PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Friday, October 9, 2009

Antara anjing dan wanita..

Tadi tgk blog papa BADAR sekolah aku dulu.tgk ade post yg menarik. So aku pun terus mencapai hp murahku untuk kol die. Nak mohon kebenaran. Amat mudah kebenaran di berikan untuk kerja islam ni. Tq Zahir kuucapkan...ni hasil aku dapat dari papa badar aku..


ASSALAMUALAIKUM SEMUA.

Sekadar untuk berkongsi bersama.

BILA ANJING MENGELUH...
LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada yang tak kena je?
ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : Eh? Kenapa?
ANJING: Aku lalu tepi dua orang manusia lelaki dan perempuan yang sedang berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan berkata "hoi anjing, pergi jauh-jauh, najis!".

LEMBU: Ya, lah. Ko kan haram. Najis tahap berat bagi manusia.Biasalah tu.
ANJING: Kalau aku najis sekalipun, kalau dia tersentuh aku, boleh disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa? Boleh ke nak samak dosa?


LEMBU: Betul tu. Memegang wanita yang bukan mahramnya tanpa ikatan yang sah, lebih dahsyat kenajisannya daripada memegang ko anjing, malah tak boleh suci sekalipun disamak.
ANJING: Wah... ayat ko memang power la. Manusia kena ubah pepatah "Pandai macam LEMBU"


Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Majah menyatakan bahawa : "Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram".

Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa). Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat, tetapi menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa dan merupakan maksiat.

Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna".
(Surah Zumar: 9)

"Lahirnya manusia disambut dengan azan... matinya manusia diiringi solat... antara azan & Solat ... alangkah singkatnya hidup ini"

11 comments:

azlini said...

jauhilah dri maksiat..
jgn menghampiri zina..(^^,)

Khairul Aiman Sahrom said...

perumpaan y cukup bagus...anjing lebih suci dr wanita bkn mahram..melainkan yang telah halal bagi kita sbg lelaki.

Dato' Dr Ahmad said...

tq aiman n lini..moga kite tersimpang dari perkara camni..

ulfa said...

best article ni...semoge jd pnduan sume yang bernama Islam......islam bukan di atas nama tp ukirlah dalam jiwa,supaya kite dapat rase keislaman kita...btul ke ayt aku ni...hihihi

Dato' Dr Ahmad said...

mak ai..dasat ayat hg tu.bagus2.hehe

deqsu said...

emm..bgs article ni..cme tajuk 2 cm keliru skit..

Dato' Dr Ahmad said...

hehe.mmg sengaja mengelirukan..huhu

deqsu said...

o...sje nk menarik perhatian spy org lain bce kn???but, its nice i thing..keep it up..

Dato' Dr Ahmad said...

tau takpe..salah 1 method dlm komunikasi media.hehe

Anonymous said...

aku insaf bca bnda ni...

Dato' Dr Ahmad said...

anon : sesame kte menghayati..keinsafan biar berkekalan dlm hati :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang