PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Wednesday, March 10, 2010

Ko tak pandai masak?? REJECTED!!!

Entri ni aku dapat dari junior aku.dia ni pun akak dia yang dah nak ade anak 1 yang bagi kat die. So aku copy paste je la.hehe

sumber : http://www.facebook.com/profile.php?v=feed&story_fbid=10150113169540014&id=1486477428#!/note.php?note_id=357937361484&comments


Kalau perempuan tidak boleh memasak,
dikutuk dan disuruh belajar. Kalau
lelaki tak boleh jadi imam kita kata
okay saja. Jangan diperbesarkan nanti
mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak
siapa nak kahwin dengan awak!"

Begitulah kata rakan sejawat lelaki
pada
seorang anak dara, juga rakan sejawat
kami. Maka jawaplah si gadis ayuitu
yang dia tidak sempat belajar memasak
sebab dari kecil tidak digalakkan
keluarga sebaliknya di suruh menumpukan
perhatian pada pelajaran saja. Setelah
tinggal di asrama, peluang pulang ke
rumah terhad dan tidak sempat turun ke
dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?"
Tanya sang lelaki lagi dengan penuh
semangat.

''Sedang belajarlah ni tetapi selain
sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk
belajar agama, jadi belajar memasak
tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab
si
gadis yang membuatkan lelaki tadi
menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak
sempurna seorang wanita jika tidak tahu
memasak. Wanita sepatutnya buat begitu
juga.

Syarat utama menjadi suami mesti boleh
menjadi imam. Walau ada yang kata, jika
itu syaratnya bermakna makin ramai
wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di
dapur sebagai perkara utama dan
ungkapan
hendak memikat suami, perlu pikat
seleranya sering diguna pakai.

Tidak kiralah jika wanita itu
berpelajaran atau berjawatan tinggi dan
penyumbang utama kewangan dalam
rumahtangganya. Sekarang bukan asing
lagi gaji isteri lebih tinggi daripada
suami. Namun kedudukan suami sebagai
raja tidak pernah dilupa walau dia
tidak
mengambil inisiatif mempelajari ilmu
menjadi imam. Ilmu bermain video game
di
komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh
belajar
dan sesudah belajar perlu handal. Jika
handal bukan setakat masak untuk
keluarga sendiri, kalau boleh perlu
boleh memasak untuk tiga pasukan bola.

Begitulah standard yang telah
ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan
undang-undang itu kepada lelaki juga.
Kalau tidak pandai jadi imam,
belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada
keluarga sendiri, sudah terror boleh
mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak,
mereka
tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman
wanita yang lain.

Betul juga. Berapa kerat lelaki yang
menjadikan sembahyang jemaah di rumah
bersama anak isteri sebagai agenda
utama, selain keperluan memenuhi
pelbagai seleranya? Maka bertanyalah
wanita kini kepada beberapa lelaki
tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawab tidak
confident menjadi imam sebab takut
bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah
tajwid atau pun dia merasakan isterinya
lebih handal. Ada yang kata lebih elok
dia dan isteri sembahyang
sendiri-sendiri. Ada juga menjawab,
rasa
kelakar pula apabila dirinya yang
rugged
menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan
sepertimana masyarakat memberatkan
wanita perlu pandai memasak jika mahu
bersuami. Lelaki juga harus boleh
menjadi imam supaya kewibawaan mereka
sebagai ketua keluarga tidak goyah atau
menjadi mangsa 'queen control'. Kalau
tidak pandai, belajarlah sekarang.

Jika wanita disuruh belajar, apa
salahnya lelaki.


Nak jadi macam ni??

Ke macam ni??

Macam ni kut yang bagus...

8 comments:

MuRSYiDaH_SoLeHaH said...

salam..
dh prnh baca cerita ni, hrini dpt baca lg kt sini... syukran zul sudi bkongsi.. =) xpe la copy paste pn, yg pnting pkongsian... mgkin org lain xprnh baca cerita ni tp dpt baca kt blog zul ni...
em, betul tu.. klau perempuan xpandai masak bkn main lg kena kutuk ngn lelaki.. tp klau lelaki xleh jd imam kt umah sndiri xde kena kutuk pulak... so, fikir2kn.. pd pndgn sy la, biar la lelaki tu xhandsome mukanya, yg penting akhlaknya tu handsome... xkn nk jd imam kt umah sndri pn xleh kn?? pastu cmne nk pimpin isteri dan ank2 nanti...

Anonymous said...

setuju bgt!!
klu isteri xpandai masak....suami boleh ringan2kn tgn menolong....
klu suami xbole jadi imam...xkan isteri yg perlu jd imam...suamikn ketua keluarga

ica zain said...

hee :)

Dato' Dr Ahmad said...

mursyisH : DASAT giler awk.asik dah baca je..hehe

anon : cari lah imam anda..hehe

ica : ape gelak2 :p

MuRSYiDaH_SoLeHaH said...

dahsyat ape nye... biasa je pn... mmg dh prnh baca cerita ni... =)

Siti SArah Ahmad Rusli said...

kalau yg perempuan tak pandai masak??de satu jwpan yg paling significant dan bleh diterima.."kedai kan banyak"...tolonglah peniaga2 sekalian

'izzah faqihah said...

salam...

ana suke post nih..

sebenarnya lelaki sememangnya imaam bagi wanita..dan kita sesame kena belajar sebenarnya..bukan ke masak ni ilmu kemahiran hidup..bawak banyak faedah pun..laki ke pempuan sume kena pandai...and it is practical not just theoritical..like maths..

salam ukhwah~

Dato' Dr Ahmad said...

Kesimpulannya ilmu Suami Isteri itu penting..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang