PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Sunday, September 6, 2009

YES!! cuti nuzul AL-QURAN..

YAH0O!!! esok ukm cuti!! time2 cuti ni mmg syok la kalu duk lepak tido kat bilik ke layan facebook ke ym ke pes ke..tp sejajar ke ngan peristiwa ape yang berlaku sampai dapat cuti ni??ape yg sahabat tau tntg nuzul al-quran ni.bile??di mane??kenapa??siapa??..persoalan yg kena kite tau..mai ni aku story kat hampa sikit..

peristiwa ni merupakan peristiwa wahyu pertama yg junjungan besar kite dapat.ngah baginda lepak2 memikirkan camne nak mengatasi masalah masyarakat jahiliyyah pada zaman baginda yg mmg totally teruk r..detail kejadian adalah seperti berikut :

TEMPAT : GUA HIRA' (JABAL NUR)
MASA : MALAM HARI
TARIKH : 17 RAMADHAN TIME BAGINDA BERUSIA 40 TAHUN

sahabat2 mesti da tau kan wahyu pe yg turun??tapi sy bagitau gak la..mane tau kut ade muallaf yg tgk blog ni.hehe

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya."

(al-'alaq 1-5)

dari ayat kat atas ni pun kite da tau perkara pertama yg ALLAH turunkan suh membaca.so konteks kite pelajar ni kena la membaca.READ!! YOU WILL CONCOUER THE WORLD..tp bukan ni yg sy nak tekankn..hehe

dalam susana kite skang ni..cuba kite renung2kan..al-quran diturunkan untuk panduan sape?sape yg kena baca n hayati kalam ALLAH ni..kompom la kite kan yg ISLAM ni..nnt kalu bukan islam baca kang jd isu lak.ops..terpolitik lak.huhu.cuba kite pk balik..bape banyak ayat al-quran yg kite bace tiap2 ari selen dari dalam solat??jawapannya amat kurang bahkan kekadang langsung TAKDE!! alasnnye..sibuk belajar,sibuk bekerja,sibuk melayan desktop,melayan awek,sibuk bersukan..macam2 sibuk la kite dengar.smpi nak baca sepotong KALAM suci dari ALLAH swt pun kite tak sempat.jadinye sy menyeru diri saye terutamenye dan sahabat2 saudara seislam saye agar bersempena dengan peristwa penurunan kitab agung kite ni..bersama2 kite menggembeling tenaga meluangkan mase membaca peninggalan junjungan besar kite nabi muhammad saw.sbbnye baginda da statekan yg kalu kite pegang ngan 2 benda yg die tgglkn kat kite kompom kte takkan sesat punye la..di jamin 200%.benda tu ape??AL-QURAN dan SUNNAHnye..tu je yg nak sy sampaikan kali ni.maap kalu de silap pape kat atas ni.sy hanye sorg daie yg jahil...:)

2 comments:

deqsu said...

emm..hepy cuti ye=)...tp,gunakan la cuti 2 dgn sebaiknye..alhamdulillah..dpt jgk input kt blog ni..bgs2..keep it up=)...

Dato' Dr Ahmad said...

tq2..sedang dalam usaha nii..tapi ilmu tak tare mane..sesape ade ilmu leh la turunkan..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang