PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Tuesday, October 13, 2009

1=1 atau 1=27?? you make ur choice...

Sebenarnye aku nak buat tesis bile sampai je bilik ni. RAncangan asal dari fak aku tadi. Tapi hati aku ni meronta2 nak wat entry dlm blog ni. Sbb pe?? sbb aku rase kejadian td dah melampau!!!

Mula2 aku ngan member2 lepak ramai2 kat fak. Time tu nak masuk zohor dah. So aku decide nak tggu jap lagi. aku bayangkan sume akan pegi. Tgk2 ade la bape kerat je yg dtg surau. Jarak antara surau n tmpt kami lepak tu jauh sgt kut.huhu. Tak smpi 3 minit berjalan kaki. Tu yang buat kwn2 aku yg lain berat kaki nak pegi kut. Aku mmg sgt2 kecewa. Tak tau nape. Padahal benda tu dah jd benda besa dlm rutin hidup ngan kengkawan aku. Mungkin sbb da terlampau byk kali kut yg wat aku agak meletus..huhu.

Sebenarnye byk lg kes sebelum2 ni. Contoh aku nak cite sikit. Ade 1 kali tu asar kut. Ke maghrib. Aku tak bape ingat. Aku dtg surau agak lewat. time tu dah stat solat. So dengar la imam punye sore kat surau. Elok lak tertembung ngan sorang budak yg belajar agama ni.. Die wat dek je jalan depan aku yg nk parking motor time tu. Padahal org kat surau tu sedang solat tu. Ade 1 kes lg solat isya kut. Aku intai kat kafe sebelum nak parking motor. Tgk2 ade lak mamat yg belajar agama ni (mamat lain) duk makan ngan sorg pompuan. hmmm ape nak jadi la.. Patutnye yg belajar agama ni lebih paham la tntg benda2 ibadah ni. Aku ni ape la sgt sorg yg jahil n cuba nak menjadi daie je.. Ade lg 1 kes. Ni lagi panas. Taun lepas. aku sembang ngan sorg junior kat kafe time tu. Aku ajk die g solat jemaah. Nak tau ape die balas? die ckp kat aku. "Takde benda lain ke nak ckp? asyik ajak solat jemaah je..bosan dah aku" Astaghfirllah..sampi camtu bisikan syaitan kat hati die. Tapi aku cube kawal perasaan tp bengkek gak time tu. May be ALLAH nak uji aku time tu. Sabar je la...

Dari 4 kisah yg aku cite kat ats ni kte dpt wat kesimpulan yg umat akhir zaman ni sgt2 tak pentingkan solat jemaah. sume duk ckp."ala..aku solat gak.bukanye tak solat pun". Kalu yg duk ckp2 tu nak tau betapa junjungan besar kite pentingkan solat jemaah. Dalam keadaan baginda sakit teruk pun baginda tetap pegi bersolat jemaah walaupun terpakse di papah oleh 2 sahabat baginda dan kaki baginda terpaksa terseret untuk pegi solat jemaah tu. Betapa tgginye nilai solat jemaah yg baginda nak tunjuk kat umatnye.tu baru perbuatan.ni aku sertakan dalil naqli sikit tntg solat jemaah.

Dari Abu Hurairah katanya Rasulullah saw bersabda:-

" Demi Allah yang jiwaku berada dalam kekuasannya! Saya bermaksud hendak menyuruh orang-orang mengumpulkan kayu bakar, kemudian menyuruh seseorang menyerukan azan solat, lalu menyuruh seseorang pula untuk menjadi imam bagi orang banyak. Maka akan saya datangi orang-orang yang tidak ikut berjamaah, lalu saya bakar rumah-rumah mereka"
(Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

TENGOK!!! betapa kasarnye ancaman ni. Nabi kite yg amat2 menyayangi umat die pun sanggup nak bakar rumah org yang tak dtg jemaah..

Dari Abu Hurairah katanya Rasulullah saw bersabda :-

Ada seorang buta datang mendapatkan Nabi saw katanya: Ya Rasulullah, saya tidak mempunyai penuntun yang akan membimbing saya ke masjid: Lalu dimohonnya kelonggaran untuk bersembahyang di rumah saja. Permintannya itu dikabulkan oleh Nabi. Tapi baru saja ia pergi, tiba-tiba dipanggil kembali oelh Nabi yang menanyakan: Adakah anda dengan panggilan adan?" Ujarnya: "ya" maka sabda baginda pula "kalau demikian, datang sajalah"


TENGOK!!! sedangkan org buta pun kena g solat jemaah.ni kan kite yg celik mata but may be bute hati.huhu







So, kesimpulanya aku menyeru sahabat2 aku yg terbace entri ni supaya menjaga solat jemaah terutamanye lelaki.. Semoga kite mampu tunjuk bukti kat ALLAH kelak betape kite telah menjaga perintahnye ngan sebaik n terbaiknye.ingatlah.. "TIADA PANGGILAN SEPENTING PANGILLAN ILAHI"

wallahualam...

7 comments:

deqsu said...

insyaAllah..tp, mmg btl pun umat akhir zaman ni dah xpentingkan solat jemaah..sedangkan 2 yg lbh baik..ape2 pun kte jga peribadi n akhlak kte n berdoa agr shbt2 yg lain d bukakn hati..amin..

Muhammad Hafizan bin Abd Hamid said...

salam..
insaf bro..
ana ada gak dlm citer tu ke?
huhu..

Dato' Dr Ahmad said...

deqsu : Betoi tu.semoga ngan dakwah bil hal kite berjaya.huhu

pijan : nta org hebat.takde dlm senarai.huhu

Muhammad Hafizan bin Abd Hamid said...

uish..
apa hbatnye..
ana x pandai sgt msuk ngan sume org..
nta lg hbat..
dakwah secara meluas..
terbaik bro!

cahaya_ketenangan said...

salam alayk..
mcm yg ustaz hasrizal kate td,dakwah la dgn BANYAK MEMBERI..dan beri la ape yg mereka PERLUKAN dgn KASIH SYG..beri kwn kite peluang utk buat baik,beri peluang utk masuk syurga same2,beri mereka rase nikmat yg kite rase (nikmat manisnya Islam),dan beri dan beri dan beri lagi..yg penting,dgn kasih syg..sbb dgn ksh syg la kite lbh bersungguh2 tanpa rase futur (lemah smgt),dan dgn ksh syg la lbh mengikat hati2 kite dgn mad'u..insyaAllah kite juga akan rase puas dan sgt BAHAGIA dgn hanye MEMBERI..walau pemberian kite itu x disambut dgn baik..

p/s:sekadar perkongsian..harap bermanfaat..moga tetap cekal dan tabah..jgn lupe,ramai diblkg yg menyokong.. :)
(peace no war! tibe~)

Dato' Dr Ahmad said...

TQ inah..semoga a.zul mampu memberi ngan hati yg penuh kasih sayang. Doakan gak a.zul istiqamah dan ikhlas dlm memberi.(ayat agak skema)huhu

Dato' Dr Ahmad said...

pijan..haha lawak2. ade lak ana lg hebat. mane leh lawan kehebatan nta, Moga kite sesame hebat dlm memperjuangkan jln dakwah ini.(ayat skema lg) haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang