PENGUMUMAN!!!

1. Pembaca di jemput untuk copy n paste entry kat sini. Sangat alu2kan..Moga dpt kebaikan bersama. Mintak jasa baik untuk sertakan link aku gak.hehe

2.Aku mintak maaf jika ada kekhilafan dlm penulisan ak. Aku just cuba belajar2 memberi je..

3.Sebarang perbincangan lanjut boleg email kepada aku zulgeologist@gmail.com. Takupun add je tanya melalui facebook aku je.


Blog aku ni ossem ke tak ossem??

Saturday, October 24, 2009

pergaulan sesame kite..

Baru kejap ni ak dpt 1 link ntuk muhasabah bersame..mmg tazkirah dlm link tu kene tepat kat aku..hmm...tajuk die "intim tanpa cinta"..kat sini ak cube sampaikn ape yg ak paham dr pembacaan aku..

skang ni pergaulan antara 2 insan yg berlawanan jantina mmg sgt2 mudah. maklm la dlm dunia teknologi serba moden ni. on9 je bersusun rakan2 kte yg turut same on9 tak kire same jantina o x. perhubungan yg amat mudah n pantas ni mmg antara faktor pendorong ke arah percintaan.(sebelum ni ak kalu boleh nk elak cite bende2 cinta ni dlm blog ak. tp kte sbg manusia mmg xleh lari dr hakikat cinta ni)..petik ayat quran tntg perkenalan n persahabatan..

“Wahai sekelian manusia, sesungguhnya telah kami jadikan kamu dari kalangan lelaki dan perempuan dan kami jadikan pelbagai bangsa dan kaum agar kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya yang paling mulia di kalangan kamu itu adalah yang paling tinggi ketaqwaannya kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Luas PengetahuanNya”.

Al-Hujuraat : ayat 13

dlm ayat di ats mmg ALLAH swt suh kte saling mengenal.tp sejauh mane perkenalan n persahabatan yg melibatkan 2 jantina yg berbeza..

“Persahabatan lelaki itu tidak berkaitan dengan wanita kerana apabila 2 jiwa itu bertemu akan terdetik kelainan rasa di dalam hati keduanya itu (berbanding apabila 2 hati lelaki bertemu), Kemudian akan masuklah rasa was-was (syaitan) merosakkan 2 jiwa itu lantas akhirnya akan tersebarlah kisah keduanya di hadapan sekelian manusia”.

ni dr kitab karangan Ar-raudhatul ‘Athir karangan syeikh An-Nafzawi

hmm..mmg kte x dpt sangkal.pasti ade rase berbeza bile sembang o chat ngan len jantina. kalu ym kte o kte chat ngan same jantina.paling lame pun 10mt je. tp kalu ngan len jantina. 1 2 jam tu simple je..ak x ckp org len.ak la tu.hmm..mmg kte ni susah nak kawal hati ni.masalah hati mmg sentiasa timbul.dlm bergaul pasti ade gurau senda dan gelak ketawe..kena lak aku ni mmg jenis nk buat org gelak je..hmm..ak tulis entry ni sambil muhasabah diri..aku mmg teruk dlm aspek pergaulan..agak sosial..

hmm..ak pun xtau nk ckp pe da. benda ni mmg kte kne jage. aku pun mengharapkn ade kengkawan yg mengingatkn aku ketika aku melebihi batas pergaulan yg d tetapkn oleh ISLAM. bukn nak kate aku ni jumud, syadid, skema atau yg sewaktu dengannye.. cume aku cuba memasuki ISLAM secara menyeluruh walupun diri ni mmg tersangat lemah dan x berdaya ntuk melawan godaan makhluk DURJANA. semoga ALLAH perkuatkn jiwa kte dlm usaha menjaga pergaulan sesame ISLAM..

Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu.Tetapi jika kamu menyimpang (dari jalan Allah) sesudah datang kepadamu bukti-bukti kebenaran, maka ketahuilah, bahwasanya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

( al- Baqarah
: 208-209 ).


ntuk bacaan lanjut boleh masuk link ni..

http://afais.blogspot.com/2007/06/intim-tanpa-cinta.html

wallahualam..





2 comments:

Anonymous said...

yea...peringatan yg baek..
sama2 la muhasabah diri...

Dato' Dr Ahmad said...

hmmm..toi2...amin..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share link korang