PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Friday, November 6, 2009

jawapanku untukmu ariel...

Tadi bile aku bukak je blog ni. aku ad terbaca msg kat bwh ni kat shout box aku. persoalan yg d tanye kat aku.so aku cuba menjawab..

ana selalu ditanya kenapa bila ade kwn ana cube mengajak ana n seorang lg sahabat ana utk pergi ke satu tmpt di mlm merdeka,utk mencegah maksiat katanya...tp ana cuba mengelak dgn cara sbg kwn dgn kwn.tetapi kwn ana tu sering mempersoalkan perbuatan ana yg xmahu menurut serta ajakan beliau itu.bukankah kemungkaran itu wajib kita tegah bila ianya berlaku dihadapan kita.bukan lah dgn cara kite mencari kemungkaran itu utk kita menegahnya.kalau di singkp sirah sarirah nabi kita dan para sahabat pon,kite diajar utk menyebarkan amar makruf seperti yg Nabi kita lakukan.iaitu dgn membentuk jemaah dan menyebarkan kebaikan.dan setahu ana,nabi xpnah mengumpul jemaah utk mencari kemungkaran.apa pndpt anta?

Pertamanye ana nak mintak maaf sbb wat post khas d atas soalan nta. dah wat kat shout box td. Tp cam panjang lak.hehe. So ana wat la entry ni. takpe kan.. tp ana tak la pandai sgt. Just bg pandangan leh la.

Bagi ana. Tak menjadi kesalahan nta join die. Ana penah gak join dulu. time sambutan taun baru rasenye. Mmg 1 pengalaman yg boleh katekan berharga la.. Time tu ana g kat Bukit Bintang. Mmg time tu celik mate ni..melihat masalah sosial yg sgt2 teruk dlm kalangan dak2 skol ni. bygkan budak yg baru skol rendah dah boleh kuar sampi 3 4 pagi. Dengan lepak sane sini. Campur laki pompuan.. Muka sume mmg xleh blah la.huhu. Tp kte nak salahakan golongan camni 100% ke? tak jugak.. kte kne salahkan diri kte. kte yg faham agama ni sepatutnye kne tarik golongan camni. dakwah diorg. bg dekat ngan agama. Tp kalu kte mengharapkan kemungkaran yg berlaku depan mate baru nak cegah. mmg terbiar la golongan camni. Method kte nak dakwah pun kne len. xkan ngan golongan camni kte still mengharapkan diorg dtg ke majlis yg kte wat kat masjid o kat tempat2 sewaktu dengannye.huhu. nk tggu diorg dtg mmg susah la.hehe. so ana rase salah satu cara terbaik kte pg kepada golongan camni. kte cegah bukan sekadar cegah. kte bagi kesedaran. kte sembang2 ringan ngan diorg. Ana bawa 1 lg contoh. kalu nak tggu maksiat yg depan mata. alamatnye takde la pasukan pencegah maksiat tu.huhu.. terbiar la pembuat2 perkara mungkar yg di sebalik pohon buluh, di tepi tasik, di dalam belukar, di dalam rumah usang, di dalam ladang kelapa sawit dan di mana2 sahaja yg diorg rase tak di lihat oleh orang..

Mungkin ni je sekadar pandangan ana. Ana mohon maaf kalu tak dpt memberi jawapan kpd nta. Ana ni pun x tare mane ilmunye. Ana syorkan nta pegi sekali aktiviti camni. Melihat pemasalahan umat skang. Tapi barang di ingat, Bulatkan niat semata kerananya. Takut terpesong niat jadi suke nk tgk perkara mungkar.huhu. Sbb ni perkara yg di ingatkan kpd ana time pegi ritu. Besa la hati kte ni kan mudah di bolak balik..Sekali lagi maaf di pohon andai ade terkasar ketika menjawab persoalan..sekadarnye dari insan yg xtau pape..

wallahualam..

18 comments:

nurul asma mazlan said...

الوقاية خير من العلاج

(mencegah lebih baik dari merawat). itulah yg sebaik-baiknya.

Dato' Dr Ahmad said...

Tapi kalu dah terjadi kte kena cegah la kan??huhu

nurul asma mazlan said...

kalau dh jadi, kita kena merawat. kalau belum jadi kita kena cegah. ini 2 elemen yg berbeza. kita kena faham. itu sebabnya hukama' kata "mencegah lebih baik dr mengubati".

nak perbetulkan ayat awak je :-)

Dato' Dr Ahmad said...

ooo..ok2..pehe2..so ntuk jawapan kpd ariel tu. sesuai g o dak?

nurul asma mazlan said...

semestinya sebab dlm al-Quran pun dah dinyatakan bahawa amar ma'ruf nahi mungkar.

n3 awak lebih kpd nahi mungkar. so, tindakan ariel itu merupakan satu tindakan yg baik. sy pun x nk mengulas pnjang. apa yg awak cakap, sama dgn fikrah saya.

Dato' Dr Ahmad said...

hmm...bg ana..yg ziarah pintu ke pintu tu mmg la bagus kte amalakn.lg pun tu sememangnye sunnah nabi.. Setelah ana mencari-cari. ana rase ana dpt kesimpulan.. Yg di bolehkan ntuk mencegah adalah kemungkaran yg di depan mata.. yg secara bersembunyi adalah tanggungjawab yg berkuasa. Tp kalu dr segi yg sambutan merdeka atau tahun baru tu. Ana rase tu tergolong dlm kemungkaran yg jelas n bukan secara bersembuyi..hmm.. just 1 pandangan je..
kalu nta nak lagi kepastian boleh bukak link ni.

http://www.darulfuqaha.com/v2/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=108

http://yapis.blogspot.com/2007/02/sikap-muslim-dalam-mencegah-maksiat.html

wallahualam..

ariel cak2 said...

yg dikatakan amar makruf nahi mungkar tu,bkn juz skadar amik ayat n terjemahan dia je.ade asbab nuzulnya yg menyebbkan ayat tu diturunkan.kite xleh juz hurai n terjemah ikut suke kite je syarat nak mentfsir sesuatu ayat Al-Quran,perlu ade byk syarat n peringkatnya.kite bkn taraf ulama utk ambil ayat-ayat Quran n tafsir mengikut kehendak dan pandangan kita.

ariel said...

n kalau kite asyik nmpk salah org jer,n pikir nak pergi menegahnya,tu bkn apa yg sepatutnya dituntut kepada kita.utk kite sama2 renungkan,kemungkaran ibarat sebuah kegelapan di suatu tempat dan amar ma'ruf(mengajak kpd kebaikan) merupakan satu cahaya.sedikit cahaya je dah boleh utk membuatkan kawasan yg gelap tu diterangi,apatah lagi jika semakin byk cahaya yg masuk,maka kegelapan akan beransur-ansur hilang.kite xleh pukul n halau kegelapan tu,tp kite kena bwk cahaya.. Wallahualam..

ariel... said...

"kte kne salahkan diri kte. kte yg faham agama ni sepatutnye kne tarik golongan camni. dakwah diorg. bg dekat ngan agama. Tp kalu kte mengharapkan kemungkaran yg berlaku depan mate baru nak cegah. mmg terbiar la golongan camni"
Berdasarkn ayat anta diatas,sememangnya itula mksud yg cube dismpaikan.mmg tugas kita la yg kena tarik dorg,pujuk rayu dorg dgn lemah lmbut n hikmah utk dtg pd agama.dan kita bkn m'harpkan berlaku kemungkaran baru nak cegah.cume bila kita mengajak kebaikan,insyaAllah kemungkaran tu dgn sendiri akan lenyap.. jd,ana minta maafla atas pndpt ana ni.bkn niat utk mewujudkan apa2 slh phm,juz sbg renungan.. wassalam...

insan lemah said...

sememangnya mencegah kemungkaran itu satu tanggungjawab setiap insan.jadi terpulanglah macam mana cara kita mencegahnya.jangan dipertikaikan apa yang orang lakukan.fikirkan apa sumbangan yang kita boleh lakukan,saudara airil janganlah terlalu kritikal sangat dalam menyatakan sesuatu.biarlah orang lain dngan cara diorang.kalu saudara airil rasa apa yang saudara buat betul teruskan dan jangan perlekehkan apa yang orang lakukan.semoga airil terus istiqamah dalam dakwah biarpun badai melanda.teruskan perjuanganmu hingga keakhirnya.

Dato' Dr Ahmad said...

arel n insan lemah : kesimpulannye.. bersama2 kite bekerja untuk islam..walaupun d mane je lapangan kite :)

musethekiller@josh said...

aku sedih tgok surau kite..
subuh sket sgt..
cane nk wat..
jgn sampai langsung xde org..
1 kolej dose..

musethekiller@josh said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

dol yg lemah: subuh itu salah satu petunjuk kesatuan ummah..bila berbicara ttg usaha menegakkan agama..perlu dilihat hasilnya xkira impaknya mikro atau makro..kalau kecil..perlu dikkukuhkan lg..
walau apepun..aku pernah solat subuh di KIZ, KRK dan KAB...rasanya lg ramai org yg tgu tren di KTM waktu tu berbanding di surau kolej..

Anonymous said...

memanglah xdapat dinafikan bahawa solat subuh berjemaah memang agak kurang,kalau ada puncuma 2,3 org sahaja.aku sendiri pun xturun utk solat secara berjemaah.ntah la macam mana kita nak menang lawan orang bukan islam sedangkan untuk tunaikan solat subuh pun agak liat huhu..sebenarnya iman kita yang lemah sehingga nak buat amal pun rasa berat.tapi kalau untuk tujuan lain kita rasa ringan jer..sebenarnya kita perlu membina iman yang mantap dulu barulah senang kita nak berjuang nanti.

Ariel said...

"kesimpulannya bersama-sama kite bekerja utk Islam..."
kalau ayat ni kuar dr dulu,n kwn ana tu xbyk ckp psl usaha agama ni,kan bgus.. ;)
Jazakallah..

airil said...

Anonymous: btol tu..cmne para sahabat berusaha keras atas iman mereka dulu,lepas tu turun perintah ALlah satu persatu,xde masalah utk mereka sbb 'base' sahabat2 sume dah mantap.jd,sma2 kite tgktkan amal utk kuatkan iman.insyaAllah..

Dato' Dr Ahmad said...

sume yang mengomen di atas : Nampakya perbincangan dah semaikin panjang. Ade certain yang aku setuju ade gak yang aku kurang setuju. Tapi xpe la.. Selagi kite berkerja untuk ISLAM. selagi tu ALLAH akan membantu kite. Capahkan method dalam berdakwah.Semoga capahan itu akan membantu menyebarkan islam. Wallahualam..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang