PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Monday, November 9, 2009

MACAM -MACAM ADA!!!

Baru2 ni ade komen kat blog aku ni. Aku tertarik 1 isu berkait ngan method dalam dakwah.. Adakah dakwah pada zaman sekarang ni hanya tertumpu kepada dakwah secara tradisional seperti yang dilakukan oleh ulamak silam dan para sahabat mahupun junjungan besar kite Nabi Muhammad saw?? Ini persoalan yang aku nak utarakan di samping ingin mendapat respon dan pandangan dari sahabat2 tak kire dari segi positif ataupun negatif..

Bagi pendapat aku. Pada keadaan sekarang ni kite perlu melakukan dakwah mengikut keadaaan umat zaman sekarang ni. bukan aku maksudkan yang Cara dakwah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad mahupun ulamak silam perlu di abaikan. Andai itu sunahnya lakukan dengan ikhlas.Aku hanya nak mengatakan bahawa tujuan yang ingin dilakukan adalah still menyeru manusia kepada ALLAH tapi mungkin menggunakan method ataupun cara yang bebeza. yang dekat dengan hati mad'u. 

Sebagai contoh sekarang ni kita dapat lihat yang pemuda - pemudi sekarang ni amat cenderung kepada laman sosial seperti facebook yang ramai mengatakannya benyak unsur lagha. Tapi adakah tindakan kita dengan tak buat akaun facebook ni betul?? Adakah kita masih menggunakan cara tazkirah di masjid, bertemu muka ke muka, membincangkan perkara agama dalam kumpulan usrah yang kecil? Aku tak nafikan cara sebegini adalah sangat berguna n tak boleh di pinggirkan. Tapi cara sebegini hanya akan menggamit orang yang sememangnye sudah hampir dengan islam. Camne ngan orang2 len yang yang semakin jauh dengan islam? Yang berfoya2 di sini sana tanpa mengira tentang hal2 agama ni?? Yang lalai dalam arena facebook? Yang lalai berchatting di YM? Ape yang kite lakukan untuk dekatkan diringan golongan camni? Persoalan yang perlu kite rungkai bersama..

Teringat ketika aku dan teman2 seperjuangan rehlah bersama2 kat P.D dalam sebulan lalu. Terdapat slot pengisian yang di sampaikan oleh Ustaz jemputan. Time ustaz tu bagi pengisian aku sedang sibuk membakar ayam.hehe. Namun aku cuba menangkap ape yang cuba ustaz tu sampaikan. Kena2 lak ustaz tu menganalogikan tentang cara nak bakar ayam tu ngan method dakwah yang ingin kite lakukan.. 

Sebagai contoh, Dalam usaha nak menghidupkan api ketika nak bermula nak bakar ayam tu. Macm2 cara yang dilakukan. Pertamanya ade yang guna ade yang guna kertas, Ade yang guna ranting kayu dan ade yang guna "fire starter". Berbagai cara digunakan untuk hidupkan api tu. Cuba kite bayangkan yang api tu adalah hasil dakwah kite, arang tu adalah mad'u kite dan cara nak menghidupkan api tu adalah method dakwah kite. Andai kata kite melihat arang yang kite nak bakar tu telah basah. Adakah kite akan terus gunakan kaedah biasa ataupun kite akan jemur arang tersebut terlebih dahulu? atau adakah kite akan membiarkan arang itu terus basah dan hanya menumpukan kepada arang yang kering semata - mata? Camtu la dakwah. kite takleh memilih mad'u. Tidak adil bagi semua orang yang memerlukan agama. Takkan kite nak biarkan rakan2 kite yang jauh dari agama tu terbiar?Kite nak stat bakar tu ade macam2 cara kan? camtu gak dakwah. 

Ade macam2 cara kite boleh gunakan. Mungkin cara yang lain adalah sesuai untuk arang yang lain n begitu gak sebaliknye.. Setelah hidup api tu adakah kita akan biarkan api tu yang baru kecil tu terbiar begitu sahaja? atau kite akan terus menjaga api itu sehingga marak?Camtu lah tindakan yang kite kena lakukan time memulakan dakwah. Jangan biarkan orang yang baru nak kenal2 agama ni terbiar..

Mungkin analogi yang aku bagi kat atas ni tak tepat. Aku pun dengar sikit2 je ari tu.huhu. Tapi bagi aku, dalam usaha kite nak menarik mad'u kite ni kepada islam kite kena pelbagaikan versi dakwah kite. 

Kalau perlu berspeaking bahasa penjajah silakan. kalau perlu bergelak bersama diorang silakan. kalau perlu berfutsal bersama diorang silakan. kalau perlu bershopping bersama diorang silakan. kalau perlu belanja diorg silakan. kalau perlu berprogram bersama diorang silakan. kalau perlu study bersama diorang silakan. Kalau anda rase cara itu dan ini sesuai silakan..  

TAPI INGAT!! buatlah apa sahaja yang mampu mempelbagaikan method kite asalkan tidak menyimpang dari agama..

wallahualam..

35 comments:

~SZI~ said...

yup..stuju..
kita kne bgerak seiringan dgn zaman..
jgn biarkn org smpi pk yg kita ni jumud, x ikut arus zaman..method yg plbagai 2 perlu, x kisah cmne pon..cuma, yg pnting, niat....

nurul asma mazlan said...

bagusnya n3 awak kali ni.

Anonymous said...

mmg kna tgk spa mad'u kita...spya apa yg disampaikn berkesan wlpn bkn 100% yg dpt...sekurang2nya sesuatu yg diserap dalam hati kecil...terasa terdidik dalam mendidik~~ >_<

Dato' Dr Ahmad said...

asma : tq.. Moga dapat manfaat bersama.

anon : betoi tu.. Biar terkesan walau 1% :)

ariel said...

"Kalaulah agama ini [berdasarkan] pendapat semata-mata, nescaya bahagian bawah khuf lebih layak disapu dari bahagian atasnya. Telah aku melihat Rasulullah saw menyapu bahagian atas kedua khufnya." [hadith Riwayat Abu Daud #162, isnad sahih]

ariel said...

kalau direnung ttg hadis kecintaan kepada sunnah Nabi,ganjaran yg kita dpt adalah bersama-sama Nabi didalam syurga kelak.andakah anda igt senang nak bersama Nabi dlm syurga.berdasarkan hadis rasulullah SAW,yg lbih kurg bunyinya,"Barangsiapa yang MENCINTAI sunnahku,maka dia MENCINTAI aku,dan akan bersama-samaku dalam syurga kelak"

ariel said...

istilah "Pada Pendapat Ana" tu xleh pakai sgt.sbg contoh,kite xleh sewenang2nya mentfsir maksud Quran sesuka hati kita.duduk bersama-sama mentfsir Al-Quran mengikut rasa n pndapat kita.bkn kah hny yg layak je yg boleh terjemah Al-Quran?n kalau nk pikir method yg sesuai,nak ubh sana ubh sini..xde la dipggil cintakaan sunnah namanya.

ariel said...

"Tapi cara sebegini hanya akan menggamit orang yang sememangnye sudah hampir dengan islam. Camne ngan orang2 len yang yang semakin jauh dengan islam? Yang berfoya2 di sini sana tanpa mengira tentang hal2 agama ni?? "
Ana adalah salah seorg yg jauh dr islam dahulunya.xtaw apa erti solat tepat pd wktunya,apatah lg solat berjemaah.tp dtg org ke bilik ana,dgn tutur kata yg lembut,menceritakan ttg kebesaran Allah,ganjaran kelebihan yg ana akan dpt,n mcm2 lg..Alhamdulillah,ana dah kenal apa serba sikit apa itu dunia akhirat..

ariel said...

bila kite byk mempersoalkan ttg kebolehan usaha yg telah Nabi Muhammad buat utk kite lakukan dizaman ini,adakah kite masih yakin dgn usaha Nabi itu?adakah sunnah nabi hanya sesuai mengikut sesuatu keadaan,tempoh n masa je?kalau kite yakin dgn apa yg nabi kite buat,xkisahlah dizaman apa pun,kejayaan pasti diperoleh dgn kaedah yg Nabi telah tunjukkan.

ariel said...

paling senang tgk je para sahabat.kite selalu pikir kenapa la zaman sahabat dulu begitu hebat islam,kenapa skarang ni truk.senang je,sahabat xpertikai apa yg nabi buat.sehinggakan kalau di satu tmpt nabi berjalan sambil tundukkan bdn pun,sahabat akan ikut.ini la beza dgn umat akhir zaman.usaha yg telah nabi tunjukkan pun kite xyakin berkesan atau x utk abad ke 21 ni..

ariel said...

dan nak bercakap pasal benda2 agama ni,nk buat tamsilan,xleh buat ikut akal kite je.unless ade guide dr ulama2.apa yg Nabi tunjuk,buat je.xyh susah2 nk pikir itu xkena,ini xsesuai.menghidupkan 1 sunnah nabi,ibarat mendapat pahala 10pahala mati syahid.org mati syahid,sebelum darah pertama menitis ke bumi,Allah ampunkan segala dosa2nya.igt senang nk dpt pahala sebegitu?sbb tu lah bernilainya sunnah yg kite sendiri kadang xyakin keberkesanannya dizaman kini..Wallahualam...

Dato' Dr Ahmad said...

Hmmm.. nampaknya nta masih lagi mempertahankan dengan 1 methode dakwah. Ana x pernah menyatakan untuk mengabaikan methode yang nta lakukan. Spt yg ana katekan dekat atas ni yg setiap mad'u ade methode yang bersesuaian dengannya. Mungkin nt bersesuaian dengn cara sebegitu. Tapi tak semua orang sesuai..Rasulullah juga melakukan methode dakwah melalui belbagai cara. Contoh ana bawakkakn kat sini yang baginda berdkawah melalui penulisan surat kepada Muqawqis, pemerintah Mesir yang disampaikan oleh Hatib bin Abi Baltaah di Alexandria (Iskandariah. Islam bukan agam yang rigid. Kite kena mendinamikkan methode dakwah kte dalam usaha mencari al -hikmah yang dikatakan perlu dalam diri seorang pendakwah..

Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik.
(Al Nahl / 16: 125)

sekadarnye dari ana. Moga ALLAH menjadikan diskusi kite ni ilmiah dan mendapat manfaat bersama. wallahualam >_<

musethekiller@josh said...

bleh plak kite kata usaha yg ditunjukkan Nabi Muhammad SAW tu jumud?ketinggalan?xseiring zaman?
Nasib baik la xdikata solat pun kena ikut peredaran zaman,kalau x nnt ketinggalan... Astaghfirullah..

Anonymous said...

rilek2....biar aku mencelah, mgkn ana tertanye2 bagaimanakah cara dakwah yang sesuai @ lebih sesuai dengan peredaran zaman yang anta maksudkan? apakah cara nabi berdakwah tidak sesuai utk masa sekarg? rata2 ana lihat zaman sekarg menggunakan cara dakwah yg mgkn anta katekan ikut zaman sekarg tp adakah ia berkesan? tp ape yg ana faham ikut sunah mesti ade kejayaan...wallahualam..same2 kite renungkan..

musethekiller@josh said...

bkn dibantah usaha2 lain,tp xnk usaha murni nabi dianggap lapok dan dah ditelan zaman..kenapa nak dianggap usaha dakawah yg ditunjukkan nabi ni sesuatu yg tradisional kan?kalau kie yakin Allah tu maha kuasa,mesti kite yakin Allah jgk boleh wujudkan internet,telefon malah facebook skalipun dizmn Nabi.xde yg mustahil utk Allah.tp Allah letakkan sume tu pd umat akhir zmn ni sbg ujian sejauh mana kite nk ikut sunnah nabi.

Anonymous said...

kalau nak fikirkan pasal jumud ,ketinggalan zaman sume tu,kenapa manusia nak tawaf kaabah smbil berjln?kan dah dicipta enjin bermotor..kenapa nak berlari2 anak melakukan sai'?kan dah dicipta eskeletor?kenapa nak melontar?kan dah dicipta meriam besar yg leh memuakan beribu2 batu sekaligus..tp kenapa umat islam buat lg?sbb nabi kata buat,buat jela..xyh pikir logik ke x,sesuai ke x...

zara said...

ok la tu... malam ni sme2 kite bangun tahajud mohon kt Allah tunjukkan jalan yg lurus.. mintak kt Allah jgn golongkn kite dlm golongan sesat lg menyesatkn..doa smbl nangis2

Siti SArah Ahmad Rusli said...

hmmm...methode apa sekalipun,Rasullalah telah mengajar kita cara berdakwah..dan dengan ajaran Nabi kesayangan kita tuuh,kita realisasikan dengan zaman yang ada sekarang...kalau mudah di television di TV laah,kalau mudah d Facebook..terpeluang laah...yang penting kita jgn sekali2 mempertikaikan methode dakwah yang yang orang2 Islam lain buat..contohnya,HAMAS dan HIszbullah die punya cara mmg berperang dengan Yahudi Laknatullah...pperangan ini memberi impak besar kepada dunia orang kafir yg selama ini memikirkn org Islam nii lemah krn kurang senjata berteknologi tinggi brbanding yahudi,namun atas bantuan Allah,Yahudi masih belum dpt megalahkan Hamas dan Hiszbullah sepenuhnya walaupun kecangihan senjata dorang sgt tinggi...so kekuatan org Islam dlm etika peperangan menyebabkan ramai yang mula mengenali Islam dan yakin Islam telah di bantu oleh satu kuasa,iaitu kuasa Allah S.W.T...

ahmad zezali embong said...

kueh..kueh...ana jual kueh sampan.sepinggan 25sen. kueh..kueh...
kueh...kueh...

cap lempong said...

kueh sampan tradisional sgt.org zmn skarang xmkn da beb.dunia da maju,pizza la..
pizza..pizza...
pizza..pizza...sepotong RM5.50

ahmad zezali embong said...

ala,time raya ade jer kueh2 tradisional..nasi pun tradisional gapo.9 keturunan eden dok kemam nasi jek..xde pun gua rasa xsesuawai nk mamam skang nih.ok jek.siap sambal bolacan agi wor...

Dato' Dr Ahmad said...

Josh : Hg kena baca balik post aku. Aku langsung tak maksudkan ketinggalan zaman. Kembali kepada ujian yg hg ckp tu. Baca entry aku bertajuk "Kenapa pulak aku yang di uji". Pokok pangkalnya bukan ujian itu yang kite runsingkan. Tapi cmne kite menghadapi ujian tu. Kite gunakan ujian tu untuk kemaslahatan bersama..

anon : Hmm... Mungkin ana tak arif dalam methode2 dlm berdakwah. Ana timbulkan persoalan sikit. Adakah nta menyanggah dakwah melalui blog? Dakwah melaui video? Dakwah melalui facebook? Mungkin kte perlu merujuk kepada ustaz yang mengajar methodologi dakawah.hehe

Anon : Nampaknya contoh yang nta ketengahkan tak sesuai.. Sila belajar mengenai manasik haji terlebih dahulu.hehe

Zara : tq untuk nasihat

Sara : Contoh yang menarik!!

Last sekali..

"bukan aku maksudkan yang Cara dakwah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad mahupun ulamak silam perlu di abaikan. Andai itu sunahnya lakukan dengan ikhlas"

Dari ayat yang aku amik dr entri kat atas ni. Aku tak menyanggah untuk mengabaikan sunnah nabi. Aku hanya mengetengahkan kepelbagaian dalam berdakwah..

wallahualam >_<

Dato' Dr Ahmad said...

3 org dlm 1 : Nampaknya saudara memerli saya.huhu.. Mungkin dalam metod dakwah ni kte kena mengaji lebih lg. InsyaALLAH saya akan belajar lagi..tq2 >_<

Aisyah Z said...

Salam..
Gunakan setiap medium untuk memahamkan orang tentang islam..yang ni apa yang saya faham tentang method dakwah.penulis tak maksudnya cara nabi tradisional tapi mybe penulis memaksudnya para daei pada zaman sekarang tak relevaan mengunakan satu method dakwah shaja.Masa zaman nabi byk method dakwah yg digunakn..kita je kurang tahu atau meniliti..cnth melalui method penulisan sampaikan islam.nabi mengirim surat pada pembesar-pembesar negara untuk masuk islam,menggunakan diplomasi untuk masuk semula ke mekah...dan paling akhir berperang sekiranya islam terancam.Mahu saya related kan hikmah dan method dakwah sangat rapat,mcaman nak berdakwah dengan berhikmah melainkan dengan method yang sesuai..cukup stakat ini..skdar pandangan

Dato' Dr Ahmad said...

Aisyah : tq d atas pandangan. Kepada semua pengomen. Jemput membaca di entri baru yang berkait dengan entri ni..

Muhammad Hafizan bin Abd Hamid said...

menarik entry ni..

cara pertama dlm berdakwah, ialah hikmah..
tp hikmah dari penakrifan org berbeza mengikut
situasi dan kondisi si daie dan mad'unya..
cth mudah:
ble nabi isytihar hijrah.
umar terus jaharkan dan buat pengumuman.
adakah itu tidak hikmah?
tapi, situasi umar adalah sesuai dgn cara dan peribadinya.

yg penting, berdakwah la selagi mampu..
xdpt buat semua, jgn tinggal semua..
terbaik ust zul!

Dato' Dr Ahmad said...

tq ustaz pijan.. Belajar dari nta la.. Nta lebih lame dalam medan dakwah.hehe..

fatien adibah said...

nice one..:D

pemerhati jauh said...

kejayaan hanya apabila kita taat pada Allah dan ikut sunnah nabi.

Dato' Dr Ahmad said...

pemerhati : tq..

insan kerdil GM said...

kalau kita perhatikan cara dakwah yang dibuat oleh para nabi semuanya adalah sama iaitu nabi pergi jumpa semua manusia hari2.dari nabi nuh hinggalah nabi muhammad melalui cara yang sama iaitu pergi jumpa umat dan bagitahu sembahlah Allah kamu akan berjaya.nabi hari2 pergi jumpa umat tanpa jemu.kita tidak pernah mengatakan cara lain salah tetapi kita hendaklah cuba cara yang telah ditunjukkan oleh para nabi tanpa kita meninggalkan cara yang kita fikirkan boleh membantu lagi usaha dakwah.tapi kita hari ini apabila kita lihat orang buat dakwah cara nabi kita rasa pelik dan janggal malah ada pula yang memandang negatif pula.kita sepatutnya sama2 membantu bukan saling memandang serong diantara satu sama lain.buat airil dan josh jangan pandang rendah cara orang lain,mungkin mereka sudah buat yang terbaik.Yang penting dalam usaha dakwah hendaklah istigamah,tidak memandang cara orang lain salah,jangan bangga dengan usaha kita dan saling tolong menolong.,sama2 lah kita bersama2 dalam buat dakwah.

PENDOKONG GMUKM said...

ESOK JANGAN LUPA TAHJUD KEPADA SEMUA PENDAKWAH MINTA HIDAYAH UNTUK SELURUH UMAT.SEBENARNYA USAHA DAKWAH KITA HANYALAH SEDIKIT SAHAJA TETAPI YANG PALING UTAMA BERDOA KEPADA ALLAH MINTA HIDAYAH UNTUK SELURUH UMAT.JANGAN HANYA KITA BUAT DAKWAH TAPI LUPA MINTA PERTOLONGAN DARI ALLAH

Dato' Dr Ahmad said...

insan kerdil GM : tq d atas pandangan...>_<

Pendokong GMUKM. Betoi2..kebrgantungan kepada ALLAH yang utama..

cahaya_ketenangan said...

salam.

pernah tengok cerita "Cinta Sempurna"?
cubalah tengok..search kat youtube..method dakwah yang berbeza diketengahkan..bersesuaian dengan mad'u nya..moga membantu :)

Dato' Dr Ahmad said...

inah : penah sekejap dulu.. Tapi x tg abih..k2 nnt a.zul tgk...tq adik.huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang