PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Wednesday, September 30, 2009

persetanlah dengan USRAH??

ahad lepas..aku nak balik ukm.tp singgah umah yong aku kat s.alam dulu.pagi tu.yob beli paper harakah.tgk2.muka depan tajuk die kalu tak silap aku."siswi ukm didenda kerana berusrah".aku sbg student ukm ni mmg nak tau la isi kandungan cite tu..tak sangka aku.ade gak pengetua kolej yg dr FAKULTI PENGAJIAN ISLAM yg mendenda student yg berusrah.patutnye die kena paham la benda2 gini.taktau la..mungkin die ade hujah sendiri.ustaz la katekan..aku ni pe la sgt..jahil...tp kalu dr segi logiknye.ape la salah org yg berusrah ni..langgar peraturan kolej ke?ade ke state tntg hal ni?musykil2..bukan usrah ajaran sesat pun..aku nak compare sikit.antara dak yg berdua2an tengah2 malam kat bangku depan foyer kolej.ape kesalahan die?peraturan kolej langar.peratuarn ISLAM mmg jgn ckp le..da tau da.kalu ye pun usrah tu ade dlm peraturan kolej yg melarang(konon je la).at least die tak langgar peraturan ISLAM.entah le..ape yg di pkkan oleh manusia skang ni pun tatau la..baik la denda budak yg dating ke,buang sampah merate2 ke,conteng meja ke.relevan la gak..adui..manusia2..renung2kan duhai sahabat..usrah ni penting..junjungan besar kite pun dah start berusrah ketika awal2 dakwah baginda.ala..yg dekat umah abu al arqam tu.salah ke kite nak amalkan usrah.1 medium yg bagus untuk mengeratkn hubungan sesame insan dalam usaha nasihat menasihati.

Hendaklah kamu nasihat-menasihati dengan kebenaran dan nasihat-menasihati supaya menepati kesabaran."(al-Asr, 103:3)

Tuesday, September 29, 2009

sambungan cite raye...

kali ni aku nak sambung balik.nak cite tentang sambutan raye kat umah aku..

awal2 pagi dah bangun dah.tapi upenye mak suh kemas halaman umah jap.adui..malas2.namun dah bonda suh.aku wat je la..lepas tu time sarapan.mmg layan la makan lemang cicah ngan rendang.masyuk giler.tabik kat mak..rendang die mmg sedap.kena lak ngan lemang air tangan aku.mmg mantop la..pastu aku bersiap la pegi semayang raye.taun ni aku memilih pakain baju melayu n berkait pelekat je.tak pki mcm taun lepas.taun ni gak sikit je org kat rumah aku.ade parent aku,yang,akok,abg ajoi,aku,abu n dik wai je.yg len semua giliran kg mentua.Balik semayang raye tu kami wat sesi bermaafan n fotografi.buat dalam rumah je taun ni.sikit je peserta la katekan.Ni aku sertakan gambar serba sedikit.


mummy n daddy


anak mithali


Ni je ahli yang ade..isk...


Bujang United

Selesai je Sesi fotografi.Terus kena serang dah.aduh penat la aku.kena bertindak sebagai anak dara taun ni..Kena lak YAB Menteri Besar Perak Ir Nizar datang umah(konon je la)..Ni ade gambar sikit



Lepas tu umah aku terus menerus diserang.tak sempat kuar beraye la taun ni..Pusara tok n Opah pun kami kena pegi soknye..ramai sangat dtg umah.Hot house la katekan..Malam tu aku tetido awal akibat terlampau keletihan melayan tetamu..

fuhh..abih raye pertame..ikutkan byk lagi nak cite.tp sabo ek.nantikan sambungan hari raya berikutnya lak...

Monday, September 28, 2009

cite raye aku..

Raye taun ni aku patut balik umah mentua.ops silap2.aku belum berpunya.huhu.raye taun ni aku balik perak le.ni aku nak story sikit tntg preparation raye aku taun ni.

Memula dengan aku balik kg naik kude putih aku.kul 4ptg dari ukm.sampai umah kul 1 pagi.9 jam tu lame gile.ni kes ujan le.takpe le.baru layan kan.aku balik ngan cae hasan mat anip n piji kawan cae.kuar je KL dah stat dihujani kelebatan..huhu.

esoknye aku dah di kerah wat persedian raye.aduhhh...kakok ipor semue takde.mmg penat le aku.yang ade.aku abu wai, yob, yang n a.un,memule mok panggil suh kukor nyor,koje ni mmg takde hal le.mmg tiap taun kontrak aku yg pegang.huhu.Abu n yang pulak pegi cari buluh lemang.Abang un pegi beli barang2 nak masak.Dah siap basuh n masukkan daun pisang.tibe mase nak settelkan isi buluh tu,alamak!!! tenage dayang2 takde ni.So taun ni dalam sejarah aku memaksa diri aku untuk menolong mak aku yang keseorangan di dapur untuk basuh beras, masuk santan then masukkan dalam buluh.kekok gak memule masuk beras tu.tp lelame expert dah le..boleh buat degree dalam masukkan beras le.haha.sambil tu abah intuh api.Dah siap masuk dalam buloh.mase untuk bakar lemang lak.sape yg nk jage ni?memule aku suh abu.tp tgk mcm pincang je.aku yg mmg tiap taun jage lemang ni pun bajet hero sikit le.aku pun amik alih tugas..dalam kul 3.30 tu aku nak g ayer tawar.gunting rambut.so aku suh abu jage pulak.tinggal sikit je pun yg belum masak.so aku pun blah le dari umah tu.malam tu mmg tak sabo nak buka hasil tgn aku.huhu.tgk2 ade gak yg belum masak.tp sikit sgt.tade hal la..yg bestnye..6kg beras yg kami wat.esoknye dah tinggal sebatang je lemangnye.pelahab betoi sedare mare aku ni.tp maybe sbb air tangan aku kut.huhu

Cukup dulu kut.nnt cite raye aku sambung len ek..cite persediaan dulu la..ade keje nak wat ni..

Sunday, September 27, 2009

aku dah sampai...

aku dah sampai ke ukm..ni entry first..banyak aku nak post sepanjang cuti seminggu ni.tp ade banyak keje nak wat ni..aku selitkan gambar kuda putih aku yang d gunakan sepanjang seminggu ni...nnt aku post entry len ek..sabar sahabat2...




Friday, September 18, 2009

AKU DAH NAK BALIK!!!

Nampaknye..mungkin ini adalah pos terakhir aku sebelum bergerak pulang ke kampung halaman.aku harap pasni boleh lagi jumpa korg lepas raye ni..harapan gak moga aku terus istiqamah posting kat blog aku yg tak seberapa ni.sepanjang cuti ni aku tak pos pape kut..nak bagi tumpuan sepenuhnya kepada warga kampung aku yg dah teramat rindu kat aku.haha.dengar cite diorg dah sediakan 3 rumpun buluh untuk aku setelkan sempena raye ni.haha."sabo ye oghang2 kampung paloh.teman udoh nok sampa kejap lg.lepah semayang jumaat teman bertolok ek".berbekalkan kuda putih bernombor pendaftaran AGN 3870 aku akan merentasi highway bersama beberapa org kawan aku untuk meneruskan misi sambutan hari raye di kg halaman.jadi.sahabat2 doakan ek aku selamat sampai.semoga sambutan raye di kg aku lebih meriah dengan adenye aku(ayat bajet hot.huhu).semoga jumpa lagi ye sahabat2.SALAM LEBARAN!!


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Thursday, September 17, 2009

perlu ke aku mintak maap kat korang??

Salam Lebaran di ucapkan kepada semua sahabat yag mengenali aku..Di kesempatan ini aku nak memohon maaf andai kate selama berkenalan.maklum le aku ni kan mmg suka sgt mengenakan org.huhu.kompom punye ade terkasar bahasa,terlanjur bicara,termadah pujangga, terkata maupun mengata, terngorat tanpa sengaja..akhir kata semoga persahabatan kite semakin kukuh dengan kemaafan yg di pinta dan di mohon ini..saksikan lah video ini khas untuk pengunjung blog ni..

video

Wednesday, September 16, 2009

Andai ini ramadhan terakhir bagiku..

andaikata ini ramadhan terakhir bagiku,

KAU ampunkanlah segala dosaku ya ALLAH,
KAU jadikanlah aku hamba mu yang bertaqwa,
KAU golongkanlah aku dalam golongan yang berjaya ya ALLAH,
KAU tempatkanlah daku di syurgamu ya ALLAH,
dengan sedikit bekalan yag aku bawa,
KAU berkatikan lah aku di sana ya ALLAH,

ya ALLAH ya RAHMAN ya RAHIM,

aku bermohon kepadamu ya ALLAH,
KAU pertemukanlah aku dengan ramadhan yang akan datang ya ALLAH,
agar dapat aku memperbaiki diri yang hina ini ya ALLAH,
agar aku dapat menjadi hambamu yang bertaqwa ya ALLAH,
agar aku dapat meperbanyakkan bekalan untuk bertemumu ya ALLAH,

ya ALLAH,

aku merayu bermohon kepadamu ya ALLAH,
kau perkenankan lah permintaan hambamu yang lemah ini ya ALLAH,
hambamu yang hina lagi dina ya ALLAH,
kepadamu sahaja aku menyembah dan memohon pertolongan,
kepadamu sahaja aku letakkan pengharapan ya ALLAH,

amin ya rabbal alamin...

Penting pencetus pening..

Tadi time aku duk bergelak ketawa ngan member.Terkeluar sepotong ayat.Penting n pening.Pentingkan dunia n peningkan akhirat.Penting n pening.2 perkataan yang hampir ejaan n maksud pun boleh dikaitkan. Bile kite pentingkan something. So kite akan memeningkan kepala untuk mendapatkan kepentingan tu.hmm..Tapi kite tgk skang. Sbg student. Ayat besa kita dengar."adui..exam dah dekat ni.Pening aku nak study camne. Banyak tak cover lagi".Tapi jarang kite dengar."adui..Bile2 pun aku leh mati.Amalan tak ready lg ni.Pening2". Berapa kerat je dalam kalangan kite ni yang duk fikir n peningkan kepala untuk tergolong dalam org yang berjaya di sana kelak.Kalu tanye sape yg nak masuk syurga??sume nak agkt tangan.Tapi ape yang kite dah buat untuk claim syurga ALLAH nanti.Ape je yg kite pkkan untuk jumpa yg MAHA ESA nnt.Yg kite sbg student ni duk pk tntg belajar je. Kalau kat ukm ni yg fpi n fpend tu takpe la gak.Mmg kompom belajar ilmu agama.Tapi yg fak len ni. Ade kesah tntg bekalan nak ke padang mahshar nnt?bekalan nak ke DECTAR,DG n KTAMS tu ade la(tu pun time dekat nak exam.huhu). Bukan nak suruh lupa terus tentang dunia ni. Nanti kate aku ni jumud sgt pulak. Tp tak mungkin kut ade org cakap aku ni jumud.haha. Pandai2 la bahagikan mase yg ALLAH bagi kat kite ni ngan sebaiknye. So aku menyeru diri aku n sahabat2 len untuk bersama kite pentingkan dunia. Namun kte penting kuasa 2 + pening kuasa 2 kan akhirat..

persoalannya??? ABC....Z

video

video

Tuesday, September 15, 2009

ada apa dengan IMAN???

tadi ade slot ceramah syoknye syawal kat kiz ni..ade 3 kisah yg dibawa oleh penceramah.2 darinye aku da dengar sebelum ni..kisah ashabul ukhdud n kisah mashitah tukang sisir rambut anak firaun..aku nak kongsi kisah yg first time aku dengar.sesuai sgt ntuk lelaki di luar sane.eh yg kat sini pun sesuai gak.hehe.cite die gini...

pada suatu hari...
eh silap2..

kat 1 tempat tu ade sorg jejaka yg kacak.tatau r camne tahap kacak die..mcm aku kut.haha.hari2 die lalu kat depan istana permaisuri kut.ke rumah die ek.lebih kurg gitu la..kire permaisuri ni duk usha la mamat ni hari2..usha punya usha timbul akal jahat kat otak minah ni..die nak ehem2 ngan jejaka ni..die pun wat la trick ntuk perangkap si mamat ni ntuk masuk bilik die..pastu die pun kunci pintu.tggl la 2 org dalam tu..kalu korg pe yg korg nak wat?? pucuk dicita ulam mendatang siot.huhu..dengan tahap KEIMANAN yang ade kat mamat ni die pun pk camne nak mepertahankan KEIMANAN die ni..kalu lompat tingkap kompom goal la die..so die pun dapat akal yg bernas..die mintak masuk tandas 'please teacher may i go out'.eh ni ayat time aku skol rendah dulu.haha.permaisuri ni pun benarkan..dalam tandas tu pun korg nak tau pe die buat?mesti nak kan??hehe.die pun bersedia la..tapi jgn salah paham.die bersedia ngan helah nak mempertahankan KEIMANAN die tu r..die pun nampak sisa2 kumbahan dari perut kat tandas tu..ngan tahap KEIMANAN yang ingin dipertahankan.die pun lumur 1 badan die ngan taik tu..ngan harapan untuk permaisuri tu jijik tgk die..mmg betoi sangkaan die..permaisuri tu halau die kuar dari blik tu..berjaya gak trick die nak pertahankan IMAN die..

korg tgk..betapa die berusaha nak mempertahankan IMAN die.cuba kite hitung diri kite ni..dah la iman ni lemah.mmg sgt susah nak dipertahankan..so kite kene contohi sikap pemuda tadi..kalu kena kat pemuda yg me sebat je..mau tiap2 ari de g bilik minah tu.huhu.pe yg bek dr cite ni harap sahabat2 dpt jadikan iktibar.semoga keimanan yg ingin kite pupuk terus subur mekar di hati..



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Sunday, September 13, 2009

keluhan mad'u untukmu duhai da'ie..

kenapa penggerak dakwah kena duk umah sewa?alasannye untuk permudahkan gerakan dakwah..entah la..memang ade pro n kontra hal ni.tapi bagi aku..korg mmg la da'ie tp masih berstatus sbg student.so mad'u korg lebih banyak yg duk kat kolej.yg dul luar tu 1 hal.Ni yg terang2 duk dalam kolej.Mmg tau korg byk gerak kerja.tp igt.korg ttp pelajar yg menetap d kolej.tapi korg pulak duk sibuk bergerak kerja kat luar kolej sampai tak tunjuk muka langsung kat aktiviti kolej.bagi aku..dah kawan2 kolej ni la mad'u korg.so korg kena bina hubungan ngan kami ni..camne nak dakwah kami ni kalu korg ni jauh dari kami.ade jugak sahabat aku yang berubah selepas aktif dalam gerakan dakwah.mmg perubahan yg baik.sampai tak join langsung ape aktiviti kawan2 kat kolej.dakwah memang la dakwah.tp jgn sampai korg hilang mad'u untuk berdakwah.ape je aktiviti yg boleh eratkan hub ngan kawn korg, korg kne usaha sertai(tapi kalu lagha takyah la).kan membina ukhwah juga di tuntut dalam islam..entah la..may be korg tak setuju ngan pendapat aku.tapi ni yg aku rase..sepatutnye jangan ade jurang antara da'ie n mad'u untuk memastikan kelangsungan dakwah yg korg nak laksanakan.kami sbg mad'u korg ni mmg nak sgt dakwah dari korg.tapi harap korg boleh la bina hub ngan kami ni..baru la masyuk.huhu.kepada da'ie2 di luar sane..semoga berjaya aku ucapkan,teruskan usaha murni untuk memperjuangkan islam.ni ade lagu yg aku tujukan khas untuk da'ie yg sedang n akan berjuang..


video

Saturday, September 12, 2009

siap jugak..

alhamdulillah..ALLAH permudahkan urusan..sejak lepas terawih semalam kacau dodol..siap elok2 sebelum azan subuh tadi..pastu.lepas zohor buat bubur lambuk pulak..baru je siap ni..siap ngan dua versi lagi..versi ganu n versi utara..skang ni ngah tggu malam ni punye majlis SYOKNYE SYAWAL peringkat kiz..tq sangat kepada sahabat2 KPTA yang bertungkus lumus mengacau dodol n bubur lambuk sejak semalam..tak lupa juga adik2 kiz yang sangat bersemangat mambantu..caya la korg..camni la adik2 yang mithali.huhu.a.zul bagi pihak KPTA mengucapkan jutaan terima kasih kepada korg semua yang membantu hingga selesai..bagi warga kiz yang belum turun membantu lagi..takpe2 turn korg malam ni ek?ade majlis khas untuk sahabat warga kiz ni..dodol n bubur lambuk yang da siap tu tinggal untuk korg habiskan je..turun tau..k2..nak turun balik setting untuk malam ni..chow....


panas2..


gadis2 harapan


tengah tggu shift


lakonan semata2(jangan mare minul)

Friday, September 11, 2009

tarian ini hangat...

Rahsia Asal Usul Tarian Poco-poco.

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia . Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.

Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?

Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ¿menarikan¿ lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ¿keasyikkan¿ menarikan tarian ini.

sumber : remaja_masjid@yahoogroups.com

Thursday, September 10, 2009

dosa??ala...rilex la..muda lagi..

hmmm..tengah aku duk tafsir set sesar untuk tesis aku..tetibe teringat dosa2 silam.hmm..hinanye diri...YA ALLAH..ampunkan dosaku..banyaknye dosa aku..semoga ALLAH terus menerus memberi hidayah dan petunjuk kepadaku..
video ini ditujukan khas buat sahabat2ku..semoga kite dapat menginsafi kesilapan lalu dan kesilapan yg mungkin kite akan lakukan..sememangnye kite tak dapat mengelak dari dosa dan noda tapi kite perlu cuba mengawal diri n nafsu kite..semoga ALLAH swt mengampuni segala dosa yg telah kite lakukan samada dalam sedar atau tidak..wallahualam.. video

lawak2..mengong toi korg ni..

video

Wednesday, September 9, 2009

malas toi aku nak puasa...

puasa...ape kite rase time pose ni??nak wat kerja2 berat nak ke?nak bersukan?huishhh...penat tu..nak pegi kelas jalan kaki?mals giler...nak daki tangga kolej ibu zain??hadui...rase macam nak berbuka je...ni la keluhan yang kite dengar..bile pose ni..tido memang best..perut kosong..memang nyenyak r tido...

nak kongsi 1 cerita....

tentang hamid bourguiba..sahabat2 kenal??

die ni la tokoh islam yang tersohor...haha..cet..sebenarnye die ni la presiden tunisia 1957 hingga 1987. pada tahun 1961 die dah buat 1 tindakan drastik kepada penjawat awam negara die..die melarang penjawat awam diorg berpuasa!!!..nak tunjuk die ni memang betoi2 serius..die bersama kabinetnye makan lunch live kat t.v(tau pulak nak berjemaah.huhu)nak tau alasan pe yg die pakai untuk melarang penjawat awam negara die ni pose??nak ke tak aku cite je la ek??huhu.alasannye sebab dengan puasa ni menyebabkan penjawat awam negara die tak produktif..logik ke??memang tak logik..sedangkan perang badar pun berlaku time bulan ramadan kan?menang pulak tu..

kalu ikut sejarah sememangnye tak logik langsung perbuatan pak hamid tu..tapi kite kembali kepada keluhan yang kat atas td..memang kite tak boleh melawan ape yg si hamid tu ckp kalu berdasarkan situasi sekarang ni..memang umat islam tak produktif time bulan pose ni..jadi..saye menyeru diri saye n sahabat2 untuk bersama2 menangkis kate2 hamid bourguiba tu..kite buktikan umat islam sangat produktif time bulan ramadan ni..semakin rajin belajar.semakn tangkas buat kerja.semakin laju berlari..dan yang penting semakin produktif beribadah kepada ALLAH swt..

'puasa pemangkin produktiviti berkesan'



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Tuesday, September 8, 2009

die sayang aku..aku sayang ke die??

video

dia dah kompom cinta n sayang kat kite..kite pulak sayang ke kat die ek?ape bukti kite sayang dekat die?kite amalkan ke pe yg die suruh?kite bace ke pe yang die tinggalkan kpd kite?renungkan duhai sahabat..

so..bersama2 la kite menggembeling tenaga membina rasa cinta kite kepadanya..amalkan sunnahnya..berpeganglah dengan al-quran sunnah..together we say 'we love you MUHAMMAD'

Monday, September 7, 2009

kupu2 yang mencari teman sekufu

betoi ke lelaki baik untuk pmpuan baik??tu persoalan yg sy terima dari sorg sahabat petang tadi..sy pun ngan yakinye reply la mesti la..maklum la.kan da termaktub dalam kitab alquran..tup2..tiba2 die tanye tntg sekufu..nah..menggelabah daie jahil ni. sy ni tau maksud besa2 j..iaitu persamaan antara suami isteri..tu je ke?ade lagi ke??ape ek??so ngan pantasnye ngan kuasa knowledge per click..sy pun mencari tntg sekufu ni kat tenet..dapat la info yg lebih meyakinkan..

sekufu ni upenye di definisikan oleh ulamak 'al musawah wal muqarab' atau yang bermaksud persamaan atau hampir. tapi persoalan nye ape yg same?tnggi ke ek?macam bukan..huhu.untuk jawapannye..sahabat kena la cari n pk sendiri.hehe

kite tgk pulak ape effect die kat ke dua merpati sejoli ni..selepas di analisis..upenye sekufu ni lebih di berikan kepada pompuan..ladies first..bagus toi laki mengalah.hehe.sorg lagi insan yg terkesan dengan sekufu ni adalah wali mujbir si gadis..

2 kisah yg kite dpt gambarkan tntg kesan sekufu yg lebih kpd pompuan :

1.bayangkan kalu laki kawn dengan seorg pompuan yg same atau lebih rendah sikit ataupun banyak ilmu agama die..banyak tak masalah di kemudia hari?

2.bayangkan pulak pompuan yg kawen ngan suami yg sgt rendah ilmu agamnye berbanding pmpuan tu..kan banyak masalah nnt.

so pe lagi sahabat lelaki JOM TAMBAH ILMU!!!

kalu ikut ulama fikah, diorg sume mengambil kira kepentingan sekufu,

bagi Mazhab Syafie meletakkan sekufu sebagai hak seorang perempuan dan hak walinya.

bagi mazhab hanafi pulak walaupun tidak ada wali mujbir (wali yang boleh memaksa anaknya untuk berkahwin atau tidak berkahwin, misalnya ayah dan datuk)kalu pompuan ni dah ade sekufunye die boleh mengahwinkan dirinya tanpa wali.

Jumhur pulak cakap sekufu adalah syarat untuk meneruskan perkahwinan, bukannya syarat sah perkahwinan tapi tak dinafikan bahawa sekufu penting dalam perkahwinan.

bagi Imam Imrani pula, pemerintah tidak boleh mengambil alih ataupun wali tidak boleh dipaksa untuk mengahwinkah anak perempuan dengan pasangannya yang tidak sekufu.

Imam Shirazi pulak ckp apabila seorang wanita ingin berkahwin dengan orang yang tidak sekufu, tidak menjadi kewajipan kepada wali mengahwinkannya.

antara dalil naqli yg kite leh pegang tntg kepentingan sekufu ni :

Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji (juga), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik, dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).

(an-Nur ayat 26)

Pilihlah olehmu untuk keturunan kamu dan bernikahlah dengan orang yang sekufu.

(Riwayat al-Baihaqi)

jadi berdasar ape kat atas ni..memang dapat di simpulkan sekufu ni mmg teramat penting ntuk menjamin kebahagian rumahtangga yg bakal di dirikan..so sesame kte berusaha mencari teman sekufu kite..tap kena ingan batasanye..ingat lah..

lelaki yang mencari keredhaan ALLAH akan bertemu dengan pompuan yg mencari keredhaan ALLLAH di jalan yg di redhaii oleh ALLAH..


bebarapa info diatas dapat dari http://www.pengantin.com.my

bile hang tuah aloq staq berbicara..

video


hayati ye sahabat2...layan...

jangan lupa komen pandangan sahabat tntg video ni tau..

Sunday, September 6, 2009

YES!! cuti nuzul AL-QURAN..

YAH0O!!! esok ukm cuti!! time2 cuti ni mmg syok la kalu duk lepak tido kat bilik ke layan facebook ke ym ke pes ke..tp sejajar ke ngan peristiwa ape yang berlaku sampai dapat cuti ni??ape yg sahabat tau tntg nuzul al-quran ni.bile??di mane??kenapa??siapa??..persoalan yg kena kite tau..mai ni aku story kat hampa sikit..

peristiwa ni merupakan peristiwa wahyu pertama yg junjungan besar kite dapat.ngah baginda lepak2 memikirkan camne nak mengatasi masalah masyarakat jahiliyyah pada zaman baginda yg mmg totally teruk r..detail kejadian adalah seperti berikut :

TEMPAT : GUA HIRA' (JABAL NUR)
MASA : MALAM HARI
TARIKH : 17 RAMADHAN TIME BAGINDA BERUSIA 40 TAHUN

sahabat2 mesti da tau kan wahyu pe yg turun??tapi sy bagitau gak la..mane tau kut ade muallaf yg tgk blog ni.hehe

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya."

(al-'alaq 1-5)

dari ayat kat atas ni pun kite da tau perkara pertama yg ALLAH turunkan suh membaca.so konteks kite pelajar ni kena la membaca.READ!! YOU WILL CONCOUER THE WORLD..tp bukan ni yg sy nak tekankn..hehe

dalam susana kite skang ni..cuba kite renung2kan..al-quran diturunkan untuk panduan sape?sape yg kena baca n hayati kalam ALLAH ni..kompom la kite kan yg ISLAM ni..nnt kalu bukan islam baca kang jd isu lak.ops..terpolitik lak.huhu.cuba kite pk balik..bape banyak ayat al-quran yg kite bace tiap2 ari selen dari dalam solat??jawapannya amat kurang bahkan kekadang langsung TAKDE!! alasnnye..sibuk belajar,sibuk bekerja,sibuk melayan desktop,melayan awek,sibuk bersukan..macam2 sibuk la kite dengar.smpi nak baca sepotong KALAM suci dari ALLAH swt pun kite tak sempat.jadinye sy menyeru diri saye terutamenye dan sahabat2 saudara seislam saye agar bersempena dengan peristwa penurunan kitab agung kite ni..bersama2 kite menggembeling tenaga meluangkan mase membaca peninggalan junjungan besar kite nabi muhammad saw.sbbnye baginda da statekan yg kalu kite pegang ngan 2 benda yg die tgglkn kat kite kompom kte takkan sesat punye la..di jamin 200%.benda tu ape??AL-QURAN dan SUNNAHnye..tu je yg nak sy sampaikan kali ni.maap kalu de silap pape kat atas ni.sy hanye sorg daie yg jahil...:)

Saturday, September 5, 2009

semester dua program matrikulasi (KMR)

sedar tak sedar kite dah masuk sem dua kolej matrikulasi RAMADAN..result sem 1 dulu harap2 la baik dan dapat ganjaran dari yang maha pencipta..sem ni kena azam baca kitab agung lebih sikit..jangan asyik mengePES je..lgpun boleh mengelakkan riak sbb asyik menang je.tambah2 lawan rummet aku (zamri d loser..haha)..dulu time result spm dulu pun tak cemerlang mane..boleh ke nak d ketogori sbg org yg berjaya ntuk menjadi muslim yang beriman ek? hanya MAHA PENCIPTA je tau jawapan die...tiap2 taun duk repeat masuk kolej matrikulasi ni ngan tujuan untuk jadi muslim beriman n up lg satu stage..yang bertaqwa..harap2 berjaya la hendaknya..so saya menyeru sahabat2 semua untuk dalam semester dua kolej matrikulasi RAMADAN ni sesame la kite meningkat kan amalan..semoga input seorg mukmin tu akan menghasilkan tahap ketaqwaan kite kepadaNYA yg selaras dengan dalam kitab agung..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

mari berkenalan dengan famili aku..

Atas ni sume ahli kuarga aku..produktif tak??huhu..taiko kami adalah En Ghazalli Bin Md Noor Sambil di bantu oleh my lovely mother Pn Habesah Bt Chu Mat Ali..Anak diorg ade 12 org..Yang first yong aku.Panggil yong Atun je..kire emak kat lembah Klang ni la..anak 2nd Nyah Din.duk kat Tg Malim.org kuat proton ni..Yang no 3 called Yang Amin..seorg yang sgt pengemas.haha.No 4 ni stylo sikit.engineer siot.bese keme panggil die abg je..next brother is abg cam.anok yang paling riuh n sengam otaknye..no 6 ni abg pon.pakaian macam nak pegi interbiu je memanjang.bajet koprat..Yang no 7 ni jiwa muda sikit.asyik ajak lawan ps2 je..tapi besa barca aku mudah menewaskan die r..Lepas tu baru jumpa kaum hawa lak..kak limah.otai tesco ni.bkal medirikan umah tangga tak lame lg..No 9 ni abg ajui..belajo tak abih2..br je dpt koje..boleh la ngenden duit die lepas ni..ha..yang no 10 ni spesel sikit..memang sangat pendiam budak die..tak penah ckp perkara lagha..aku le..huhu.Yang no 11 lak adik aku.abu..antara kasanova tersohor zaman sekolah dulu.skang da jadi guru sandaran.ape la nasib anak bangsa lepas ni..Yang bongsu n agak manja..dik wai..memang pemalas buat koje umah..memasak jauh sekali..fuhh..habis gak story untuk 9 laki n 3 pompuan ni.huhu.tahniah pada aboh n mok..dapat besokan keme ni..


GAMBO ANAK2 ABOH N MAK JE.


GAMBO MENANTU ABOH N MAK


CUCU ABOH N MAK PULAK


NI GENG MENCARI PASANGAN HIDUP..

dengan ini di isytiharkan..

aku dengan ini mengisytiharkan bahawa aku telah mula maju setapak dalam dunia siber ni..gile ah..ade blog siot..hope sahabat2 aku rajin tgk blog aku ni..baru la sahabat.caring la sikit..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang