PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Saturday, October 31, 2009

agama yg x d amalkan


"ala..die tu amik kos agama pun rilek je wat maksiat"


Ni antara dialog yg agak hot ketika membicarakan tntg permasalahan ILMU TANPA AMAL.. Ble tgk dak yg amik kos agama ni buat perkara bukan2 nescaya byk mulut yk akn bercakap2. X ke benda ni akn timbul fitnah kpd ISLAM?? kte tgk pulak budak BEKAS SEKOLAH AGAMA..ade yg x mencirikan langsung bahawa yang die tu bekas pelajar yg penah masuk ke dalam aliran agama 1 ketika dulu. X kire la maahad ke SMKA ke SAR ke..yg penting 1 aliran.huhu. benda2 ni sume akn menimbulkan FITNAH kpd agama kite yg kite SAYANG SANGAT2 ni..

Aku bkn nak totally menyalahkan golongan2 ni..tp pandangan peribadi aku menyatakan bahwa golongan2 spt ni sepatut n semestinye lebih memahami ajaran ISLAM ngan lebih bagus. Tp ade gak yg dah paham. Tp buat2 x paham.haha. Aku rase gejala ni dah semakin meruncing. kalu org nak tgk umat islam. mst la org tgk org yg terjun le bidang agama ni lebih dr golongan yg besa2. Ni x. Kadang tu yg golongan ni la lebih sudu dari kuah. Bagi golongan yg penah masuk dlm aliran agama( aku la tu.huhu). Lupa dah ke kte ngan pesan n nasihat ustaz ustazah kta?? Lupe ke pengisian setiap kali siri2 tazkirah ustaz kte?? Aku pun bukan bek mane.. Tp sepatutnye golongan cam kte ni perlu ad nilai yg lebih sikit berbanding rakan2 yg x pernah terjun ke aliran agama ni.

1 peristiwa kat diri aku yg ak nak kongsi. Time ak masuk PLKN. Bile kumpul kat surau ntuk pertama kalinye. Cikgu kat PLKN tu suh lantik imam. Pastu die tanye sape bekas skol agama. Ade la dlm 4 org yg TERPAKSA mengaku.hehe.aku salah sorgnye..sbbnye die ckp die da tau da.ade database kat die.huhu. so kami ber4 ni d kerah menjadi USTAZ terjun.huhu. Yg buat ak tersentuh bile bab2 agama ni org duk tanye kat kami. Bile kengkawan tanye aku. aku rase diri ni kecik je..timbul rase insaf.huhu. ye la.time skol dulu. Ustaz bg tazkirah, kami pegi menyembang. main baling2 kertas.teruk2.huhu. sejak ari tu ak terpk..kalu bukan org yg belajar dlm aliran agam ni. sape lg nak membantu rakan2 yg x berpeluang masuk ke aliran tu..

Untuk sahabat2 yg x pernah masuk ke aliran agama.. JGN IGT KORG TERLEPAS.hehe. walaupun korg ni bukan aliran agama. Tp kte adalah sesame muslim. sumenye agama islam. so kte kne la berusaha sendiri nak cari ilmu agam tu. boleh je pegi kuliah2 kat masjid ke. cari ustaz2 dr FPI ke( ntuk dak UKM). download syarahan agam kat internet ke. skang ni sebenarnye byk lubang2 ILMU yg boleh kte masuk n amik ILMU tu..

cukup sekadar tu ntuk peringatan kte bersame..x kre d mane posisi kte sekarang..amalkan lah islam secara menyeluruh.jadikan ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP kte..

wallhualam..

10 comments:

miSs siv said...

sempat lagi post entry ko nih.
hehee

aku pena belajar bahasa arab..
form 3..n aku da terlupe da..
huhuhuhu

cahaya_ketenangan said...

sekola SMI termasuk x???ngeh3.. :p

Anonymous said...

sangat setuju dgn penulis..
tpi sedey bile tgk kwn2 yg skula agma wt xtw jer..
and diorg da mcm bkn dak skula agama..
xtw nk tegur cmne..huhu..
klu tegur t ade yg mkn hati la mkn dalam la..hu

Anonymous said...

saya setuju 100%

tapi, org yg bkn dr sekolah agama pun kene jgk. dlm kubr nanti malaikat x tanya : "kenapa ko x solat?" x kan nak jawab : "sebab aku bkn dari sekolah agama".

kene balun jgk. tp org yg blajar agama ni kene lebih skit. sebabnye, dia belajar tp x amal.

good n3. sedarkan diri saya yg alpa. sekolah agama tp x buat apa2.. huhuhu


5 star*****

-ibu zain-

Dato' Dr Ahmad said...

amal : hehe..besa la..tanggungjawab harian.huhu.
pasni leh la speaking arab ngan hg.huhu

inah : ish..mst la masuk..sek hebat2 belako tu.menghasilkan dak2 yg juruh je.hehe

anon : kte mengalami situasi yg same..semoga kte semue d beri hidayah olehNYA..

anon : betoi tu..sume yg islam kne sedar diri.huhu.hmm..psni leh la stat bt ape2 yg patut kut :)

deqsu said...

huhu...cmne bleh tersama topik perbincangan plak ni..actually time bce ni deqsu n kwn2 pun tgh bncgkn psl ilmu/agama tanpa amal...so, bgs la share.. sbb bnd2 cmni kte sndri kdg2 xsdr yg kte xamalkn pun ape yg kte tau shgga tmbl suatu persoalan..

Anonymous said...

ooo..bagus2..boleh la deqsu bg pandangan kat blog nnt..byk je bekas2 dak skol agama ni yg x mencirikan..kte pun x terlepas kut.huhu

Dato' Dr Ahmad said...

atas ni comment dr aku tau.huhu

Anonymous said...

betul seperti apa yang diperkatakan oleh saudara ahmad...rasa macam sebijik kene atas kepala biler baca entry ni..thnks sebab dah sedarkan dan semoga penulisan saudara ahmad ini menjd wadah pemangkin tarbiyah buat rakan2 di ipta khususnya di ukm ini..

~penghuni ibu zain~

Dato' Dr Ahmad said...

penghuni KIZ : penulisan ni untuk diri sendiri gak senanye..moga2 hati kte terikat dan d ikat dengan medan dakwah dan tarbiyah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang