PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Sunday, September 13, 2009

keluhan mad'u untukmu duhai da'ie..

kenapa penggerak dakwah kena duk umah sewa?alasannye untuk permudahkan gerakan dakwah..entah la..memang ade pro n kontra hal ni.tapi bagi aku..korg mmg la da'ie tp masih berstatus sbg student.so mad'u korg lebih banyak yg duk kat kolej.yg dul luar tu 1 hal.Ni yg terang2 duk dalam kolej.Mmg tau korg byk gerak kerja.tp igt.korg ttp pelajar yg menetap d kolej.tapi korg pulak duk sibuk bergerak kerja kat luar kolej sampai tak tunjuk muka langsung kat aktiviti kolej.bagi aku..dah kawan2 kolej ni la mad'u korg.so korg kena bina hubungan ngan kami ni..camne nak dakwah kami ni kalu korg ni jauh dari kami.ade jugak sahabat aku yang berubah selepas aktif dalam gerakan dakwah.mmg perubahan yg baik.sampai tak join langsung ape aktiviti kawan2 kat kolej.dakwah memang la dakwah.tp jgn sampai korg hilang mad'u untuk berdakwah.ape je aktiviti yg boleh eratkan hub ngan kawn korg, korg kne usaha sertai(tapi kalu lagha takyah la).kan membina ukhwah juga di tuntut dalam islam..entah la..may be korg tak setuju ngan pendapat aku.tapi ni yg aku rase..sepatutnye jangan ade jurang antara da'ie n mad'u untuk memastikan kelangsungan dakwah yg korg nak laksanakan.kami sbg mad'u korg ni mmg nak sgt dakwah dari korg.tapi harap korg boleh la bina hub ngan kami ni..baru la masyuk.huhu.kepada da'ie2 di luar sane..semoga berjaya aku ucapkan,teruskan usaha murni untuk memperjuangkan islam.ni ade lagu yg aku tujukan khas untuk da'ie yg sedang n akan berjuang..


video

9 comments:

sakinah said...

salam 'alayk..moga semua dlm lindungan dan rahmat Allah..
insyaAllah,buat para daie yg sensitif dgn keadaan sekeliling,pasti akan mengambil berat dgn keluhan yg disuarakan diatas..

mmg tidak patut kite meninggalkan mad'u kite terkapai2 begitu shj (sprti contoh yg diluahkan diatas) dan yg penting,TIDAK MEMILIH mad'u..kite pandang semuanya berpotensi utk diislahkn bg yg islam, dan diislamkan bg yg bkn islam..tidak kiralah kwn sekolej,secourse,dll..lagi2 yg rapat dan kamcing dgn kite,bonus tu!! semuanya memerlukan 'soft skill' dan daie perlu KREATIF dlm tangani hal2 begini.. :)

tapi penulis perlu juga menjelaskan mengikut lbh byk keadaan atau situasi yg mgkn dihadapi oleh daie2 tersebut(sikit nasihat buat penulis..jgn mare.. ;))..sbb nye, takut boleh mendatangkan FITNAH BESAR kpd perjuangan daie2 ni..kite xtahu ape yg mgkn mereka cube lakukan..mgkn ade perkara yg lebih aula yg menyebabkan mereka duduk di luar (mcm yg dikatakan kat atas,mmg ade pro dan kontra nye kan)..mgkn pro nye lbh besar??kite xtahu..huhu

dan kene ingat jugak,xsemua da'ie yg duduk diluar hanya mengejar mad'u diluar..bahkan mgkn mereka lbh ramai mad'u di dlm kampus berbndg dgn da'ie yg mmg sedia ada duduk didlm kampus tu sendiri(mgkn sbb terperuk dlm blk je kot..adus,terasa~)..sprt yg dikatakn diatas,semuanya bergantung kpd kreativiti dan jugak kemampuan individu..(Allah x kan membebani seseorg tu dgn sesuatu yg x mampu olehnya utk melakukan)..setiap da'ie tu ade kemampuan msg2..kalau ade medan kat kolej,silakan..dan kalau medan diluar lbh memerlukannye,nk wat camne kan?? :)

so,buat para DA'IE(setiap manusia adlh da'ie..suruh yg makruf dan mencegah yg mungkar itu kn tggjwb semua..huhu),PLEASE BE ALERT!! keluhan begini yg kite mahukan(means bersyukur la sbb ade yg mencari dan mahukan Islam dan pengislahan diri ;)..)
sebagai pejuang agama Allah yg suci ni,moga tabah dan thabat di jln ni..ameen~

wallahu a'lam :)

"islah nafsak,wad'u ghairak"
"perbaiki diri,dan serulah yg lain(utk bersama2)"

p/s:mohon maaf ye salah silap a.zul..hehehe :D

Dato' Dr Ahmad said...

pergh...comment yg dah macam tulis kat blog.hehe..bagus2..mad'u pun tak sepatutunye menyalahkan da'ie kerana sepatutunya mad'u tu pun sepatutnya da'ie.am i right sakinah?hehe.tntg nasihat tu.a.zul tak paham sgt.leh jelaskan tak?

sakinah said...

yeah,right..mad'u yg ade kesedaran mmg xbole la nk salah kan dai'e (dah die sedar psl tu kan)..tp bg yg xsedar lg,peranan utk dai'e la sedarkan..huhu..
ttg nasihat tu?hurmm..kite da jelaskan lepas tu kan..means,pendapat a.zul kat dlm entry tu,lbh menyalahkan dai'e2 yg dok kat umah sewa sbbnye xjoin aktiviti kolej(padahal dok luar,camane nk join?bkn ahli kolej kot..huhu..),xcube rapatkan ukhuwah dgn pelajar2 dlm kolej,dll..
sepatutnya,kalo xnk entry ni jd fitnah kat dai'e,perlulah beri pendapat skali ttg sebab musabab yg mgkn lbh munasabah kenapa dorg xdok kolej malah memilih utk dok di luar..bkn setakat memberi pendapat yg menyalahkn 100%..kene ingat,xsume yg bace blog a.zul ni paham keadaan sebenar..pehe dok??hehe :D

p/s:tu la sal,panjang nye kalah entry empunya blog sendiri..wuhuuu..sori erk..lawan tokey skali skala.. :p

Dato' Dr Ahmad said...

ADUI..adik2..hehe.yg a.zul maksudkan tak join xtvt kolej tu yg dah mmg duk kolej la adik oi.huhu.sbb sej nak masuk 3 taun duk kolej ni.a.zul dpt rase da'ie yg inginkan kehadiran mad'u untuk program die.tp bile time camtu baru nak tunjuk muka.huhu.yg luar len la.yg kat luar tu kena la join gotong royong taman ke pe ke.yg penting melibatkan masyarakat.tak salahkan pun da'ie yg duk kat luar.sbb duk luar o dlm masing2 ade peranan masing2.tp ntuk a.zul.a.zul prefer duk kolej.sbbnye pun tak tau nak cite camne..tp tu la yg a.rase..

sakinah said...

ok2..mgkn ade slh faham skit..sbb nye awal entry ckp psl dai'e yg dok kat luar..so,kte ingat mmg ditujukan 'khas' buat yg dok kat luar laa seluruh entry ni..xbrape nk jelas ngan ayat2 kat atas..so,paham len la..gitu la citenye..maap na..huhu..
;)

Dato' Dr Ahmad said...

oo..ok2..penulis masih buah cempedak di luar pagar.hehe.ni bile nak dpt tgk blog cik adik sorg ni??huhu

Dato' Dr Ahmad said...

da edit dah sikit.jelas tak inah??

sakinah said...

okeh..da paham..mmg kite da agak tu maksud sebenar nye..huhu..so,ape jln penyelesaian yg praktikal yg penulis boleh cdgkan buat dai'e2 yg mcm ni?? ;)

Dato' Dr Ahmad said...

hmm..ntah la..bg penulis..kalu nak duk luar pun..kena sediakan rantai pejuang agama ALLAH yg boleh menyambung rantaian dakwah di kolej.andaikata ngan perginya mata rantai dakawah ke luar menyebabkan terputusnya rantaian dakwah itu..maka..renung2kan la...pergh..pujangga..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang