PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Wednesday, March 31, 2010

Changerion under mantainence...

Time aku sibuk menyiapkan tesis hari tu. Ade sesorang bertanya kat aku tentang persoalan yang macam dia nak sangat tahu jawapannye. Time tu aku sibuk kan. So tak sempat la jawab. Die suh jawab kat dalam blog aku. So hari ni agak free membuatkan jemari ini ingin menari menaip apa yang perlu dirungkai oleh kekusutan dimindanya.. putitis tak aku??haha

dia : rsenye dulu dato ni lain kan n skrg dah berubah

aku : ape yang lainnye?

dia : berubah kepada yg lebih baik la. ni dr cerita2 kt blog la kan2?

aku : hmm nampak gayanye gitu la.. alhamdulillah

dia : ok

aku :soalannye?

dia : huhu.cmne ye nk istiqamah bila kita dh tetapkn yg kita nk berubah? xpernah ke rasa goyah?

Kat atas ni rentetan YM..so sekarang aku kena menunaikan kata aku untuk menjawab soalan ni. Kalau nak jawab secara teorinye macam tak best je. So aku rase baik aku jawab atas pengalaman aku la ek. ntah pape je aku ni..haha. Aku jawab soalan kedua dulu ye..

Persoalanye. tak pernah ke rasa goyah? kompom2 la ade kan. iman ni kan berkurang dan bertambah. Banyak kali gak la aku melakukan kesalahan demi kesalahan. Tipu la kalau cakap dalam sehari ada antara kita yang tak melakukan kesalahan a.k.a dosa ni. Pasti ada punya la. cuma apa yang kita boleh buat adalah meminimumkan kesalahan tersebut di samping memohon keampunan ke atas dosa2 tersebut..Untuk mengelakkan rasa goyah kena la istiqamah lantas tiba masanya menjawab soalan pertama tadi..huhu

"Istiqamah cemerlang sekolah gemilang"

eh2..tetibe mempromosikan motto sekolah aku lak.haha. Camne ye nak istiqamah dalam perubahan. kat bawah ni aku listkan apa yang aku buat la ek? berdasarkan pengalaman yang keciput aku ni.huhu

1. Pertamanya kena la paham dulu nak berubah sebab pe? sebab dunia ke? sebab Allah ke? ke sebab pompuan???kantoi!! hehe

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs Umar bin Al-Khattab RA, aku mendengar Nabi SAW bersabda: "Sesungguhnya semua amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat. Setiap orang dinilai dengan niatnya. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya maka hijrahnya dinilai mengikut niatnya menuju kepada Allah dan RasulNya. Sesiapa yang berhijrah untuk mendapatkan dunia atau wanita untuk dikahwininya maka hijrahnya dinilai mengikut tujuan hijrah itu.. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

2.Dalam kita berubah ni kita kena menghindarkan diri dari segala yang berkait dengan kemaksiatan yang mengundang bisikan syaitan. Dulu time aku terjun di arena kapel mengapel ni semamangnya di hati ada rase nak berubah. Tapi hipotesis ditolak setelah mendapat keputusan yang dijangkakan akibat dari banyak pembolehubah yang dimanipulasi lantas efek kepada pembolehubah bertindak balas..haha..bahasa saintifik sikit. Jadinye nak cakap kat sini. elakkan cinta ntah pape ni untuk istiqamah..

3. Dalam nak berubah ni kena ada yang mengingatkan. Kita lak kena bersikap open minded bila dinasihati. jangan cepat melatah. Dan aku mengalaminya bile terlaghakan terjerat diri bergambar ber2 dengan pompuan bukan muhrim. semoga dosa aku diampuni dan aku berterimakasih yang menegur tu. Nampak kan pentingnya sahabat2 yang dekat dan mampu menegur? seorang teman yang baik bukan hanya pandai menjaga hati sahabatanya tapi perlu menyayangi kerana ALLAH swt. so cari la sahabat2 anda yang benar2 sahabat..got it??

4. Seterusnya cari la usrah mahupun jemaah gerakan islam. Nak di jadikan cerita selepas tsunami besar melanda kisah percintaan aku, aku mula tercari2 usrah mahupun jemaah. Aku pun post buletin kat Friendster time tu. Terima kasih kepada yang menjemput dan mengajak. Akhirnya aku menemui jalan yang aku nak. Usrah dan gerakan ni penting sebagai satu motivasi dan peringatan kat kita. aku sendiri dapat tengok perubahan besar yang berlaku terhadapa sahabat2 aku yang berintimak dengan jemaah tabligh.. Solid perubahan die..siyes wa cakap lu..huhu

5. Rentetan dari point ke 4 ni. Aku nak highlight kan menyertai jemaah. Cukup ke hanya menyertai dan hanya menjadi ahli lelap? Bila dah jadi ahli lelap tu la yang membuatkan kita nak istiqamah tu susah. Aku akui aku pun bukan kerap sangat join aktiviti jemaah ni. Tapi cuba gak la. nanti kata futur lak..haha.. Bile kite komited dengan jemaah makanya kan banyak program yang mengingatkan kita sebagai aktivis islam? x ke dengan mengaktiviskan diri tu akan menyebabkan kita kite aktif3x?? hehe

6. Mempergiatkan usaha dalam berdakwah. Memang kita ni bukan baik sangat pun dalam nak berdakwah. Tapi kalau nak tunggu baik dan faqih macam ulama2' besar la kan. Sampai tua pun tak tentu dapat lagi. So kite duk ajak orang buat baik tu tak ke membuatkan kita sendiri nak buat baik?" islah nafs wad'u ghairak".(betoi tak ejaan ni??hehe). Aku alaminya bile aku nak menjaga solat jemaah dan aku menyeru otang untuk solat jemaah. Bile terkena batang hidung sendiri tak ke terasa bersalah sangat2? so tu cara untuk memobilasikan diri untuk jaga solat jemaah..

7. Memperbanyakkan menghadirkan diri ke majlis ilmu dan mengingati tuhan. Aku ni takde la rajin sangat. Pemalas la katakan.huhu. Tapi alhamdulillah kat kolej aku ada usaha tabligh yang membaca taalim setiap kali lepas maghrib. So ade la makanan untuk rohani aku yang kekadang lapar tapi malas lak nak cari makan.hehe

8. Nak istiqamah kena bergantung gak kepada insan yang berda dihati kita. Aku cakap ni bukan dari pengalaman aku. Tapi pengalaman mendengar cermah2 je..hehe. Terutamanya kepada gadis2 pembaca entri ni yang aku tau cun punya lah.haha. Melalui pemerhatian aku pompuan mudah sangat berubah akibat penangan sang lelaki. Jadinye nak pastikan istiqamah berubah selepas kawen nanti. kena la cari pasangan yang soleh dan boleh diharap untuk mengingatkn. Sebab tak dinafikan sememangnya lumrah dunia si isteri menjejak langkah si suami.

9. Lastly benda ni yang paling penting la. takde yang penting melainkan yang penting2 belaka..huhu.. Nak berubah? rase lemah? rase perlukan seseorang? cari sape? mintak kat sape? awek? pakwe? mak? ayah? sepupu? cikgu? dll? mesti la penting kite nak berubah ni kita kena la mohon kat ALLAH swt. Doa kan senjata orang mukmin? mintak je kat DIA untuk kita istiqamah. Tak kesah la dalam istiqamah mahupun dalam gerakan islam. Ni pun terjadi kat aku. Tapi aku rase tak sesuai kut cite kat sini.huhu. Cuma nak tekankan silalah berdoa untuk istiqamah. kita boleh merancang. Tapi korang pun tau kan sape yang sebaik2 perancang??

Mungkin ni je kut perkongsian aku. Semoga Allah mengikhlaskan niat aku menstorykan tentang perihal diri. Yang baik tu jadikan teladan yang buruk tu jangan dipadankan..haha.Kepada yang nak istiqamah tu jom doakan kita bersama2 istiqamah. dan yang masih belum terasa nak berubah tu jom berubah pastu join kelab istiqamah group. ade beran??haha

wallahualam...

9 comments:

Anonymous said...

salam ziarah. blog yg mantap. teruskan!!!
alhamdulillah ats perubahan dato n keberanian berkongsi perihal diri. utk nk berubah tak perlu kpd paksaan, diri sendri yg kna berusaha n berusaha ke arah kebenaran. yela, mati nnti kubur masing2, tak leh nk tumpang yg org punya (amalan msing2 yg dihitung). betul x dato??
sy amat menyokong point ke 2, 8 n 9...
jom sama2 berubah. moga kita semua istiqamah. Insyaallah.

Dato' Dr Ahmad said...

anon : berani2 juga..doakan sy ikhlas..hehe. betol2..nak jawab solan pun xleh jawab.soalan saya seperti orang di sebelah..huhu..bersama mendoakan keistiqamahan masing2...

cahaya_ketenangan said...

lame rasenye tak drop komen kat blog dato' ni..DATO'???ewww..haha.. =p

betoi3x..

that's all..sekian. =)

ica zain said...

kantoi penah becinta !
hahaha
mau join club jugak
hee ~
moga2 berubah
amin2 ;)

Dato' Dr Ahmad said...

inah : ameerah sihat???haha

ica : camne leh kantoi ni??haha.jom2..nanti leh wat AGM lantik ica jadi presiden kelab..hehe

fatien adibah said...

insyaAllah...niat tu penting n maintenance tuu penting jugak sebab kelengkapan da mantap~..smoga kita sama2 istiqamah..

Dato' Dr Ahmad said...

insyaallah kak tin..hehe

cahaya_ketenangan said...

dato' tolong jangan nak macam2 kat sini ok..siap dato' nanti..saya kasi bankrupt baru tahu!

Dato' Dr Ahmad said...

hehe..salah ke kalau a.zul tanye tntg kawan inah tu?? jelez r tu..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang