PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Thursday, October 22, 2009

Kenapa ini?? tidak itu???

"ko nek basikal td pki baju kemeja kan?? mantap...ni la ym yg aku dpt dr sahabat aku td.x sangke die perasan gak aku berbasikal ngan dak2 GMUKM td petang.huhu. td lpas seminar tesis aku g tgk dak2 GMUKM ni berbasikal..aku senanye nek motor je td saje je singgah..sekali ade sorg yg letih sgt.so aku ganti la..huhu..tp nak kate semangat tu mmg betoi aku SEMANGAT!!huhu..tp wajar ke aku semangat ngan dak2 GMUKM ni??persoalan yg aku akn rungkaikn jap lg.. aku rase dah sampai mase nye aku ckp mengape aku bersame ngan GMUKM. sbb byk da org kait aku ngan GMUKM. ye la asik ak ade je ble time event pro mahasiswa (GMUKM) kat UKM ni..

kenape aku bersame GMUKM??(untuk sahabat2 kampus len bace ProMahasiswa)





kalu sahabat2 nk tau dan da tau pun..GMUKM ni la yg nk bawa dan memenangkn ISLAM kt bumi UKM ni(dlm PRK )..penting ke ISLAM masuk bertanding dan terjun dalam arena politik?? aku nak jawab soalan ni ngan TEGAS sememangnye perlu ade org yg nak bawa ISLAM ni masuk ke dalam arena politik..tp kenapa ek???

sabda rasulullah saw : jika kamu melihat kemungkaran,maka cegahlah dengan TANGAN .jika tidak mampu,cegahlah dengan lisan,jika tidak mampu,cegahlah dengan hati.dan itu adalah selemah iman.

GMUKM ni duk masuk bertanding kat PRK nape??sbb nak kuasa..ngan kuasa tu ape yg kite boleh wat untuk ISLAM??..jawapannye mcm2..hmm...hadith kat atas ni da jelas2 ckp yg nabi suh kte cegah ngan tangan yg diertikan dengan KUASA..aku bawak cth la..kalu kte ni nak cegah kensert2 kat UKM ni. cukup kuat ke ngan lisan kte nak cegah n ckp kat pemegang kuasa yg bukan berfikrah islam?? atau kte nak mengambil jalan penyudah dengan bertindak ngan selemah2 iman..kte sememangnye takkan mampu cegah tanpa adenye kuase..jadi kuasa ini la yg ingin d capai dan diperolehi oleh GMUKM. tp diingatkan kpd semua sahabat bahawa bukan kuasa ni yang menjadi matlamat utama tetapi ianya hanye jalan untuk membawa ISLAM di bumi UKM ni.kuasa ni hanya sbg jalan yg menjadi pemangkin untuk menyebarkn ISLAM di bumi UKM secara MENYELURUH...

Sesungguhnya Aku akan menjadikan seorang khalifah diatas bumi (Adam). Maka jawab malaikat: adakah patut Engkau jadikan diatas bumi orang yang akan berbuat bencana dan menumpahkan darah,sedang kami tasbih memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Allah berfirman: Sesunguhnya Aku mengetahui apa-apa yang tiada kamu ketahui

Surah AL-Baqarah (30)

"Dan Kami jadikan dari kalangan mereka beberapa pemimpin, yang membimbing kaum masing-masing kepada hukum agama Kami, selama mereka bersikap sabar (dalam menjalankan tugas itu) serta mereka tetap yakin akan ayat-ayat keterangan Kami."


Surah As-Sajdah (24)


kite tgk zaman dulu kala ketika MAMPU(skang GMUKM) berkuasa.UKM di tadbir oleh insan yg ISLAM dan berfikrah ISLAMIYYAH..kalu dulu..cth : ade dua sejoli duk nek motor berdua..ade je PALAPES yg tahan diorg dan suh pompuan tu turun n lelaki tu bawak motor sengsorang. pastu kes kat tasik kejut lak..dulu kat tasik kejut ni mmg port dating la. tapi ble kuasa d tangan pemimpin yg paham ISLAM ni so ade geng ala2 pencegah maksiat yg g tangkap diorg(siap peg keselamatan join kalu tak silap). Kte bawak lak isu mahasiswa nasional yg berfikrah ISLAM dulu. ngan kuasa yg ade kat mahasiswa ISLAM ni.. diorg ni yg membantah adenye konsert yg ntah ape2 nak masuk kat universiti..aku teringin sgt tgk iklim diniyyah camni hidup kt UKM ni..

dr atas ni.kte dpt lihat betapa besarnye pengaruh KUASA dlm usaha untuk mencegah KEMUNGKARAN. atas beberapa alasn ni la yg menyebabkan aku terus bersama n bersemangat bersame GMUKM.mohon sahabat2 doakan aku istiqamah dlm nak memperjuangkan ISLAM kt bumi UKM ni.. dan ak juga mohon sahabat len yg beragama ISLAM dan diharapkn berfikrah ISLAM ni bangkit bersame2 sy ntuk bawak ISLAM kt bumi UKM ni.. moga2 dengan secebis usaha kte untuk menegakkn ISLAM di UKM ni di nilai oleh ALLAH swt..


Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! (7) Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! / (8)

Al - Zalzalah (7-8)

BERSATU BERUBAH

wallahualam..

11 comments:

musafir cinta said...

Tbaek ustaz!!
moga insan2 yg x paham akan paham dgn pjuangan GMUKM nie...
Bukan kuasa smata yg dkejar, mlainkan kuasa utk mghidopkn kembali roh islamiyyah di bumi UKM nie...
insyaAllah,Allah sentiasa bsame phak yg bnar...

Anak sedara said...

Pak cik, bile nak naik beskal lagi???

tapi, kena mintak pihak sukan UKM beli basikal lagi nie..

akan datang confirm tak cukup r... STUDENT POWER

Dato' Dr Ahmad said...

musafir : takyah la pggl ustaz..segan je.huhu.sesame kte doa ALLAH buka hati sahabat yg len..

ank sedareku : tu la..GELOMBANG UNGU sedang meningkatkan frekuansi dan amplitud.huhu

STUDEEENT.... POWER!!!!

musafir cinta said...

hehe... awat plak nk sgan? x kre nak pnggil gak... kre doa la tue.. insyaAllah.. n_n

Dato' Dr Ahmad said...

hehe..ye la2..ikut ustazah la..ana orite je..huhu

Muhammad Hafizan bin Abd Hamid said...

terbaikla bro..
sorila xdpt join berbasikal..
kt rumah waktu tu..
nnt buat lg ek..

Dato' Dr Ahmad said...

xde hal.tp rugi la.kalu x.nta leh kurangkan 2kg da.haha

liza_ixora said...

"kalu sahabat2 nk tau dan da tau pun..GMUKM ni la yg nk bawa dan memenangkn ISLAM kt bumi UKM ni.."

bukan GMUKM je yg nak bawa dan menangkan Islam.. byk lagi wadah2 lain (^_-) cuma wasilah yang digunakan berbeza.. semua menuju pd matlamat yang sama..

rujuk buku manusia dan kebenaran (yusuf qardhawi) "apabila timbul rasa cinta kita ingin hidup keranya, redha untuk mati di jalannya"

apabila yakin dgn jalan yang dipilih, berusaha dan bekerjalah kerana Allah..
"sampan xkan bergerak kalau x didayung.. kalau nak harapkan ombak, takut2 nanti lemas di lautan luas.."

Dato' Dr Ahmad said...

tq kak..betoi tu..mmg banyak wadah yg bermatlamat yg same..cume sy nk maksudkn dr segi ntuk dapatkan kuasa(PMUKM).kena edit sikit ni.hehe.takut ade yg salah paham..tq kak ea..semoga kte same2 thabat dlm perjuangan yg bermatlamatkan yg same..amin..

Anonymous said...

btul tu bukan gmukm sje nk bwa islam org lain juga nak bawa islam jgak kat bumi ukm cuma mungkin kurang menonjol sikit pendekatan dia orang.semua org ada cara tersendiri.sama-samalah kita berjuang tanpa kita ada rasa kita yang terkedepan dalam sesuatu isu.teruskan perjuangan.

Dato' Dr Ahmad said...

anon : tq d atas pandangan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang