tunggu apa2 lagi dah sekarang. Mulakan langkah perubahan kita SEKARANG!!!! SEKARANG!!! SEKARANG!! 1....2...3...GO!!!!


“Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik – derhaka”

Surah Al-Hadid ayat 16.


8 comments:

cahaya_ketenangan said...

T_T

(rase cam nak nanges kuat10x)

Dato' Dr Ahmad said...

eh..nape inah nk nagis lak??pelik2..hehe

fatien adibah said...

niat tuu penting.itulah bhyanye bersikap riya' dgn ibadah kita..ap2 punn, sama2lah kita berubah...:D

Dato' Dr Ahmad said...

iye..semoga ikhlas..

Anonymous said...

very,very nice post.
sgt menyentuh!

kakyo, akak adam

Dato' Dr Ahmad said...

tq kak..gembira mengenali akk..huhu

K2r~90 said...

cabaran utuk buat baik mmg bnyak, kire bgus lah , niat memng nk wat baik tp mdah tergode ngan ujian,
thumb up for this entry.. =)

Dato' Dr Ahmad said...

tu la..semoga semua kuat menghadapi ujian..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang