PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Wednesday, October 14, 2009

aku=gagak??? TIDAK!!!!!!!

Hari ni aku agak sibuk. Menguruskan abstrak thesis yg kena antor. Sekali, tadi jumpa kak mahani. Tgk2, ade dah list untuk present thesis..waaaaa..aku ditakdirkan kena hari first.ADUYAI..pulun sakan aku pasni. Namun, dalam kesibukan hari ni, ade 1 hal yg aku tgk td yg aku nak cite sikit..

tadi aku punye kelas abih kul 2. Mmg tepu la otak aku belajar subjek geo kejuteraan tu. Macam tak logik pun ade nak ingat sume tu!!! haha. Aku solat zohor lmbt sikit. Aku sampai kat surau FST tgk takdE org. So aku tggu la jap sbb ade abg2 yg ngah amik wudu'. MAsuk la sorg abg ni. Masuk2 je die terus solat kat bahagian tepi sekali. So aku takleh la tepuk die nak jadikan imam aku. sambil tggu org len, aku perhati la solat die.. Mak ai. Macam AYAM PAGUT GANDUM!!!. Ape da..cepat nak mampus. Ni la isu yg aku nak bawak kali ni..

Kite ni kalu nak jumpa kekasih hati pengarang jantung. Bukan men lg kite. kalu boleh taknak berpisah pun. Tapi bile time nak jumpa ALLAH yg mencipta kite ni. Nak cepat je..bukan lame pun. Dalam 5 minit je. Tak leh ke 5 minit tu kite beribadah ngan tenang??takleh ke jumpa ALAH lame sikit??.Ni tak..ade je urusan yg kite pk time kite solat tu. kena cepat g kelas la.da janji ngan kawan nak g makan la.nak g men bola la.nak g meeting la..24 jam ALLAH bg mase kat kite untuk tadbir diri kite. bape minit je di ambil untuk kite menghadap die?tu pun kite nak singkatkan lg mase tu?aku bukan ckp kat org len. Same la aku pun. Tapi tu la kite kena perbaiki la diri..ni ade dalil sikit..

“Sejahat-jahat pencuri adalah orang yang mencuri dalam solatnya. Para sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, bagaimana ia mencuri dalam solatnya?” Baginda menjawab : “Ia tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya.”

(HR Ahmad)

ni kisah lak..

Suatu hari, selesai solat berjamaah, Rasulullah duduk bersama para sahabatnya di salah satu sudut masjid.
Tiba-tiba datang seorang laki-laki ke sebuah sudut lain dan langsung mengerjakan solat sendirian. Dalam solatnya orang itu ruku dan sujud dengan cara seperti mematuk-matuk (sekejap-sekejap) karena terburu-buru.
Melihat hal itu, kemudian Rasulullah berkata kepada para sahabatnya :

“Apakah kalian menyaksikan orang ini? Barang siapa meninggal dalam keadaan [solatnya] seperti ini, maka ia meninggal di luar agama Muhammad”

Nabi Saw kemudian memperumpamakan orang itu seperti burung gagak yang sedang mematuk darah dan seperti orang lapar yang hanya makan sebutir atau dua butir kurma.
”Bagaimana ia boleh kenyang?” , tanya baginda.

Dari ape yg kite bace kat atas ni dah mmg jelas kite kena solat ngan tenang. Jangan jadi spt gagak yg mematuk darah..wallahualam..

2 comments:

deqsu said...

emmm..tgh sbk2 pun..ade jgk mse nk update n share smthng kt blog ni ek..bgs,alhamdulillah..wlaupun isunya agk smple..tp,isinya mantap n sbnrnye isu ni perlu semua org renungkn blk coz kte ni kdg2 xsdr yg solat yg kte lakukan smprna @ x..

Dato' Dr Ahmad said...

Hehe.tq2.moga2 aku terus istiqamah.tu r..moga kte sesame dapat memperbaiki diri...amin...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang