PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Thursday, March 25, 2010

Kegilaanku di minggu ini


Geologi Struktur Bahagian Selatan, Pantai Chendering, Terengganu
Ahmad Zulqurnain Bin Ghazalli
Program Geologi, Fakulti Sains dan Teknologi
Universiti Kebangsaan Malaysia
43600 Bangi, Selangor Darul Ehsan
ABSTRAK
Kawasan kajian terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia di bahagian selatan Pantai Pandak mukim Chendering, sejauh 6 km daripada Bandar Kuala Terengganu. Singkapan yang terdapat di kawasan kajian ialah singkapan tepi pantai. Kawasan kajian terletak pada latitud 5°16’U dan longitud 103°10’T - 103°11’T. Keluasan kawasan kajian ialah sekitar 500m persegi. Litologi yang terdapat di kawasan kajian ialah filit, kuarzit dan selang lapis filit dengan kuarzit. Filit di kawasan ini berwarna kelabu hingga hitam dan mempunyai foliasi yang hampir selari dengan perlapisan. Kuarzit pula berwarna kelabu hingga keperangan dan saiz butiran adalah halus. Usia bagi batuan disini ialah karbon. Secara umumnya perlapisan di kawasan ini adalah berjurus timur – timur laut. Terdapat juga korok dolerit yang berjurus U76°T dan berkelebaran 13m. Usia korok ini ditafsirkan berusia Jura-Kapur. Aspek struktur yang dikaji ialah lipatan, sesar, telerang kuarza dan kekar. Terdapat dua arah paksi lipatan yang utama. Lipatan yang terdapat adalah berarah timur - timur laut dan hampir utara - selatan. Sesar yang terdapat di kawasan ini ialah jenis sesar mengufuk ke kiri dan sesar mengufuk ke kanan yang berjurus hampir sama iaitu timur - timur laut. Terdapat juga sesar mengufuk ke kanan normal dengan arah jurus berjulat U110°T – U130°T. Berdasarkan analisis telerang, terdapat telerang rencong dan telerang sigmoid di kawasan kajian. Berdasarkan hasil daripada tafsiran analisis lipatan, arah tegasan yang didapati ialah U318°T dan U98°T. Bagi analisis sesar, arah tegasan yang ditemui ialah U266°T serta U54°T. Daripada analisis telerang terdapat tiga arah tegasan utama iaitu pada arah berjulat U330°T-U360°T, U260°T-U270°T dan U50°T-U70°T.Secara keseluruhannya terdapat tiga arah tegasan utama maksimum yang dapat disimpulkan. Arah tegasan utama maksimum yang ditemui ialah tegasan pada arah utara-barat laut, arah timur- timur laut serta arah hampir timur.

Ni la abstarak tesis aku. Tapi ni belum final lagi..nak edit sikit..huhu..korang kompom tak paham kan?? layankan je la..hehe

Kawasan kajian

Lipatan Z

Lipatan besar

My Sifu

8 comments:

Anonymous said...

chendering?..ganu kite~

Dato' Dr Ahmad said...

ganu kepok...

biztoone said...

hehe aku paham! good luck bos!

budak comey said...

wow cendering.. kg saya tuh.. huhu..
terengganu.. hehe

Dato' Dr Ahmad said...

black : hg mmg terer..bijak2...huhu

budak comey : leh la belanja kat kuala ibai nnt.hehe

budak comey said...

uiiish boleh je.. bila2 masa je a.zul
sy blanja, a.zul yg byr...
mkn kropok lekor ganu..
huhu

Anonymous said...

nk jgak kepok lekor ganu.. satu lg nk nasi dagang trganu.. uiiish sdp 2 item tu.. huhu
budak comey, blanja la kami.. hehe

Dato' Dr Ahmad said...

ha apa lagi budak comey..peluan nak dapat pahala ni..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang