PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Tuesday, October 6, 2009

serigala kan menyerang seekor kambing atau sekumpulan kambing?

Semalam time aku borak2 ngan member aku.aku gurau tntg 1 benda. Benda ni berkait ngan jemaah yang die join.Tetiba die jd serius pulak.Tp aku masih lg ngan nada gurau reply kat die.tp die siyes lagi.siap ckp aku perjudis kat jemaah die.so aku yang jarang serius ni pun terpaksa la agak menseriuskan diri.huhu.tp last2 kami ok je.

so, aku nak state kat sini yang aku tak perjudis kat memane jemaah.mungkin dulu aku pernah la.time aku dlm usaha mencari jemaah.kat malaysia ni byk jemaah yang ade.aku tulis pe yg aku igt la ek.antaranye JIM, PAS, KARISMA,TABLIGH, HALUAN, ISMA, HIZBUT TAHRIR,HALAQAH,PKPIM dll lg la.byk jemaah yg tertubuh.Tp kte pun sedia tau walupun jemaah ni mcm2 tp dorg ttp berkiblat yang same bermatlamat yang same.sume nak bawa islam.cume mungkin ade beberapa hal je berlawanan.so nape lak aku nak perjudis kat memane jemaah?aku ade je kengkawan dari jemaah yang aku tulis kat atas ni.elok je ngan sumenye.Siap boleh join program yang diorg wat lg kalu berkesempatan.so rase tak timbul kut istilah perjudis ni..

Masuk lak kat kepentingan berjemaah. dulu mmg aku tak kesah pun tntg jemaah ni.aku rase cukup kut ngan jage diri sendiri.tp sampai 1 tahap aku rase jiwa ni lemah n kosong je.aku rase aku memerlukan 1 jemaah.1 kekuatan dari kengkawan tika aku ni lemah.time aku ngah mencari2 jemaah tu. mcm2 jemaah yang aku jumpa.so aku mohon kat ALLAH agar DIA pertemukan aku ngan jemaah yang sesuai dan terbaik untuk diri aku yang lemah ni. end up ALLAH pertemukan aku ngan ape yang aku cari.Semoga aku istiqamah ngan ape ape yang aku usahakan ni.terima kasih kepada rakan yang mengajak aku join jemaah.dan kepade rakan2 yang masih belum ade jemaah.aku menyeru korg cari la jemaah islam yang terbaik untuk korg.Dengan ade nye jemaah, InsyaALLAH kite akn jd lg kuat dlm usaha melakukan pengislahan diri.

1 hal lg yg nak aku kupas, tentang usrah.may be ade yang dah bace entry aku sebelum ni tajuk die "persetanlah dengan usrah?".sesape yg belum bace jemput bace ek.huhu. bile sebut tentang jemaah mmg kite takleh lari ngan istilah ukhwah dan antara method terbaik dalam membina ukhwah fillah adalah ngan berusrah. Tapi usrah ni sesuai ke ngan kite sbg student universiti ni yang mementingkan akedemik?so mlm ni (selasa,6/10/09) kul 8mlm akn diadekan ummah talk bertajuk "usrah menjana kecemerlangan akedemik".kalu betoi la tajuk die.hehe.tp lebih kurg tu la tajuk die.sesape yang berpeluang n berkelapangan jemput la dtg.mungkin ini titik tolak pertemuan untuk kite rase betape pentingnye hidup berjemaah.tak kire jemaah pape pun.jgn jemaah sesat udah le.jemaah rasul melayu ke.huhu.sesape yang bace entry ni selepas mlm ni jangan riso.aku yakin korg ade kawan yang ade jemaah.so cari la diorg..sekian..wallahualam..

2 comments:

Kejernihanku said...

Salam
Alhamdulillah satu entry yang baik

Sebenarnya usrah ini adalah satu medan dan masa untk kite tuntut ilmu supaya dengan ilmu itu kita boleh berdakwah,usrah lebih kecil bilangannya jadi naqib boleh tumpu perhatian pada kita,usrah jugalah tempat kita meluahkan perasaan dan pe yang kita rase,sebenarnya besar skop usrah ini..

Semoga terus istiqamah dengan jemaah,tak kesah la mane2 jemaah pun yang penting seseorang itu ada rase untuk berdakwah, wasilah berbeza takpa sebab mungkin ade rahmat dan hikmah yang tersingkap diesabilnya..

Teruskan berdakwah :)

Wassalam

Seffield,UK

Dato' Dr Ahmad said...

tq saufi..betoi tu.usrah mmg penting dlm pembanggunan ummah.tp tu la..kat ukm ni.ade ke patut org berusrah pun kena denda.entah le sopi oi..ape nak jd pun entah..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang