PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Wednesday, October 28, 2009

wehdatul fikr, wehdatul amal

Post yg ni agak cuak aku nak menulis.. tp kte kena belajar memberi pandangan..so aku cuba gak..kalu korg rase pandangan aku ni x betoi boleh komen..tp ni hanya pandangan dr aku je..

Baru2 ni negara kte d gemparkan dengan polemik EGM. yang menjadi perbualan hangat skang ni kompom2 la tntg isu muktamar khas PAS ni..hari kuar je kat blog Tuan Guru Nik Aziz.aku dah baca da ari tu gak.. aku da agak da isu ni akn meletup punya le..tgk mmg betoi pun.mcm2 pihak yg amik kesempatan mencanang isu ni.. akhbar arus perdana mmg kompom le. dah tu keje diorg..mmg nak melagakan kepimpinan dlm jemaah islam yang tertua kat malaysia ni..padahal diorg ni ISLAM kan??huhu..

dr segi keperluan mengadakan MUKTAMAR KHAS ni..bg aku sepatutnya benda camni kena d bawa ke majlis syura dulu..hmm..tp may be ni pendekatan len yg di buat oleh tuan guru yg dirasekan sesuai.. bg aku.. ble adenye liputan luas media ni..1 malaysia tau tntg hal ni..sume amik tau tntg perkembangan PAS skang..ni gak mendatangkan kredit ntuk PAS. aku rase pengakhiran kisah ni akn berakhir dengan harmoni setelah perbincangan yg baik dilakukan..dan time tu semua akn tau tntg perkembangan terbaru PAS..ni just agakan aku je.. x mustahil org yg melihat perkembangan PAS ni akn melihat betapa PAS mementingkan wehdatul fikr(kesatuan fikiran) dlm usaha mencapai wehdatul amal(kesatuan bergerak kerja)..betapa prinsip kesatuan ni sebenarnye telah lame di guna pakai oleh pimpinan PAS. setakat 1MALAYSIA??pe barang..huhu

kte tgk lak sejarah perkembangan PAS..PAS bermula dengan x sehebat mane kemudian mendaki naik dan jatuh kemudian skang ni bg aku dah sampai kemuncak nye..petunjuknye kte dpt lihat konsep PAS untuk semua yg d bawa mendapat tempat d hati yang bukan muslim.dan sekitar kekalahan di B.Pinang adakah itu petanda PAS akn kembali jatuh??hmm..bg aku tu hanya adat dlm berjuang.besa la jatuh.tp PAS perlu menyepadukan pemikiran dalam kalangan pemimpin sendiri..mungkin meeting yg d buat ari ni akn mengembalikan keharmonian pemikiran dlm kalangan pimpinan PAS pusat..

harapan aku lak..aku harap sgt2 moga perbincangan ari ni akn menemukan titik kesatuan di kalangan pimpinan PAS yg ak kagumi ni. seterusnya akn memperkasakan lg JEMAAH yg berusaha untuk memenangkan ISLAM di arena siasah dlm usaha menegakkan tarbiyyah di Malaysia tercinta..

wallahualam..

7 comments:

nurul asma mazlan said...

salam....

betul apa yg dikatakan. Rasulullah pernah bersabda " Islam akan kembali dijulang apabila ramai manusia dalam kefasikan".

Dato' Dr Ahmad said...

insyaALLAH..semoga ISLAM di julang d MALAYSIA..ALLAHUAKBAR!!!

Hamba Allah said...

hhmm...
sbnrnye, x dinafi yg kita sdah smakin smpi ke kemuncak.(wah, kita??secara x langsung ngaku..)
wlaupun msih lg belum scra terng dan nyata, namun apa yg dipertegakkan oleh kita kini sudah dapat dilihat dgn jelas oleh semua org. Al-Quran dan hadis rujukan utama.
Orrite?

deqsu said...

emm..actually xde ape nk comment..just btl jgk pndngn dato' 2..cme nmpk sgt la pihak media amik ksmptn bila perkara2 cmni jd..huhu..ALLAHUAKBAR!!!

Dato' Dr Ahmad said...

hamca allah : hehe..mmg betoi pun.nk wat cane..

deqsu : tu la..kte tggu mlm ni...

lelaki prihatin said...

Pimpinan mungkin ada cara terbaik dalam menangani isu ini, kita pun tidak payah la nk jadi media dan menokok tambah, seolah-olah cara kita mungkin baik. anak muda banyak lagi isu yg perlu direspon dan dianalisa. isu bajet baru-baru ini, berapa ramai yg cuba menganalisa??

kita kdg2 terlepas pandang, menyatakan kitalah yang arif berpolitik tetapi kdg2 tanpa disedari, kita yg terkebelkang... sama-sama fikrikan anak muda.

wehdahtul fikr dan wehdatul amal perlu kita fahami betul2, bukan semua kita boleh lakukan kerja yg sama sbbkan lapangan yang berbeza, cara berfikir juga lain, sebab situasi tidak sama, tetapi kita masih lagi berada dalam skop wehdah itu dalam menjalankan kerja masing-masing utk Islam.

Dato' Dr Ahmad said...

hehe..mmg nak tulis tntg beza lapangan tu..ade sahabat bg pengisian dulu..tp papepun d harapkan wehdatul fikr tu ade..tntg bajet tu.mmg cuba ntuk menganalisa..tp x terkata..xtau nape..x pakar dlm bidang tu kut..papepun ni percubaan pertama anak muda ni dlm memberi pandangan. akn d perkemaskn lg kelak..mahasiswa perlu memberi pandangan..suara mahasiswa perlua de dlm kencah national..huhu.tq gak d atas teguran..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang