PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Friday, November 6, 2009

Kenapa pulak aku yang di uji??

FUUHH!!!! penat giler 3 hari ni..bermula dgn exam geologi petroleum rabu lepas.malamnye ade meeting untuk buat motivasi kat SMK Desa Petaling. Soknye pagi2 dah bergerak ke skol tu. Balik2 bilik dpt rehat jap. Petang g urus riadah bersama GMUKM. Mlm mula wat tesis untuk hantar hari ni. Kul 2 stat study ntuk paper exam ari ni. Pagi tadi siapkan tesis lg sikit. Kul 11 stat study sampai solat jumaat. Lepas solat jumaat ade usrah.Pastu g banggunan geo. study past year exam td. Then anto thesis. Pastu masuk exam. Skang baru berada di bilik aku. haha.. bajet sibuk lak aku ni..

Sebenarnye bukan benda atas ni perkara pokok yg aku nak cite dlm entry ni. hehe. Dlm kesibukan aku. Semalam lepas maghrib ade wat majlis solat hajat n bacaan yassin kat kiz ni. Pas baca yassin tu ade pengisian sikit dr Ustaz Fadhlan. Dak 1st year yg agak aku kagumi..huhu.. Dlm pengisian die, ade something yg aku nak share ngan sahabat2 tersayang..

Pengisian yg berkisar tntg exam tu agak menarik perhatian jemaah yg hadir. aku pun x terlepas la ntuk rase tertarik..huhu. Pak Lan (panggilan manja Fadhlan.huhu) ckp dlm kte hidup kat dunia ni sebenarnye kte sedang menghadapi ujian yg berterusan dr ALLAH swt. Setakat nk compare ngan exam final ni?? ape kelas...huhu. kembali kepada ayat quran..


Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman",
sedang mereka tidak diuji lagi?. Dansesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yangdusta.

(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

Ni la yang dah dijanjikan oleh ALLAH swt. Mmg kte n sedang di uji. setiap perkara yang dtg kepada kte adalah 1 ujian. Contohnye jika kte ni adalah mahasiswa islam. Ni gak 1 ujian. camne kte nak hadapi ujian ni. Kalu kite ade kuasa. Ni juga 1 ujian. cane kite nak gune kuasa tu. Pokok pangkalnye semuanye kembali kepada persoalan bagaimana kte menghadapi ujian tersebut. Bukan ape ujian yg ALLAH bg kat kte. Tp camne kte menggunakan iman kte ntuk hadapi ujian tu. Andai kate kte hanya menggunakan nafsu semata2. Maka kte telah gagal dlm ujian tu..

Mungkin contoh2 kat atas ni tak nampak cam ujian sgt ka? hehe. Aku bg contoh ujian yg agak berat. Andai kate Ayah dan Ibu kte meninggal serentak. Mampukah kte bertahan ngan ujian tu. cukup gagah ke kte nak menghadapai ujian tu. Mmg ujian tu berat. Tp igtlah sahabat2..

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

(Surah Al-Baqarah ayat 286)

Persoalanye camne kte nak hadapi ek??

Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung

(Surah Al-Imran ayat 200)

Dan ingat lah kte kne letakkan pengharapa kte kepada DIA. sape die tu???

Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal

(Surah At-Taubah ayat 129)

So, aku berpesan terutamanye diri aku ni n sahabat2 semua.. ingat lah ujian yg kte sedang hadapi skang ni adalah tersangat2 penting. Kte kne bersiap siaga dalam menghadapi ujian ni. andai kte gagal dlm exam kat exam final ni. Tak semestinye kte gagal dlm kehidupan. Tp INGAT!!! andai kate kte gagal dlm ujian dari ALLAH swt ni. hanya ade 2 tempat yg akn kte tuju.. SYURGA atau NERAKA. Yang berjaya akn ke SYURGA n yg gagal sebaliknye. Lakukan pilihan anda.. ingatlah kte kena yakin dengan tentuan ALLAH. jgn sesekali rase frust atau x yakin ngan ketentuannya..


dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat
Allah, melainkan kaum yang kafir.

(Surah Yusuf ayat 87)

kembali kepada kesibukan aku kat atas td. Sebenarnye kesibukan itu juga adalah 1 ujian. Tp aku yakin sahabat2 lebih sibuk dari aku. Sahabat2 lg banyak tugas n amanah yg perlu diuruskan. ingatlah pesanan As Syahid Imam Hasan Al Banna

"Sesungguhnya amanah yang ada itu lebih banyak dari waktu yang tersedia, untuk itu bantulah
saudaramu dalam menyelesaikannya serta sederhanakanlah apa yang bisa disederhanakan"


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



wallahualam..




4 comments:

noor said...

knape aku pun diuji???..
huhuhuh:(

Dato' Dr Ahmad said...

kerana ALLAH sayang kite.hehe..teringat lirik nasyid..

Rahmat Ujian
Mestica
Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelas yang membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu

panjang lak.hehe

Anonymous said...

thnks...(utk post ini yg m'ingtkn diri dgn ujian yg melanda dan amanah yg dprtggungjwbkn...)

Dato' Dr Ahmad said...

welcome.. hanya menyampaikan ape yg sy dapat dr pengisian ustaz fadhlan..kredit ntuk die..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang